«В Ізраїлю є одна корисна копалина – наш мозок», – Елеонора Школьнік

11 Гру 2015

«В сучасному інноваційному світі сила визначається розумом і швидкістю. Якщо традиційна економіка базується на фізичних активах, а капітал бренду перебуває на верхівці піраміди, то нова економіка побудована за протилежною схемою і формується за принципом мереж», – ізраїльський спеціаліст у сфері економіки та бізнес-менеджменту Елеонора Школьнік провела у Лабораторії ідей LvBS 10 грудня відкритий майстер-клас «Міжнародне креативне підприємництво. Досвід Ізраїлю».

Зустріч організувала Львівська бізнес-школа УКУ спільно Ізраїльським культурним центром при Посольстві Держави Ізраїль в Україні. Модерував майстер-клас Ілля Кенігштейн.

«З економічної точки зору Ізраїль – це острів. Адже ми не маємо тісних контактів з географічними сусідами і можемо отримувати та віддавати ресурси тільки кораблем або літаком. Виробництво в умовах перебування “на острові” – нереальне. Тому Ізраїль займає передові позиції у Hi-Tech економіці», – розповіла Елеонора Школьнік.

За словами д-ра, в Ізраїлі досі існує паралельно дві економіки: одна – побудована в 50-х роках минулого сторіччя, важка, монополістична та неефективна; друга – новітня, сучасна, яку приїжджають вивчати. «Феномен полягає в тому, що чимало представників світових компаній приїжджають в Ізраїль, і купують тамтешні компанії, кажучи “ми вас купуємо, щоб ви нами керували”», – зазначила вона.

Відкритий майстер-клас тривав близько двох годин, а послухати ізраїльську спеціалістку у сфері економіки та бізнес-менеджменту прийшло більше 150 осіб.

Яскраві цитати вечора

  • Інновації – це процес, в якому можливості перетворюються у ідеї, які можна продати.
  • Головна риса підприємця – здатність брати на себе відповідальність.
  • В Ізраїлі є така посада як «головний бізнес-вчений». Він працює при міністерстві економіки, і його обов’язки – підтримувати усі інноваційні проекти, якщо у них є практична користь та бізнес-ідея.   
  • Що є такого в ДНК ізраїльтян, що дозволяє досягати таких успіхів? – Оптимізм.
  • В Ізраїлі одна людина з сільського господарства годує більш, ніж 100 людей. Адже це – країна Hi-Tech.