Три причини придбати книгу «Давид перемагає» Адріана Сливоцького

20 Вер 2019

«Давид перемагає: дисципліна неспівмірної перемоги» – нова книга Адріана Сливоцького, одного з найвпливовіших фахівців з сучасного менеджменту, бізнес-мислителя світу. Він докладно аналізує досвід невеликих компаній («Давидів»), які, зайшовши на ринок, перемагають великих «Голіафів». Чому непоборні Toyota, Walmart, Samsung поступаються маленьким, новим конкурентам на ринку? У своїй новій книзі Адріан Сливоцький вивів асиметричну модель з 8-ми важелів, які допомагають стартапам перемагати гігантів. Все, що вам залишається купити книгу, видану Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS) та Видавництвом Українського католицького університету, і крок за кроком почати працювати з вашою командою над побудовою власної ефективної бізнес-моделі. 

Після кожного розділу є запитання, над якими автор пропонує працювати разом зі своїми колегами/управлінськими командами. «Це чудова нагода подивитися на себе зі сторони,  – зазначила під час презентації книги Роксоляна Вороновська, CEO LvBS Consulting. – Особливим є те, що вперше книга Адріана Сливоцького виходить спочатку українську мовою, а вже потім буде перекладена англійською. Тож в українського бізнесу є унікальний шанс бути на кілька кроків попереду від англомовного світу, завдяки впровадженню методології, яку пропонує автор. Варто поквапитись!»

19 вересня у Львівській бізнес-школі УКУ в межах Форуму видавців відбулася презентація книги Адріана Сливоцького «Давид перемагає» за участі Софії Опацької, декана-засновниці LvBS, проректорки УКУ та Валерія Козлова, CEO PLVision.  Ми вибрали кілька тез з дискусії, які, сподіваємося, заохотять вас рухатися швидко.

Тож, чому варто почати працювати над впровадженням асиметричної моделі вже сьогодні?  

  1. Ви станете компанією ХХІ століття 

Настала ера аномалій, коли невеликі команди можуть робити величезні речі. Чи ви переосмислили свою бізнес-модель? Бо не факт, що вона буде потрібна за рік чи два вашим споживачам. Якщо не хочете залишатися організацією XX ст., вам потрібно здійснити прорив. Стартап-планета – це найбільша у світі лабораторія у формі мережі з інновацій у бізнес-моделі, неспівмірної боротьби та прискореної економічної еволюції. Чому не скористати з неї?

  1. Ви навчитеся помилятися швидко, правильно та ефективно 

Що трапляється з людьми, які помиляються у вашій організації? На жаль, так історично склалося, що в українській культурі помилятися соромно. Хоча у США інвестори з тобою охочіше будуть говорити, якщо в твоєму резюме вже є кілька невдач, бо це означає, що ти спробував і чогось навчився.
Інша річ, що багато людей вважають, якщо я визнаю свою помилку, то впаде мій імідж. Однак невдачі – це наш спосіб купити досвід, інформацію. Помиляючись, треба розуміти, чим ми ризикуємо і яку інформацію хочемо отримати. Тому варто пробувати вводити в культуру організації можливість експериментувати, при цьому наголошуючи на цілях та відповідальності. Бо проблема не в тому, коли невдачі трапляються, а в тому, коли ми з них не робимо висновків. Вчитися на помилках стає важче, якщо організація зростає. Тому великі компанії, або створюють окремі відділи інновацій/R&D, або купують стартапи, але не приєднують їх до основної структури, і ці команди працюють поза компанією.
Мистецтву помилятися правильно слід починати вчити дітей змалку, особливо у школі. Запитайте себе,  які можливості для помилок ви даєте своїм дітям?

  1. Ви побудуєте ефективну стратегію та бізнес-дизайн 

Часто і молоді команди, і вже сформовані успішні підприємства зіштовхуються з тим, що маючи картинку в голові, знають, що хочуть робити/куди рухатися, однак на стадії виконання не можуть дійти до запланованих цілей/показників. Власне інструмент, який пропонує Адріан Сливоцький, – це ваша дорожня карта, де ви поступово, крок за кроком зможете прийти до бажаного результату. Він пропонує читачам самостійно встановити зв’язки між ключовими елементами асиметричної моделі. Бо недостатньо змінити/покращити щось одне. Аби модель бізнесу почала розкручуватися і набирати обертів, важливо зрозуміти як бізнес працює як система. За моделлю Сливоцького можна аналізувати компанію на різних етапах розвитку.  Тож, робота над книгою допоможе бізнесу вибудувати ефективну стратегію.

Вам більше не потрібно запрошувати експертів для проведення стратегічних сесій. Маючи цю книгу і чітко слідуючи вказівкам автора, ви зможете ефективно працювати з командою над розробкою і впровадженням стратегії. Модель нескладна і зрозуміла, але важка у впровадженні. Тож, можна отримати хороший результат, якщо ви купите книжку і двічі на місяць будете обідати зі своє командою. Обговорення також дає нагоду людям, які щодня працюючи в компанії, не завжди між собою взаємодіють, почати говорити про важливі речі.

Окрім того, асиметричний підхід, який пропонує Адріан Сливоцький, побудований на основі конкретних практичних речей і в співпраці з бізнесом. Автор неодноразово зустрічався з підприємцями в Україні, просив попередньо читати уривки книжки, обговорював, враховував побажання.

Цю асиметричну модель ви можете використовувати не лише в бізнесі. «Ви можете діяти асиметрично навіть як парох у церкві, котрий у десятихвилинній проповіді – якщо вона автентична, конкретна й глибоко духовна – може передати парафіянам більше вартісного змісту й духовної поживи, ніж усі ті невичерпні хвилі нісенітниць, що їх ЗМІ виллють на парафіян за цілий тиждень», – звертається у книзі Адріан Сливоцький.

То як, готові до виснажливого, але дуже цікавого забігу? Придбати книгу на Форумі видавців ви можете на стенді видавництва Українського католицького університету (№ 117) або замовивши тут.

Вероніка Саврук

Довідка: Адріан Сливоцький– Ph.D., партнер компанії «Oliver Wyman», двічі входив до переліків топ-50 бізнес-мислителів світу та топ-25 бізнес-консультантів. Один з найвизначніших фахівців сучасного менеджменту, американський економіст – син вихідців з Івано-Франківщини. Навчався в Гарвардській Юридичній школі та Гарвардській школі бізнесу.
Три книги Адріана Сливоцького «Мистецтво творення попиту», «Зона прибутку» та «Прорив» були перекладені Львівською бізнес-школою УКУ.