Wake Up Meeting #3: Уроки для життя і бізнесу від Девіда Брауна

8 Кві 2016

Співзасновник компанії «Template Monster» (США) Девід Браун поділився у Львові своїми секретами успіху у житті та бізнесі, а також розповів, чому Україна зараз має унікальний шанс для прориву.

David Braun

7 квітня у Львові пройшла третя зустріч у межах спільного проекту Львівської бізнес-школи УКУ та «Креативного кварталу» під назвою ‎WakeUpMeeting. Мета проекту – стимулювати розвиток інновацій, продуктових компаній та підприємницького ІТ руху у Львові.

Девід Браун (Давид Арахамія), 35 років. Народився у Грузії. На початку 90-х, під час війни в Абхазії, його сім’я переїхала в Україну. «На четвертому курсі університету я вирішив спробувати, що таке стартап. Відтоді практично увесь свій час до війни (в Україні) займався управлінням компанією. З початком бойових дій на Сході України заснував краудфандингову платформу «Народний проект» www.peoplesproject.com, допомагаю армії як волонтер, працюю також головою Ради волонтерів у Міністерстві оборони України», – розповідає Девід про себе.

Девід за освітою маркетолог, але називає себе продавцем по духу. На зустрічі він розповів про історію створення своєї справи, про шлях від невдач і помилок до успішного великого бізнесу. А також про конфлікти з хакерами, кризовий менеджмент та особливості волонтерства для допомоги українським військовим.

Ми підготували для Вас найцікавіші тези майстер-класу Девіда Брауна «Іти на глобальний ринок чи залишатись в Україні: непроста розмова про складні рішення в ІТ».

Я визначив для себе 3 секрети успіху в бізнесі та житті:

  1. Віра. Вірити важливо. Якщо ви самі недостатньо вірите в те, що хочете зробити, – у вас це не вдасться!
  2. Сміливість. Іноді це сміливість на рівні з дурістю. Але це дуже потрібно. Кажуть, що люди, які закінчили MBA, не йдуть в стартапи, адже знають, які ризики там існують. Але, щоб стартап став успішним, потрібна людина з такими знаннями, людина, що закінчила MBA. Тобто, смілива людина.
  3. Комунікація. Вважаю, що багато проектів «сиплеться» і не вдається власне через невміння людей комунікувати, розмовляти і домовлятися. Насправді, люди рідко готові відкидати свої емоції для досягнення спільної важливої мети. Вміння говорити і розуміти один одного – дуже важливе.

Уроки спіху від Девіда Брауна

 

Я завжди слухав про помилки інших, але вчився, так виходило, на своїх власних. А загалом, не всі помилки у житті мають негативні наслідки. І це тішить!

Lifehack для ІТ: Якщо треба заощадити – продайте нирку, але найміть хорошого адвоката!

Ми (компанії «Template Monster») уже вийшли на ринки 17 країн. До кінця року буде 43. В Україні у нас дуже маленькі продажі, але україномовна версія у нас буде стовідсотково.

Ми (Україна) ще не в Європі і це – наша перевага. Ми, українці – вкрай бідні. І бажання людей покращити свій добробут змушує їх шукати нові ідеї, нові рішення, нові виходи з ситуації. А це – унікальний шанс для нашої країни, ми мусимо його використати.

David Braun2

Окрім традиційної лекції та запитань до спікера, цього разу на Wake Up Meeting з’явилась ще одна корисна складова. Антон Скрипник, CEO і співзасновник KindGeek, експерт з ІТ галузі і випускник LvBS MSc in Technology Management program, виступив у ролі Key Learner та озвучив свої управлінські висновки на основі майстер-класу Девіда Брауна.

Ось ці висновки:

  • рівень знання англійської мови є дуже важливим
  • цінності – це те, що має велике значення для роботи та успіху
  • потрібно завжди боротися і ніколи не здаватися
  • важливо розуміти, що ринок праці вже давно став глобальним. Це, наприклад, як з картоплею: хоч ми живемо у Львові, але у супермаркеті наша місцева картопля вже давно конкурує з ізпраїльською
  • дуже важливим є відчуття творчості. Бути творчим – це те, що допомагає приймати успішні рішення
  • дуже цінне бажання бути «розумно лінивим»: потрібна ставка не на аутсорсинг в ІТ, а на проривний масовий продукт
  • не можна припиняти пошук. Треба мати бажання знаходити щось нове
  • ризик-менеджмент – це те, про що не можна забувати
  • основне – фокусуватися на результатах.

David Braun3

Довідка: Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS) спільно з «Креативним кварталом» започаткували проект «Wake up meetings» для працівників ІТ-галузі. Мета проекту – стимулювати розвиток інновацій, продуктових компаній та підприємницького ІТ-руху у Львові. У межах проекту упродовж 2016 року ми плануємо провести 12 майстер-класів, доповідачами яких стануть успішні українці-підприємці, які вже створили свої продуктові компанії та досягли глобального визнання. Вони поділяться досвідом і нададуть практичні поради, як здійснити перші кроки до успіху. Спікерами попередніх зустрічей були Євген Сисоєв і Влад Воскресенський.

Девід Браун про волонтерство