«Ми навчилися працювати без світла та інтернету, але як люди, ми не можемо вижити без безпеки та емпатії», – Наталія Обозненко для інформаційної платформи RimaOne

30 Гру 2022

12 грудня на сайті RimaOne вийшла стаття «The Unbroken. How universities in Ukraine become centers of hope». Авторка статті – Наталія Обозненко, академічна директорка Бізнес-школи УКУ. У публікації Наталія розповідає про життя спільноти в нових реаліях. Попри військову агресію, регулярні обстріли та масштабні знеструмлення Бізнес-школа УКУ продовжує навчання. Далі розповідаємо більше.

«Ми можемо розповісти про щоденні ракетні обстріли, про які сповіщають численні додатки у громадських місцях, про нашу щоденну готовність до можливого кількагодинного перебування у сховищі без світла, мобільного зв’язку та інтернету.  Потім ми могли б поділитися порядком денним нашої зустрічі про підготовку до апокаліптичної зими без електрики та опалення, обговорюючи термінову закупівлю зарядних станцій, генераторів, акумуляторних ламп, кип’ятильників та павербанків, Starlinks та всього іншого, що зберігає енергію, зв’язок та тепло без доступу до електромережі. Але ми б не стали розповідати вам про всі ці деталі. Так живе звичайна українська родина, так виживає кожна українська організація, так працює Бізнес-школа Українського католицького університету. А тепер ми дізналися, що так живе будь-яка інша країна світу в умовах війни. На межі непередбачуваності, небезпеки, невизначеності, але шукаючи варіанти, як зберегти людську гідність і мінімально необхідний рівень комфорту», – розповіла Наталія. 

За словами директорки, велику підтримку Бізнес-школа УКУ отримує від іноземних партнерів: «22-23 лютого на Магістерській програмі MSc in Technology Management відбувся модуль “Лідерство” від професора Жерара Сейтса з Ivey Business School, Western University (Канада). Через два тижні після 24 лютого ми отримали листа від Жерарда з дуже суттєвою пропозицією: він розпочав збір коштів від приватних благодійників Канади на десять стипендій для українських студентів. Сьогодні 6 наших студентів та 3 студенти Києво-Могилянської академії навчаються в Канаді за однорічною програмою МВА з повним фінансуванням проживання та навчання. Ми отримали цінну пропозицію щодо студентської мобільності та підтвердження реальної підтримки у важкі часи. Сьогодні професор Сейтс готує дослідження про витоки українського лідерства, а також виступив з презентаційною промовою на Дні Лідерства випускників нашої школи та бере активну участь у висвітленні причин цього конфлікту та характеру Лідера у різних ЗМІ. Лідерство має багато форм і активна позиція професора Сейтса є одним з яскравих прикладів. 

Також Бізнес-школу УКУ підтримали Європейський фонд розвитку менеджменту, POLIMI, DePaul University, University of Fredericton, Wharton та інші. “EFMD була першою професійною асоціацією бізнес-шкіл, яка відреагувала на початок війни в Україні найшвидше і їхня заява була найчіткішою. Наші європейські колеги запропонували цілий перелік безкоштовних можливостей для українських бізнес-шкіл. На щастя, вже з 24 лютого багато університетів та бізнес-шкіл запропонували відкрити свої онлайн-курси для українських студентів. Серед інших, я хотіла б відзначити деякі з них, а саме POLIMI, DePaul та UFred, які довго працювали з нашими менеджерами та міжнародними офісами, щоб підібрати відповідні курси, адаптувати навчальні програми та конвертувати кредити та контактні години до нашої місцевої кредитної системи”, – зазначила Наталія. 

Більше інформації можна знайти на сайті RimaOne.