Що почитати у 2024-му році? Shortlist книг від Книжкового клубу LvBS Alumni

18 Січ 2024

Які книги цьогоріч обиратиме для читання Книжковий клуб LvBS Alumni, куди входять випускники та учасники Бізнес-школи УКУ?

Для учасників Книжковий клуб став спільнотою інтелектуального зростання. Сфокусованість на бізнес-літературі, як тяглість від UCU Business School, за три роки розгорнулась на широкий спектр тем. Учасники обирають: біографії, мемуари, книги з психології, класичну та сучасну прозу, історичні книги, філософські.
Ці та інші теми, як от футурологія, міфологія, були запропоновані для читання у 2024-му році під час підсумкової зустрічі Клубу. Далі більше. 

Торік, шукавши спосіб відкривати для себе нові теми, спільнота знайомилася з мистецтвознавцем і читала образотворчі есеї, сперечалася з істориком про неспроможність здолати фундаментальну працю, рефлексувала війну на прикладі історії. Цьогоріч – загальний запит на пізнання сучасної історії у пошуках пояснень подій, що нас оточують – саме цю тему обрала половина учасників клубу.
Знайомимо вас із коротким переліком книг, що обрали члени клубу з-поміж більш як 30 пропозицій:

І наостанок. Генрі Марш

Генрі Марш, нейрохірург із багаторічним стажем, уже на пенсії. Він боровся за людські життя, а тепер сам опинився в ситуації, що може стати його смертним вироком. У цій книжці він пише про заплутаний шлях від лікаря до пацієнта, бо тепер він — уже не в лікарському халаті, а на картці хворого — його прізвище.
Майбутнє, якого ми прагнемо. Вахтанґ Кебуладзе

Майбутнє, якого ми прагнемо – так звучить тема Генеральної Асамблеї ООН 2020 року, і вона стала відправним пунктом цієї збірки есеїв. Десятеро українських інтелектуалок й інтелектуалів поміркували про майбутнє України та світу, наші мрії та страхи, а також зв’язок прийдешнього із минулим.
Резилієнтність: мистецтво долати найбільші виклики життя. Стівен М. Саутвік, Денніс С. Чарні/ Resilience: The Science of Mastering Life’s Greatest Challenges by Steven Southwick and Dennis Charney.

У посібнику представлені методи формування емоційної, психічної та фізичної стійкості, які допоможуть будь-кому долати найбільші виклики життя. Фактори резилієнтності, як-от протистояння страху, оптимізм, соціальна підтримка, тренування тіла, “моральний компас” тощо, описані через досвід та особисті роздуми тих, хто вижив та вистояв у непростих ситуаціях.
Який чудесний світ новий! Олдос Гакслі

Автор представив похмуру сатиричну візію утопічного майбутнього, в якому людей генетично продукують, фармацевтично анестезують і ретельно контролюють для пасивного служіння панівному ладу і «всезагальному благу». Книга, яка захоплювала і жахала не одне покоління читачів, залишається й дотепер на диво актуальною своїми застереженнями і пророцтвами, що збуваються і стають життєвими реаліями сучасного світу.
Split the pie. A Radical New Way to Negotiate. Barry Nalebuff

Переговори викликають неймовірний стрес і можуть виявити найгірше в людях. Чи не краще було б, якби існував принциповий спосіб домовлятися? Хіба не було б ще краще, якби існував спосіб поводитися з людьми чесно і отримати чесне ставлення під час переговорів?
Дикий Захід Східної Європи. Павло Казарін

«Дикий Захід Східної Європи» — це спроба систематизувати все, про що ми сперечаємося, і все, про що встигли домовитися. Ця книжка народжена окупацією та війною. А тому продовження в неї не буде. Принаймні саме на це сподівається автор.
Сараєво для початківців. Озрен Кебо

Це досвід освоєння нового трибу життя, зшивання в ціле клаптиків колишньої топографії уродженцем Мостара, герцеговинцем Кебо, що свідомо обрав життя в Сараєві у найважчий період його новітньої історії. І саме тому має повне право написати про Сараєво саме так, як пише: зі сліпучою іронією, щирим стражданням і любов’ю, від якої стискається горло.
У розрідженому повітрі. Джон Кракауер

У цій книжці — персональний звіт відомого американського журналіста та альпініста Джона Кракауера про трагедію на Евересті 1996 року. Про те, що криється за «враженнями» від перебування на «даху світу», про особисту відповідальність і трагедію цивілізованого світу.
Justice. What’s The Right Thing To Do? Michael J. Sandel

Сендел пропонує рідкісну освіту в осмисленні складних проблем і суперечок, з якими ми стикаємося в сучасному суспільному житті. Він став найбільш зрозумілим і привабливим посібником для тих, хто прагне більш надійного та продуманого публічного дискурсу.

Читайте також: Які інсайти дарує Книжковий клуб Бізнес-школи УКУ? Підсумки 2023 року

У П’єра Нора є ідея «місць пам’яті», що зберігають спогади, досвід, цінності групи. У Книжкового клубу є свої місця – гостьові локації, що приймають, а часто діляться досвідом і надихають. Цьогоріч у планах: візит у Видавництво Старого Лева, на парафію у Винниках, відвідини Івано-Франківського театру, заповідника Тустань, пошук нових компаній зі Спільноти випускників. 

Слідкуйте за нашими анонсами та майбутніми зустрічами, долучайтесь до них, запрошуйте у свої компанії та найголовніше – читайте книги і рефлексуйте разом з учасниками Книжкового клубу LvBS Alumni!

Мета Книжкового клубу Бізнес-школи УКУ– об’єднати випускників довкола читання і рефлексій передусім бізнес-літератури, але не лише її, із залученням експертів і в клубному форматі Alumni LvBS. Це також можливість спілкуватись у спільноті Alumni, lifelong learning, особистісний розвиток. Книжковий клуб діятиме на постійній основі, зустрічі відбуватимуться раз у два місяці. Книжки обиратимуть учасники клубу з переліку, який формуватиметься за рекомендаціями викладачів школи, світових бестселерів, топ-книг із різних напрямків. Членом клубу можуть стати випускники магістерських програм LvBS, гостями можуть бути учасники магістерських програм LvBS та запрошені експерти.

Зустрічі відбуваються в компаніях випускників. Ми раді отримати пропозиції локацій для наступних зустрічей Клубу від наших випускників, у цій формі.