На каву з другом: люди з особливими потребами – це вчителі любові

24 Лют 2016

Команда Львівської бізнес-школи відвідала дім «Емаус» у Колегіумі УКУ, де проживають люди з особливими потребами та їх асистенти.

«Мета діяльності центру «Емаус» – ламати стереотипи, що люди з особливими потребами бідні і нещасні. Це не так – ці люди готові, як ніхто інший, ділитися любов’ю.  Їх просто треба сприймати такими як вони є, і вони можуть нам відкрити великий дар любові», – каже керівник центру Крістіна Англєс д’Оріак.

Працівники центру називають людей з особливими потребами «друзями» і наголошують, що їм дуже бракує можливості соціалізації, бо суспільство часто їх відкидає і боїться контактувати. «Але, якщо такий перший контакт відбувся, друзі змінять вас на краще», – переконують працівники.

Окрім просвітницької діяльності, видання книг, організації груп підтримки для людей з особливими потребами і їхніх сімей, центр «Емаус» шукає можливості працевлаштування для друзів.  Наприклад, Сашко з аутизмом працює асистентом у бухгалтерії компанії «Nestle». Він  талановитий, відповідальний і дуже відданий своїй роботі: «Проект працевлаштування – дуже перспективний. Це вищий крок, коли ми говоримо про гідність людей з особливими потребами. Робота дає їм змогу реалізувати усі свої навики. А присутність таких людей у колективі – змінює інших працівників, вони стають відкритими до іншості, і тим самим ламають суспільні стереотипи», – розповідає Надія Надільна, працівник центру духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус».  



Сашко працює асистентом у бухгалтерії компанії Nestle

Відкритість, щира усмішка, теплота та відвертість у спілкуванні – це ті риси, яких нам так бракує у сучасному світі, і яких нам варто повчитися у людей з особливими потребами. Тому в Українському католицькому університеті, студенти у Колегіумі живуть поряд із друзями, бо саме вони є справжніми вчителями любові. Ці люди є свідченням того, що кожна людина має свій Богом даний потенціал, який не залежить від її можливостей, але яким вона може поділитися. Кожен студент УКУ запрошений відвідувати друзів з особливими потребами, проводити з ними час у спілкуванні чи запропонувати їм свою допомогу. Самі ж мешканці дому «Емаус» в Колегіумі працюють в університетській каплиці, допомагають в ректораті, колегіумі, бібліотеці та їдальні тощо.

Нагадаємо, уся Україна приєдналася до соціальної ініціативи #накавуздругом. Команда LvBS заохочує до цього і вас. Адже просто запросивши на каву людину з особливими потребами, можна засіяти зерна справжньої дружби на усе життя.

Довідка.

У 2000 році на запрошення владики Бориса Ґудзяка (тоді ще отця), разом з командою молодих людей, був заснований Центр духовної підтримки для осіб з особливими потребами та їхніх сімей у Львівській богословській академії (тепер ― Український католицький університет). Центр «Емаус» був заснований на зразок OCH – Християнського бюро неповносправних осіб у Франції   (Office Chretien des personnes Handicapees). Мета центру ― поширювати в суспільстві бачення краси, дару та особливого покликання людей з особливими потребами, духовно підтримувати їх та їхні сім’ї, будувати стосунки дружби, сприяти створенню нових спільнот.

Більше про наших друзів із дому “Емаус” читайте на facebook сторінці LvBS