Шоджі Шіба в LvBS: Проривний менеджмент – це не слідувати процесам, а самому їх творити!

19 Вер 2016

Відомий японський експерт з питань менеджменту, що навчався у батька японського «дива» Едварда Демінга, володар премії Демінга, у минулому викладач у Massachusetts Institute of Technology (MIT), професор Шоджі Шіба прочитав 9 вересня закриту лекцію у Львівській бізнес-школі УКУ (LvBS). Він розповів про свій досвід у творенні проривного менеджменту для індустрій в Угорщині, Індії та США, а також поділився думками щодо лідерства.

shiba

«Є дуже просте правило: якщо змінюється соціум, менеджмент також повинен змінюватися. Ключовими елементами проривного менеджменту є те, що він має відповідати потребам суспільства, а очолювати ці зміни має справжній візійний лідер. Прорив має творити нову цінність. А ще – він повинен містити нотку божевілля. Тому лише одиниці на нього наважуються», – наголосив професор Шіба під час лекції на тему «Технології проривного менеджменту та якісної трансформації бізнесу, громади, країни» в LvBS.

shiba2

Працюючи в МІТ, одного дня він несподівано отримав запитання від одного з професорів:чи є у вас унікальний підхід до вирішення проблем? «Я сказав, що є два способи вирішення проблеми. Перший: стояти ззовні акваріума, спостерігати за рибкою, що плаває всередині. Застосувати логіку створити об’єктивну шкалу і вимірювати її швидкість, розмір, досліджуючи тим самим, що це за риба. Але Шіба не хоче такого підходу, бо це – процес ний підхід. Я не хочу слідувати процесам, я хочу сам їх творити! Другий: спосіб – застрибнути в акваріум, вистрибнути назовні і проаналізувати отриману інформацію. Це – мій шлях та мій підхід».

shiba_collage