Норвегія… з любов’ю до

23 Січ 2016
Норвегія. Коли я пакувала речі, щоб поїхати у цю північну країну на початку листопада, то взяла з собою флісовий светрик, вовняну шапку, рукавиці і термолосіни. Ніякі прогнози погоди не могли мене переконати, адже я їду у Норвегію, там вічна зима і дуже холодно;)
 
Норвегія зустріла нас уже у присмерку лагідною листопадовою прохолодою, і майже весь тиждень тішила сонцем. Ділюся своїми враженнями від тижневого перебування у цій ну майже ідеальній країні;) Мої спостереження уривчасті та спонтанні і не претендують на об’єктивність. Але Норвегія – це таки моя любов з першого погляду.
 
Норвегія
Містечко Tønsberg
 
1. Норвегія шалено дорога! Просто неймовірно. Самі норвежці визнають, що у них дорого, і хто живе ближче до кордону зі Швецією віддають перевагу шопінгу у цій країні. Але звісно вони і заробляють відповідно, середня зарплатня десь 4 тис.$. Попри те, що норвежці непогано заробляють, вони дуже чітко розподіл’яють свої витрати. Для них ок приносити ланчі на роботу, замість того, аби поїсти в кафе. У ресторани ходять вкрай рідко, бо для них це дуже дорого. Якось ми зайшли в супермаркет купити лосось, а наша норвезька подруга Моніка сказала, що для неї це задорогий магазин і вона ніколи не закуповується у цій мережі. Зате українці можуть;)
 
2. Норвежці платять величезні податки. Майже половину заробленого ти маєш віддати державі. Уявляю як це психологічно важко отримати 8 тис. євро і відразу ж 4 тис. заплатити податків. Норвежці це роблять з легкістю і дуже усвідомлено, оскільки знають, куди ідуть ці кошти, відчувають, що ними опікується держава. До слова, медицина, освіта тут безкоштовні і якісні.
 
3. У Норвегію їздять на заробітки німці і шведи. Тут без коментарів;) до речі, найбільшу частку емігрантів становлять поляки та шведи.
 
4. 4,6- мільйонна Норвегія не говорить про це вголос (бо дуже не любить стресувати), але дехто пошепки думає – вони бояться агресії сусідньої Росії після того, у нас анексували Крим і розпочали війну на Сході.
 
5. Нечисельна діаспора українців тут – це переважно 1-ша хвиля еміграції. Говорять українською без акценту, займають непогані позиції на роботі, більшість здобули вищу освіту у Норвегії. Наталя – українка, одружена з датчанином, має двох чудових донечок, які говорять українською, норвезькою, дацькою та англійською, розповідає мені, що коли у 30 народила першу дитину, то в дитсадку була наймолодшою мамою.
 
 Хто живе у Норвегії
 
6. Відсутня кричуща соціальна нерівність. Тут немає зовнішнього поділу на багатих і бідних. Усі райони, навіть віддалені, чисті, гарні і комфортні. Серед машин переважають електромобілі, багато Tesla, для норвежців, як ви вже здогадались, це не розкіш. У одній з найбагатших нафтових країн, держава стимулює купувати електромобілі, не накладаючи на них 70% податку від вартості. Саме скільки треба заплатити державі, якщо хочеш придбати традиційне авто.
 

Офіс компанії Telenor, одного з найбільших мобільних операторів у світі
 
7. Краса у всьому: за час тижневого навчального бізнес-туру з Львівською бізнес-школою УКУ нам вдалось відвідати 20 компаній! Окрім того, кожен з нас мав багато індивідуальних зустрічей. І біля, і всередині офісних будівель, муніципальних установ, не говорячи про культурні заклади, присутнє мистецтво. Такі елементи як картини, скульптури, натуральні матеріали у оздобленні – must be усюди. Норвежці люблять і цінують красу, і у них до цього дуже гарний смак. 
 
 
Національна галерея в Осло – must see!
 
8. Робочий день триває до 16, але починають вони працювати дуже рано. О 7, коли ще темно, місто на ногах. Тож, робочий день починається о 8 і о 4 ти вже вільний. Вони цінують сім’ю, час і свій особистий простір. Роботу і особисте життя норвежці розділяють дуже чітко.
 
 
 Замок у Tønsberg
 
9. Найспортивніша нація у світі! Бо, де ще ви бачили, аби люди поки немає снігу бігали на лижах на колесиках по місті. Це лижна країна! Взимку, як розповідають самі жителі Осло, для них нормально по місті ходити на лижах. Загалом за будь-якої пори року усі бігають, спортивні, підтягуті. Для мене як для фаната біатлону саме тут збулась мрія. Я побувала на біатлоному стадіоні у Хольменколлені (Осло), де якраз у цього року відбудеться чемпіонат світу.
 
Найстаріший лижний трамплін у світі саме у Хольменколлені. Ну і біатлонна траса!:)
 
10. Найсмачніші суші і риба саме тут. Справжній норвезький лосось ні з чим незрівнянний. Тут можете не боятися їсти сиру рибу. Коли ми запитали у норвежців, чи вони не бояться підхопити якусь заразу, вони з впевненістю сказали ні, бо якість цієї риби, увага! гарантує держава.
 
11. Сонце тут дуже велика цінність. Хоча я не помітила, що його менше, ніж у нас у цей самий час пори року, але норвежці дуже люблять сонце. Влітку вони працюють до 15. А після роботи – гайда на фьорди купатися і засмагати! На вихідні усі їдуть за місто: море, гори, лижі. Активний відпочинок, як я вже писала, понад усе. Ще, аби життя у Північній країні восени та взимку не здавалось сумним, усі ресторани та магазинчики запалюють біля входу свічки або факели. Отак ідеш по вулиці, а тебе зігріває справжній вогонь і дарує відчуття тепла і комфорту.
 
 
12. Цінують свій час. Тому, якщо хочете налагодити стосунки чи то з діловими партнерами, чи просто подружитись з ними – ніколи не спізнюйтесь, не втикайте у ґаджети під час зустрічей. Вони присвятили вам свої півгодини, то будь ласка, поважайте їх і свій час.
***
У групі ми дискутували про наші відчуття та враження від пережитого тижня. Безумовно, можна сказати, що їм так добре живеться, бо країна багата на нафту і може багато чого собі дозволити. Але головний ресурс Норвегії не нафта, головний ресурс – це довіра і повага. Бачили б ви як з гордо піднятою головою тут обслуговують у ресторанах. Оскільки у зарплаті офіціанта і ітішника немає тотальної прірви.
 
Саме тут будинку мерії Осло вручають Нобелівську премію миру
 
Норвегія залишає двоякі відчуття, бо як не як, а все ж північні народи більш закриті і потребують більше часу для встановлення контакту. Але з іншого боку, коли ти бачиш оцю рівність і довіру, усе блякне. На одній із зустрічей, з керівником міжнародного відділу новину найбільшої телерадіокомпанії Норвегії NRK, я запитала, яку відповідальність несе журналіст, який збрехав або викривив інформацію. Доповідач на мене подивився з подивом – “Звісно ми його звільнимо. Але навіщо йому брехати? Адже цей журналіст втратить довіру”! Я мрію про те, що у моїй країні будуть так дорожити довірою!
 
 
Норвегія прощалась з нами сонячним листопадовим днем, спокійним морем і зеленою травою. Одна з найбагатших націй у світі тішиться цим речам чи не найбільше;) Дякую Львівській бізнес-школі за унікальну можливість побувати у цій неймовірній країні. Більше про наш бізнес-тур читайте на тут.
 
Вероніка Саврук