Освіта, що змінює країну

20 Жов 2020

У 2016 році в Україні розпочалась, можливо, наймасштабніша та найскладніша реформа за всі часи незалежності — трансформація системи охорони здоров’я. Зміниться все: від методу фінансування медичних закладів до побутових умов у лікарнях та поліклініках. 

Ми стаємо свідками змін, які торкаються нас безпосередньо. Ми вже підписали декларацію або ще обираємо собі сімейного лікаря. І це лише перший етап. Із 1 квітня 2020 року розпочалася трансформація стаціонарної медичної допомоги. У процесі цих масштабних змін усі медичні заклади перетворюються на некомерційні підприємства з новими правилами гри та виходом на повноцінний ринок медичних послуг. 

Із початку перетворення у всіх учасників процесу виникло гостре відчуття браку кваліфікованих управлінців та лідерів у системі охорони здоров’я — менеджерів, які здатні змінювати підприємства, бути лідерами змін на місцях та керуватись сучасними уявленнями про медичний менеджмент. Без критичної маси таких спеціалістів навіть найкращі ідеї трансформації системи охорони здоров’я розіб’ються об нерозуміння, незнання та складність у прийнятті рішень від медичних менеджерів та лідерів.

Як активні учасники позитивних змін в країні, у 2018 році Львівська бізнес-школа УКУ та агенція Be—it Health and Social Impact розпочали співпрацю у сфері навчання управлінців в сфері охорони здоров’я та відкрили цілий напрямок медичного менеджменту. Така співпраця надає можливість максимально ефективно та різносторонньо забезпечувати якісну освіту та менторство медичним закладам та їхнім керівникам.

У 2018 році почалась робота над створенням навчальної програми західного зразка, яка враховує світовий досвід у цьому напрямку, і вже 31 січня 2019 року стартувала програма «Leaders for Health», яка об’єднала лідерів медичних закладів і регіонів зі всієї України та впроваджувалася у межах проєкту Світового банку за підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва. Всього на навчання подали 448 заявок, з них ми відібрали 130 учасників із 22 областей України, з яких сформували 4 групи.

Після навчання учасники захищали власні проєкти, в яких пропонували вирішення проблем, з якими зіштовхуються у своїх медичних підприємствах, а 12 із них були відібрані для менторської підтримки. У результаті проведення менторської програми чимало проєктів можуть бути масштабованими на всю країну та допомогти у розвитку медицини загалом.

Leaders for Health був лише першим етапом розвитку напрямку медичного менеджменту LvBS та Be—It Health and Social Impact. У межах напрямку спільно із State University of New York (SUNY) команда школи розробила та провела навчальну програму для підготовки управлінців спеціалізованих лікарень до реформи «Менеджмент медичного підприємства» за підтримки проєкту Health Reform Support USAID.

Ця програма є своєрідною міні-MBA, яка у вкрай стислі терміни навчить керівників максимально ефективно ввійти у реформу охорони здоров’я та проводити якісні зміни в своїх підприємствах.

Нова група медичних менеджерів розпочала навчання в режимі онлайн.

А вже з першої половини 2021 року стартує середньострокова навчальна програма «Leaders for Mental Health» за підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва та GFA Consulting Group.  Ціль проєкту — навчити управлінців психіатричних медичних підприємств, соціальних служб, підприємств, які надають первинну медичну допомогу, та органів місцевого самоврядування ефективно увійти в трансформацію психіатричної медичної допомоги, а також побудувати мережу для надання такої допомоги на рівні областей та громад у межах масштабного проєкту «Психічне здоров’я для України». Проєкт передбачає менторську програму, яка зробить результат ще ефективнішим.

Навчання медичного менеджменту — це не лише навчальні та менторські програми, а й корпоративне навчання. Розвиток медичного бізнесу через розвиток людей — одне із ключових завдань напрямку. 

Новий напрямок — це нові перспективи та нові виклики, проте ми готові до цього, заради вищого рівня якості української медичної галузі та кращої країни для себе та своїх дітей.

Ігор Заставний, керівник медичних програм LvBS

*Більше статей четвертого номеру бізнес-видання «Insight Inside» від #LvBS шукайте тут.