Тримайте фокус на вартісних речах, – Адріан Сливоцький

2 Вер 2020

Який код успіху Tesla? Що стало ключовим для прориву Amazon, Airbnb, Alibaba? Як стати відомим без реклами? Як створити ідеальний товар чи послугу? Відповідь знайдете у асиметричній моделі конкуренції та 8-ми важелях впливу. Саме їх вивчали учасники другого набору на авторському онлайн-курсі Адріана Сливоцького від LvBS «Давид перемагає: сила асиметричного мислення».

2 місяці інтенсиву, 550 учасників, 6 країн світу, більш як півсотні команд зокрема з  таких компанія як Intellias, Видавництво Старого Лева, Sigma, Kormotech, SoftServe, «Медіа Група Україна» та інші. Управлінці вивчали моделі асиметричного мислення на прикладах провідних компаній світу, а також отримали покрокову інструкцію як асиметричні підходи застосовувати у власних компаніях і проєктах. Також у межах курсу відбулося два прямі включення – онлайн-лекції Адріана Сливоцького, під час яких бізнес-консультант відповідав на питання підприємців та давав відгук по їхніх роботах.

Вже у жовтні стартує новий набір на авторський курс Адріана Сливоцького від LvBS на Prometheus. Слідкуйте за анонсами на сайті та у соцмережах Львівської бізнес-школи УКУ.

Ми занотували кілька порад із заключної лекції Адріана Сливоцького, партнера компанії «Oliver Wyman», члена Дорадчої ради LvBS, який двічі входив до переліків топ-50 бізнес-мислителів світу і топ-25 бізнес-консультантів.

Фокусуйтеся

Оминайте людську схильність сперечатися про те, що має найменше значення. Із книги “Закони Паркінсона” я довідався цікавий факт – час, витрачений на нарадах на будь-який пункт порядку денного, є обернено пропорційним сумі, що за ним стоїть. Спочатку я не повірив, тому вирішив пересвідчитися сам і  почав на нарадах зауважувати скільки часу ми приділяємо дрібницям, вартісним речами і найважливішому. І я був вражений! Паркінсон, який провів тисячі бізнесових сходин, не жартував.

Поспостерігайте і ви: скільки часу на нараді ми приділяємо дрібницям і скільки справді важливому. Тут добра  аналогія із дробовим числом, де зліва є одиниці, а з права – частки.  Найважливіші – цифри зліва, до коми. Однак ми постійно пересуваємо увагу у нашому мисленню на праву частину! Маск, Джобс, Безос, Шептицький – вони свою увагу, час та пристрасть постійно фукусували на головному, на одиницях зліва. Вчімося у них тримати фокус на справді вартісних речах.

Клієнт – ваш найбільший пріоритет

Найболючіше прокляття у бізнесі – мати знамениту технологію і знаменитих інженерів, але мати брак бізнесового думання та мислення про покупців.

Класичний приклад – конкуренція між Sony e-Reader та Amazon Kindle. Sony мали набагато кращих інженерів, ніж у Amazon, вони свою “читалку” удосконалювали до йоти. Але ніхто з Sony не подумав, як саме цей пристрій будуть вживати покупці: де їм брати книги, чи варто створити крамничку, яка буде вартість цих послуг? Мене боліло, коли я проводив  інтерв’ю з інженерами, які розробляли перший e-Reader Sony. Я запитав їх: “Як легко можна купити книжки на цей пристрій? Скільки їх можна завантажити?”. І я досі пам’ятаю їхню відповідь: “Ми про це не замислювалися, ми думали про те, як удосконалити пристрій”.

Якщо у вас є знаменита техніка та інженерія, але бракує бізнесового мислення і розуміння, хто і за скільки захоче купувати ваш сервіс чи продукт, то бізнес неминуче спіткає невдача. Таких трагедій є тисячі, і їх майже усіх можна уникнути.

Мисліть глобально

Орієнтуйтесь на світові ринки. Для цього треба  думати у кількох вимірах, зокрема:

  • Створити базу для свого бізнесу в Україні
  • Будувати міжнародну мережу зв’язків
  • Відкривати офіси у різних містах світу
  • Вишколювати та притягувати до свого бізнесу знамениті таланти
  • Вчити англійську мову, аби бути у контакті із зовнішнім світом

Будьте майстрами свого навчання 

Є два типи студентів. Одні, наче порожня склянка, яка каже наливайте у мене знання. Інші – активні менеджери свого навчання, котрі мають свою програму і чітко знають, чого хочуть, беруть ініціативу у свої руки та відповідальність за результат. Будьте менеджерами та майстрами свого навчання, це в рази помножить вартість курсу та вартість вашого внеску у розвиток команди й компанії.

Інвестуйте у молодь

Ми всі знаємо талановитих молодих людей у віці 14-17 років. Дайте їм почитати книгу “The Lean Startup”: для молодої людини це відкриє двері до світу стартапів. Також запропонуйте їм “Мистецтво творення попиту” – для молоді дуже важливий словник прикладів: як постають нові бізнеси, як працює динаміка “покупець – проблема – розв’язка – поліпшення”. І третє – дайте їм прочитати “Давид перемагає”, “Код Ілона Маска” (дослідження Адріана Сливоцького, яке вивчають учасники у рамках онлайн-курсу), Митрополит Андрей Шептицький і принцип “позитивної суми”. У Шептицького і ви, і молоді люди побачите, яку потужну роль може відігравати етичне мислення у здоровому розвиткові бізнесу.

Передплатіть також для них Forbes Ukraine. Хай вони побачать список топ-100 багатих людей України. У цьому списку, окрім одіозних багатіїв та олігархів, є люди, які починали з нуля. Підходить нова хвиля бізнес-генерації українців, котра осягнула багатство шляхом створення нової вартості.

І чи не найважливіша річ не лише для молоді, а й для усіх нас – англійська мова. Маєте досконало вивчити англійську у читанні, письмі та розмові. Коли ви прокидаєтеся рано – думайте англійською. Так, це буде боляче, ми не знаємо слів, але думаймо! Слухайте англійською відео YouTube, подкасти: переглядайте інтерв’ю знаменитих підприємців, змушуєте себе вслуховуватися. Розмовляйте, пишіть, читайте, думайте англійською – чим більше вправ, тим більше дійдемо до досконалості. Досконале вивчення англійської дозволить зробити колосальний стрибок для прискорення розвитку.

І ще насамкінець. В Україні у всіх в головах співіснують дві мови – українська та російська, це наче дві різні лінзи, через які дивимося на світ. Якщо до цієї двійки втрутиться третя мова – англійська, ми побачимо як люди почнуть по-іншому думати і дивитися на світ: відкрито, з готовністю до розвитку та змін.

Учасник курсу Леонард Кізман з компанії Fuji Europe ділиться своїм відгуком про навчання:

Піти на авторський курс Адріана Сливоцького  «Давид перемагає: сила асиметричного мислення» – це було моє найкраще рішення  і найкраща інвестиція за останні роки. Я почав думати і бачити «важелями впливу», про які йдеться у курсі (масштаб, помилка, швидкість, ощадність, доступ, алгоритм, магнетичність та розповідь). Саме їхнє розуміння, поєднання та використання і є основою асиметричного мислення.

Цей курс вийшов справді цікавим та цінним. Цікавим у тому, наскільки якісно оформлений та поданий матеріал. Особливо цінними були домашні завдання та робота над ними. І чи не найважливішим для мене стало знайомство із найкращим стартапом України останніх років – LvBS та УКУ.

І моя улюблена цитата, яка допомагає мені рухатися уперед. “Find a way to say yes to things. Say yes to invitations to a new country, say yes to meet new friends, say yes to learn something new. Yes is how you get your first job, and your next job, and your spouse, and even your kids. Even if it’s a bit edgy, a bit out of your comfort zone, saying yes means that you will do something new, meet someone new, and make a difference. Yes lets you stand out in a crowd, be the optimist, see the glass full, be the one everyone comes to. Yes is what keeps us all young”, – Eric Schmidt.

Довідка

Адріан Сливоцький – бізнес-футуролог, один із найвизначніших фахівців сучасного менеджменту, який входить до топ-25 бізнес-консультантів світу та консультує компанії зі списку Fortune 500, серед яких Nike, Hyundai, Samsung. Тепер, завдяки авторському онлайн-курсу LvBS на навчальній платформі Prometheus, українські підприємці отримують доступ до провідних світових практик і найактуальніших знань: як зростати у час кризи, у чому сила асиметричних змагунів, як разом з командою розробити ефективну антикризову стратегію для свого бізнесу, проєкту.

Адріан Сливоцький дослідив сотні стартапів і знайшов код їхнього успіху – асиметрична модель конкуренції і 8 важелів впливу. Усі, без винятку, найкращі гравці глобального ринку використовують ці 8 важелів: масштабні проблеми, вміння швидко і правильно помилятися, швидкість, ощадність, доступ, алгоритми, магнетизм і розповідь. Детальніше про них ви можете прочитати у книзі «Давид перемагає».

Наступний старт авторського онлайн-курсу Адріана Сливоцького запланований на жовтень. Стежте за анонсами у соцмережах та на сайті.