Як будувався університет XXI ст., – ректор УКУ о. Богдан Прах на зустрічі з новими учасниками

27 Жов 2022

«Ми хотіли створити університет – абсолютно інший, університет XXI століття. І довго думали, що це насправді означає, поверталися до коріння, чого бажав би Митрополит Андрей Шептицький чи Патріарх Йосип Сліпий? Час показав, що ми зробили добру справу, побудувавши інституцію, яка розвивається, яка приносить користь суспільству і заради якої варто жити», – зазначив ректор Українського католицького університету отець Богдан Прах під час зустрічі з новими учасниками магістерських програм MSc in Innovations and Entrepreneurship та MSc in Marketing Management на BigStart 2022. Модерувала зустріч академічна директорка Бізнес-школи УКУ Наталія Обозненко.

Отець-ректор поділився історією як більше 30 років тому, живучи поза межами України, але з Україною в серці,  вони разом з владикою Борисом Ґудзяком почали думати над перспективою, що можуть зробити для України. «Ми аналізували, який має бути наш вклад в розвиток України. У нас є одне життя і як його присвятити служінню, вихованню молоді, пошуку нових ідей і тої правди, на якій будуватиметься суспільний лад в Україні?».

Результатом цієї праці й став Український католицький університет, фундаментом якого стали загальнолюдські та християнські цінності, які творять основу. 

О. Богдан Прах порушив також у своїй розповіді тему корупції в нашій країні, яка є величезною перешкодою на шляху її розвитку і яка змінює людей при владі. Але він переконаний, що виховання молоді, її освіта і повна нетолерантність до корупції здатна змінити це.

«Питання служіння тебе формує і підносить високо, дозволяє будувати стосунки в громаді і спільноті, а коли ти думаєш лише про власну користь – це зовсім інше. Я бачу, що тут є дуже великий корінь зла, який закрався в наше суспільство. Власне, це і є нашим домашнім завданням, завданням молоді – повна нетолерантність до корупції різного роду. Тоді ми почнемо дихати іншим повітрям», – наголосив ректор.

За його словами, корупція страшенно руйнує інституції, а держава без сильних інституцій не може існувати. «Формуючи наш університет, ми хотіли показати, що можуть бути інші інституції і можна жити по-іншому. Ми хотіли створити таку інституцію, яка буде сильною, яка буде маленькою, але з великим резонансом і широким впливом», – пояснив отець Богдан.

Розповів отець-ректор і про основні засади університету – Свідчити. Служити. Спілкуватися. «Цінності, про які ми говоримо, можемо звести до свідчення. Ми хочемо, щоб кожен з нас ставав свідком правди. Свідчити – це жити, незалежно від того,  в якій ти ситуації. Свідчити тій правді, заради якої ми хочемо жити. Будьмо такими свідками!», – каже отець Богдан, поставивши в приклад мучеників, українців, яких намагалася завербувати радянська влада, але які не зрадили своїм цінностям.