Презентація аудіокниги Ярослава Грицака «Подолати минуле: глобальна історія України»

12 Вер 2022

«Ми живемо у дуже тривожні часи. Часи великої небезпеки, яка нависла над нашою батьківщиною та над кожним з нас. В ці тривожні часи дуже важливо мати присутність духу. А ніщо так не будує його присутність, як добрі речі: музика, віра в Бога, віра в наших близьких людей, а також книжки…», – Ярослав Грицак, історик, професор Українського Католицького університету, автор книги «Подолати минуле: глобальна історія України».

Бізнес-школа УКУ спільно з Audiostories та Портал. Видавничо-освітній проект провели презентацію аудіоверсії книги. Під час зустрічі обговорили важливі історичні та національні сенси, роль війни в нашій історії та в чому  цінність аудіоформату такої книги.

Ось декілька тез нашої зустрічі: 

Історія –  це не про минуле. Історія – це про теперішнє.

Слово має звучати. Мені здається, що писемність люди придумали тільки для того, щоби слово могло звучати і через тисячі років. 

Цей текст, від краю до краю, 60 годин читання, змінив моє ставлення до цієї війни. Він допоміг мені її прийняти, як, неминучий феномен, знак історії, та я щиро вірю, що остаточний тріумфальний етап українських визвольних змагань. 

Книга вчить думати. Мені дуже сподобалось що книга вчить самому давати оцінку подіям. Цього разу історія була не про прізвища, факти і дати, це  про взаємозв’язки. 

Українська нація є! Вона є готова. Вона не така, як ми хочемо, не досконала, але є матеріал для модернізації. 

Наступний крок – за нами! Можна прочитати цю книгу, і тоді його зробити. Адже ця книга є для реформаторів, для тих, хто готовий робити цей крок.

Книга Ярослава Грицака «Подолати минуле. Глобальна історія України» є абсолютним бестселером на ринку України та постійно додруковується. Загалом ще до 24 лютого було продано 11 тисяч примірників.
Останнє видання було доповнене та орієнтоване на людей із діаспори. Окрім того, на початку війни 2 європейських видавництва: італійське та польське придбали права на переклад цієї книги. Дуже багато проєктів пов’язані з бізнесом в Україні закуповують її для партнерів та працівників. Вона націлена на промоцію України у світі, а також інших історичних книг.
Надійка Гербіш, продюсерка та письменниця розповідає про місію книги за кордоном:
«Минуле не є в’язницею. Навіть сьогодні багато світових держав мають спотворене уявлення про Україну. Вони пам’ятають, що ми були дуже корумповані та взагалі мали погану репутацію до початку війни. Книга «Подолати минуле» заявляє: так, в нас погане минуле, на це є історичні причини та ми це долаємо. Ось наш досвід за останні 30 років і те, що було зроблено.
Книга дуже добре показує тяглість процесів, а також людей та ситуації з іншого боку. А ще вона говорить про те, що Україна народилася у полум’ї війни та революції. В нас є родові травми, які потрібно лікувати. В ній описані перешкоди, які нам доводиться долати і те, як ми це робимо. Це показує, що в нас є просто шалений потенціал і ми готові стати новим економічним тигром. Тільки підтримайте нас зараз у цій війні, а далі ми будемо вашим великим активом. Ваші інвестиції не марні, вони повернуться з надлишком.»

Замовити книгу Ярослава Грицака «Подолати минуле: глобальна історія України» на нашому сайті.

Переглядайте відеозапис події та дізнавайтесь більше про процес створення аудіоверсії та її цінність в наш час. 

Підготувала Олена Мордачева