Як розпізнати брехню та інші уроки для HR від Андрія Рождественського

28 Тра 2016

За якими алгоритмами HR може виявити брехню та перевірити факти під час співбесіди? Головним інструментом є здоровий глузд та професіоналізм, вважає Андрій Рождественський, керуючий партнер компанії «AR consulting», бізнес-консультант, психолог, викладач LvBS. Під час HR Friday він розповів, які вміння необхідні рекрутеру, аби розрізняти недостовірну інформацію, як перевіряти отримані факти та на практиці показав, як виявляти брехню у співрозмовника.

Andriy Rozhdestvenskyy

Спікер, що має практичний досвід у спецкомунікаціях і раніше працював в ізраїльській службі безпеки, провів у Львівській бізнес-школі УКУ семінар «Методи безапаратної детекції брехні» у межах проекту HR Friday.

«Навіть не знаю, чого ми вчилися більше: виявляти брехню чи не бути занадто підозріливими там, де цього не потрібно. Ми розглянули деякі алгоритми, з якими можна виявити, що людина надає недостовірну інформацію, і також ми розглянули деякі алгоритми перевірки інформації, яку надає кандидат на працевлаштування. Для HR-ів це дуже важливо, особливо, якщо вони працюють у невеликій компанії, в якій немає власної служби безпеки. Фактично, тоді рекрутер і є службою безпеки, і сам перевіряє людей, коли вони входять в компанію», – розповів Андрій Роджественський.

Окрім лекції під час HR Friday учасники виконували практичні завдання у групах: дві команди готували свого рекрутера, який потім на камеру проводив співбесіду із кандидатом, що подав резюме. Інші дві команди готувати чесного кандидата та кандидата, що подав недостовірну інформацію. Після співбесіди учасники команд-суперниць, аналізуючи невербальну складову у спілкуванні з опитаними, повинні були визначити, хто із кандидатів на співбесіді каже неправду.

«Дуже цінним в цьому заході було те, що на теорію ми витратили 50% часу, а решту 50% – це була практика. Люди змогли подивитися, як виявлення брехні виглядає в роботі, люди змогли побачити себе на відеозаписі, зрозуміти емоції, міміку», – пояснив спікер.

HR Friday

Андрій Рождественський також дав 5 універсальних рекомендацій HR-ам:

  1. Дуже сумлінно вивчайте резюме. Я розумію, що якщо це вже соте резюме за день, то це складно. Але це треба робити, відзначати слабкі місця, які ви виявили в резюме. Ці місця обов’язково мають бути покриті, з’ясовані під час співбесіди. Тобто на основі резюме ви формуєте собі план співбесіди.
  2. Не робіть припущення за кандидата, не пропонуйте йому готових варіантів відповіді. Нехай говорить кандидат.
  3. If you have doubt – no doubt! Якщо маєте підозру, що щось не так, то маєте їх позбутися. Ви повинні поставити чіткі запитання, не робити припущень, з’ясувати усе.
  4. Намагайтесь більше ставити запитань та більше слухати людей. Не перебивати, не робити оцінку завчасно.
  5. Ви маєте формувати свою власну поведінку та етичність проведення інтерв’ю. Адже часом неадекватна реакція людини, яку ви опитуєте, може бути спричинена вами як рекрутером: перестрибуванням з теми на тему, нетактовними запитаннями, інтонаціями… І, що дуже важливо, через таку неадекватну поведінку рекрутера можна втратити справді гідного кандидата.

Довідка: Андрій Рождественський – керуючий партнер компанії «AR consulting», бізнес-консультант, психолог, викладач LvBS.

Працював профайлер-аналітиком в ізраїльській службі безпеки, займався контр-терористичною діяльністю, зокрема побудовою спеціальних комунікацій та переговорів. Пізніше став HR-партнером в АТ «Ощадбанк», де адаптував західні HR-інструменти до реалій державного підприємства та брав участь у створенні концепції розвитку банку. Зі своєю командою «з нуля» побудував систему навчання для 35 000 співробітників. Організував проект «Еверест 2025». За освітою – психолог. Успішно закінчив школу HR директорів Анни Власової.

Детальніше про магістерську програму MA in Human Resources у LvBS читайте тут.

HR Friday