«Школа Лідерства для апарату Вищого антикорупційного суду»

28 Гру 2022

Нещодавно завершилась «Школа Лідерства для апарату Вищого антикорупційного суду». Бізнес-школа УКУ розробила програму на запит та потреби апарату ВАКС. Головна мета навчання – розвинути лідерські та управлінські навички лінійних керівників,  покращити комунікацію команди та налагодити організаційні процеси та планування. Сьогодні ж ділимось спогадами про те, як пройшла програма.

«Навчальна програма Бізнес-школи УКУ спеціально розроблена для апарату ВАКС та враховує актуальні виклики, зокрема повʼязані із роботою в умовах війни. Переконаний, що це допоможе апарату суду вийти на новий рівень управлінської культури та гарантувати стійкість та ефективність установи у майбутньому», – зазначив керівник EUACI Аллан Паг Крістенсен. 

Історія

Ще у 2017-2018 роках в Україні активно почали обговорення впровадження нової концепції – Вищого антикорупційного суду. Вже тоді Антикорупційна ініціатива ЄС активно підтримувала його створення. 

Вищий антикорупційний суд почав свою роботу у 2019 році та став важливим етапом на шляху імплементації антикорупційної та судової реформ. 

«Зараз, коли за три роки роботи, суд наближається до позначки у 100 вироків у справах про топкорупцію ми можемо з впевненістю констатувати, що суд якісно пройшов перший етап свого становлення як інституції», – керівник EUACI Аллан Паг Крістенсен.


Ще до повномасштабного вторгнення команда ВАКС спільно з міжнародним партнером Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI) провели оцінку потреб персоналу та запланували проведення фокусного курсу для лінійних менеджерів апарату ВАКС. Бізнес-школа УКУ допомогла створити програму безпосередньо під запит, початок якої був запланований на березень 2022.

«У липні ми подумали, що ніяка рсня нас не зупинить і у серпні стартував 5-ти модульний курс навчання. Цих 5 модулів з Бізнес-школою УКУ допомогли нам навести фокус щодо навичок комунікацій в команді, трансформаційного лідерства, організаційних процесів та планування, а також управлінського мислення. Окрім знань і спілкування з неймовірними лекторами, ми ще пройшли «Лідерство в горах»  у жовтні, злагодження команди у Франківську та Львові», – ділиться спогадами Богдан Крикливенко, керівник апарату ВАКС.

«Стартувати з цією програмою на 4 місяці війни було для нас неабияким викликом. Знайти приміщення з укриттям, узгодити викладачів та експертів, які мали напружений графік також було не просто. Щобільше,  останній модуль довелося перенести в останній момент, оскільки наші шановні експерти ніяк не могли взяти участь, а якість, яка не потерпить компромісів, для нас на першому місці», – ділиться Олена Сенько, керівниця напрямку управлінських програм.

Як проходило навчання?

Програма складалась з п’яти модулів: 

  • Модуль 1. Реформи та еволюція в процесі державотворення. Формування команд та управління персоналом.
  • Модуль 2: Нейроменеджмент комунікацій. Трансформаційне лідерство.
  • Модуль 3. Лідерство в умовах невизначеності. Управління змінами.
  • Модуль 4: Стратегічне мислення та інструменти стратегічного управління. 
  • Основні аспекти управління проєктами та процесами.
  • Модуль 5: Етика, управлінське мислення та ефективна взаємодія: історичний і сучасний контекст.

Розпочинали з важливої теми трансформації державної установи. Олександр Стародубцев поділився власним досвідом та разом з командою ВАКС розібрав кейси та лайфхаки «ProZorro». Валерій Пекар дискутував з учасниками про еволюцію мислення, лідерство та управління. Детальніше зупинились на еволюції суспільств та державотворення. 

Що було далі? Олена Скляренко поділилась секретами формування команд та управління персоналом. Також підвищували ефективність команди в умовах невизначеності разом з Наталією Кадею, говорили про нейроменеджмент комунікацій.

У фокусі не лише другого модуля, а й всієї програми, було лідерство. Разом з Андрієм Рождественським учасники з’ясовували у чому ж полягає справжнє лідерство, формували образ лідера, обговорювали притаманні йому чесноти та його роль у команді. Теоретичний курс “Трансформаційного лідерства” готував їх до викликів, з якими вони зіштовхнулися в горах, на практичній частині навчання. «Лідерство в горах» лише розрило потенціал команди ВАКС, їхні сильні сторони та злагодженість роботи у команді.

Впродовж гірської частини програми ні погані погодні умови, ні нічні переходи та фізичне й емоційне виснаження учасників, не стали на перешкоді поставленим цілям. Стійкість розуму та тіла – як результат командної перемоги.

Відразу після практичної частини в горах учасники вирушили на навчання до Івано-Франківська та розпочали свій день зі знайомства із діяльністю компанії Промприлад. Реновація. 

Опісля разом з Олександрою Альхімович група працювала над питаннями розвитку організації. Поговорили про:

  • зміни, як важливу складову розвитку організації, передумови та причини змін; 
  • отримали практичні інструменти для впровадження змін в реальність;
  • на живому кейсі розібрали основи аналізу та аудиту процесів. 

Підсумковий модуль команда Вищого антикорупційного суду провела вже у Львові. Він був присвячений етиці, управлінському мисленню та ефективній взаємодії.

Окрім цього учасники мали можливість: 

  • зустрітись з ректором Українського католицького університету о. Богданом Прахом;
  • подискутувати з Ярославом Грицаком про те, як минуле допомагає нам зрозуміти цю війну;
  • обговорити основні тренди управлінського інтелекту з Олександрою Ляшенко.

Разом з Михайлом Винницьким розібрали парадигми розвитку організації, внутрішніх і зовнішніх «клієнтів» та  роль «виконавчого» органу (секретаріату, апарату) в діяльності квазі-державного органу. Учасники працювали над кейсом НАЗЯВО. Цю ситуаційну вправу було спеціально підготовлено Михайлом для обговорення в аудиторії.

Проєкт реалізовано за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI), провідної антикорупційної програми в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.