Навчальна програма для Вищого антикорупційного суду від Бізнес-школи УКУ

9 Сер 2022

5 серпня в Києві стартувала навчальна програма Бізнес-школи УКУ для Вищого антикорупційного суду (ВАКС) за підтримки проекту міжнародної технічної допомоги «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» (EUACI). 

Україна стала на шлях боротьби з корупцією після Революції Гідності у 2014 році. Цей процес включав впровадження комплексної антикорупційної реформи, зокрема створення спеціалізованих антикорупційних інституцій.

Одним із ключових досягнень на цьому шляху стало успішне створення Антикорупційного суду, який розпочав свою роботу 5 вересня 2019 року. Після майже трьох років роботи можна впевнено констатувати, що суд відбувся як інституція, та готовий переходити до наступного етапу – розвитку своєї спроможності.

В 2021 році експерти EUACI провели комплексне дослідження навчальних потреб суддів та апарату ВАКС. Результати дослідження стали підґрунтям для формування навчальної програми для апарату суду, яка буде складатися з 5 модулів.

«Кожен день навчання дає нам можливість стати кращою версією себе і впливати не лише на своє майбутнє, а й на майбутнє структур значно більшого формату за нас самих. Згідно з дослідженнями систем і системного мислення, – система сама себе ніколи не змінить. Але елементи системи, які прагнуть і готові змінювати, озброєні для цього знаннями, і лідери, які не бояться наполягати і приймати рішення, можуть вибудовувати нові системи. Це те, що нам зараз потрібно. Саме тому, що ми не можемо втратити цю гідну позицію, яку вже отримали завдяки відважній боротьбі наших Збройних Сил України і дипломатії, і повинні працювати над собою і кожен на своєму фронті заради майбутнього України. Дякуємо донорам Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, які сприяють реалізації таких програм, а від так впливають на зміни в нашій країні через навчання і підготовку нових лідерів», – говорить Ярина Бойчук, СЕО Бізнес-школи УКУ.

Перший модуль був присвячений темі «Реформи та управління людьми». Разом з Олександром Стародубцевим, – ексголовою Національного Агенства з питань Державної Служби НАДС / КМУ та громадським активістом, ми обговорили трансформацію державної установи в умовах змін та розглянули кейс Прозорро.

Ще одним спікером був Валерій Пекар – викладач Бізнес-школи УКУ та член Ради директорів Всесвітньої асоціації виставкової індустрії UFI. Валерій розповів про еволюцію мислення, лідерства, державотворення та світ в еволюційній моделі.

Третьою темою модуля була «Управління персоналом та організаційна культура». Разом з викладачкою Бізнес-школи УКУ, Оленою Скляренко ми розглянули: 

  • Формування та зміна культурного коду.
  • Модель розвитку команд за Такманом.
  • Як залучати правильних людей та інтегрувати їх у команду. 
  • Ефективність людського капіталу.

Ось, як відгукуються учасники програми щодо цього модуля:

«Отриманні знання на першому модулі вже дали змогу по-новому подивитися на свою команду, оцінити її, знайти «слабкі ланки» в команді та власні недоліки.»

«Думаю, що певне переосмислення суспільних процесів допоможе у розумінні сьогодення та перспектив.»

«Отримані на першому модулі знання допоможуть мені більш цілісно розуміти природу будь-якого колективу, принципи постановки задач у ньому.»

Наступний модуль «Комунікації та лідерство» відбудеться вже у вересні. Слідкуйте за новинами та дізнавайтесь більше про розвиток проєкту з навчання апарату Вищого антикорупційного суду.