Учасники Smart Energy Hackathon розробили інноваційні рішення у сфері екологічної безпеки

21 Тра 2014

У рамках Форуму екологічно безпечної енергетики (Smart Energy Forum) у Betaplace відбувся дводенний хакатон, присвячений розробці рішень для зеленої енергетики, пов’язаних з клінвебом та клінтехом.

Шість команд-учасників отримали завдання створити бізнес-моделі сталого характеру, розробити прототипи клінтех, а також додатки для інтернету, мобільних пристроїв і соцмереж для сприяння розвитку енергоощадності та запровадження відновної енергетики. З кожною командою-учасником хакатону працювали ментори, серед яких бізнес-експерти та підприємці, а також досвідчені ІТ-інеженери.  Ментори допомагали учасникам хакатону апробувати і фільтрувати ідеї, давали цінні поради, допомагали побудувати бізнес-модель проекту. У результаті кожна команда розробила власний продукт з концепцією, бізнес-моделлю, визначеним ринком та клієнтами.

Підсумком дводенного хакатону стали оцінювання робіт експертним журі, серед яких: Блейк Берріс, засновник та головний активіст у «Клінвеб Інишиетів», Софія Опацька, декан LvBS, Тарас Вервега, член ради директорів ІТ-компанії «SoftServe», Віктор Цикунов, директор департаменту стратегічних технологій Microsoft, Яромир Шмід, відділ енергоменеджменту Львівської міської ради.  

Усі команди-учасники хакатону отримали призи та стартовий капітал на розробку власних проектів.

Про учасників хакатону та їхні проекти:

Проект «GenioLight», 1-ше місце
Команда: Христина Пархуць, Святослав Щур, Остап Демків, Ігор Кубіцин.

GenioLight є унікальною системою освітлення для розумного дому. Система є енергоеффективною, у ній використовуються LED лампочки які скорочують споживання електроенергії освітленням до 80%. Система є сучасною та мобільною. Ви можете управляти вашим освітленням та яскравістю за допомогою смартфону і комп’ютеру з допомогою WiFi. Система є розумною. Якщо кімната достатньо освітлена і освітлення працює, то система автоматично відрегулює рівень яскравості для заощадження, або якщо ви вийшли з квартири і забули виключити світло, то система повідомить вас про це і запропонує його вимкнути.
Фейсбук сторінка проекту – тут.
Приз: 20 000 грн. + участь у програмі BizSpark


Проект «PowerMe», 2-ге місце
Команда: Василь Рибак, Антон Яценко, Тарас Корнута, Михайло Мосін.
Суть ідеї «PowerMe» − вирішити дві проблеми. Перша, якщо забули щось виключити з розетки і пішли з дому, і друга проблема − великі рахунки за електроенергію.
Рішення − у кожній розетці стоїть контроллер, який дає можливість виключити або включити напругу, а також виміряти скільки споживає прилад, який включений в конкретну розетку. Ці розетки − це частина системи «Розумний будинок», яка вигідно відрізняється від конкурентів тим, що не потрібно прокладати додаткові дроти. Все працює на існуючій проводці. Проблема великих рахунків за електроенергію вирішується після того, як ми проаналізуємо кількість спожитої енергії за місяць. Система представляє звіти у вигляді графіків по кожній розетці. Після цього ми зможемо побачити, де споживаємо забагато
Приз: 12 000 грн. + участь у програмі BizSpark


Проект «Illumatica», 3-тє місце
Команда: Остап Голяка, Андрій Меаковський, Тарас Мазяр, Настя Корнілова
Кожну ніч у світі витрачаються петавати електроенергії на освітлення вулиць та доріг, не залежно чи є в цьому необхідність. Сьогодні з’являється можливість використовувати електроенергію ефективніше. За попередніми розрахункам ми можемо забезпечити стабільну економію електроенергії на рівні 40%. Illumatica дозволяє налаштувати рівень освітлення вулиці відповідно до наявності руху та умов середовища. Датчик руху, який ми використовуємо, працює на звуковій, а не візуальній інформації. Такий підхід дозволяє значно збільшити точність розпізнавання руху, спростити процес інсталяції та зменшити ціну пристрою. З’єднання усіх пристроїв в систему дозволяє їм гнучко налаштовуватись під конкретні умови і забезпечувати належний рівень освітлення там, де це необхідно. Також система розпізнає такі небезпечні ситуації як постріли, різкий крик, биття скла та дозволяє краще координувати правоохоронні органи. Mesh-мережа працюватиме по стандарту 802.11p, який згодом використовуватиметься у всіх автомобілях, пілотованих і безпілотних. Ця технологія дозволить автомобілям точніше розпізнавати своє положення у міському просторі, де сигнал GPS і інші системи навігації не можуть забезпечити необхідної точності. Зі свого боку система, компонуючи дані з різних датчиків, дозволить точно рахувати кількість автомобілів і людей на вулиці міста для кращої оптимізації управління світлофорами та уникнення створення корків.
Жителі міста також зможуть під’єднувати свої розумні будинки до системи, що дозволить автоматично налаштовувати реостати та яскравість ламп відповідно до зовнішніх умов.
Приз: 8  000 грн. + участь у програмі BizSpark

Особливі призи від партнерів хакатону:

«Wise heat» − Don’t Heat the Streat ))) – група складалася з учасників Програми з інновацій та підприємництва LvBS
Команда: Роман Никулишин, Маркіян Серчинський, Дмитро Завгородній, Євгеній Мордвінов.
Суть ідеї: 
1 − скануємо всі будинки у районі тепловізором та надсилаємо власникам лист з поверхневим аналізом тепловтрат та місць фасаду, де витікає тепло
2 − створюємо платформу, щось схоже на сайт-агрегатор покупок, тільки замість покупок там каталог компаній, які у вашому місті займаються теплоїзоляцією та детальним термоаудитом 
3 − даємо на цьому сайті можливість людям, які усвідомили проблему тепловтрат свого будинку зробити велике (групове) замовлення послуг (декілька квартир 1-го будинку об’єднались для замовлення детального аудиту та ізоляції) і зекономили кошти.
Отже, ми живемо на комісії за надані послуги до 10%. Натомість створюємо канал збуту та стимуляцію попиту для компаній, що утеплюють будинки і роблять детальний теплоаудит. До того ж, люди замість того, щоб переплачувати кожної зими, можуть усунути корінь проблеми. + Знайти хорошого підрядника по рейтингу ціни тощо та, за умови об’єднання покупки з декількома жителями будинку, отримати вигіднішу ціну.
Приз: 5000 грн. + навчання на програмі soft skils курсу у «Bionoc Hill».


Проект: 
«UtiliService»
Команда: Зеник Матчишин, Андрій Матчишин

Ідея: «UtiliService» − це інтернет SaaS сервіс для роботи з даними про комунальні послуги для власників будинків, таких як комунальні підприємства чи офісні центри.
Він дозволяє:
– автоматизувати збір даних, за допомогою SMS чи Web для більш ефективного моніторингу
– проводити глибокий аналіз показників для індентифікації проблем, які потребують першочергового рішення
– демократизує доступ до даних через зручний веб-інтерфейс, тим самим допомагає краще зрозуміти, де можна оптимізувати споживання тих чи інших ресурсів.
Признавчання на курсі Emerging Technologies на програмі  MSс in Technology Management


Проект «MakeMeGreen»: гейміфікована навчальна платформа на еко тематику «Educational gamified Eco platform»
Команда: Максим Коляда, Василь Гординський, Анастасія Бондаровська, Наталя Воскобойнікова, Юлія Свіріпа.
Ідея проекту полягає створенні освітньої онлайн гри на тему енергоефективності будівель (green buildings). У процесі гри учасники самостійно проектують та будують будинки з використанням різних матеріалів і енергоресурсів. Після будівництва вони можуть бачити наскільки енергоощадними є їхні будівлі, як енергозатрати будинку впливають на гаманець та довкілля. Також у них є можливість покращувати енергоефективність своїх будинків і боротись з іншими гравцями за нагороди. Гра базується на існуючих моделях розрахунку енергоощадності, але завдяки яскравому дизайну та ігровим механікам, вона буде цікавою не лише для студентів профільних спеціальностей, а й для звичайних мешканців, що прагнуть підвищити власні навики енергоефективної поведінки. Особиста енергоефективність дозволяє зберігати наші кошти та навколишнє середовище. «Greener Haus – Better World!»
Приз: поїздка в Нідерланди, в Університет Твенте.

БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ.

{album_54}

New energy partner:

 Innovation partner:

Education sponsor:


Partner: 

 

За підтримки: