Висновки зі зустрічі з Юрієм Костенко «Як Україна втратила ядерну зброю. Геополітичні наслідки»

19 Лип 2024

У Бізнес-школі УКУ ми дискутуємо на актуальні суспільно-орієнтовані теми, однією з таких була нещодавна зустріч «Як Україна втратила ядерну зброю. Геополітичні наслідки» з Юрієм Костенком. Юрій Костенко – український політик, голова УНП, який очолював тимчасову Комісію з питань розробки концепції національної безпеки та українську делегацію на переговорах з Росією з проблем ядерного роззброєння. Він також є автором книги «Історія ядерного роззброєння України», яку вивчають у Гарварді.

Фасилітувала розмову Валерія Козлова – провідна експертка з розбудови систем у бізнесі, стратегії глобального розвитку та результативного мислення. Власниця компанії Result group, директорка магістерської програми Key Executive MBA з 2022 до червня 2024 року. 

Під час відкритої зустрічі у Бізнес-школі її учасники не лише разом з Юрієм аналізували історію того як Україна втратила ядерну зброю, які геополітичні наслідки це мало, а й шукали відповіді на питання, чи був в України шанс відмовитися від цього, чи є потуги, а головне сенс у відновленні ядерної зброї сьогодні, озиралися в майбутнє у пошуках відповідей на те, як Україні стати суб’єктом на міжнародній арені й отримати реальні гарантії безпеки.

«Наслідки, які отримала Україна після ядерного роззброєння, певною мірою вплинули і на геополітичні наслідки – причиною чого стала сьогоднішня війна. Захід не збагнув, що без реформування сутності російської імперії залишати цього монстра з такою ядерною потугою – небезпечно. Замість того, щоб формувати політику реформування України і тиснути на Росію, все звелося лише до ядерного роззброєння України. І це величезна помилка», – наголосив Юрій Костенко.

За його словами, Захід розраховував, що своїм прикладом Україна заохотить до ядерного роззброєння інші країни, але сталося все навпаки. «На превеликий жаль, сьогодні вже можна констатувати той факт, що ядерне роззброєння України призвело до зворотного ефекту. Геополітичні наслідки показали, що одне – це теорія, а інше – практика. Світ почав стрімко озброюватися, а не навпаки».

Під час зустрічі також говорили про те, що єдиний варіант – об’єднання не всього світу, а демократій, які мають зробити свою систему безпеку і відлучити диктатури від фінансових потоків, технологій, сформувати принцип примусу агресора до миру. І коли так буде розвиватися світова політика, тоді це буде свідчити, що політика ядерного роззброєння виправдала себе. «Загроза об’єднання диктатур, яка зараз відбувається дуже швидко й стрімко, це все змусить демократів отямитися і йти зовсім іншим шляхом, аніж шляхом заохочення агресора до миру. Це обов’язково постане за однієї умови – якщо цивілізація витримає цей урок, який зараз відбувається на нашій землі і при цьому залишиться цілою», – додав Юрій Костенко.

Про книгу: Це перша і єдина у світі книга, присвячена історії ядерного роззброєння України. Дослідження видане на основі документів, у тому числі – закритих, а також публікацій у західних, російських та українських ЗМІ, невідомих загалові фактів про кулуарну частину процесу, книга дає вичерпну відповідь на запитання, яке стало особливо актуальним після початку військової агресії Росії проти України у 2014 році: «Хто винен, що Україна віддала ядерну зброю?». Книга містить фотоматеріали, біографічні дані учасників процесу, цитати ключових документів та публікацій ЗМІ.

Історія відмови від третього у світі ядерного потенціалу викладена в контексті становлення державних інституцій України у перші три роки незалежності, «гри в дві руки» з боку США й Росії, а також «громадянської війни» в коридорах української влади – між новою та пострадянською генераціями політиків.

Дякуємо всім учасникам зустрічі за цікаві питання, відверті думки й змістовну дискусію!