Ідеї Шептицького для сучасного життя: інсайти з Книжкового Арсеналу

27 Тра 2019

«Як говорив Андрей Шептицький, любіть своє, але не треба при цьому ненавидіти чуже. Якщо ви співпрацюєте, то отримаєте додану вартість, що забезпечує добробут, успіх і економічний ріст», – розповів Мирослав Маринович на презентації своєї книги «Митрополит Андрей Шептицький і принцип ‘позитивної суми’» на Книжковому Арсеналі у Києві. Про те, як принципи Митрополита Андрея можна адаптувати у сучасному бізнесі, економіці та суспільному житті,  обговорили також учасники презентації: підприємець і громадський діяч Ярослав Рущишин, експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький, керівник проектів у Центр UA Андрій Андрушків. Модерувала зустріч співзасновниця «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка.

1
Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS)  та  Видавництво Старого Лева зібрали повну залу слухачів під час презентації книги«Митрополит Андрей Шептицький і принцип ‘позитивної суми’» на Книжковому Арсеналі у столиці. Ділимося з вами головними думками запрошених учасників дискусії та автора.

2
«В Україні завжди був брак людей з управлінськими навиками та вмінням керувати організаціями. Але вся бізнес-література – не відштовхувалася від українського дискурсу, на жаль. Тож ми, «pro.mova», разом з Мирославом Мариновичем, LvBS та «Теплим містом» 4 роки тому вирішили подивитися, кого ми маємо в українській спадщині. І, проаналізувавши, зрозуміли, що це – Андрей Шептицький», – сказав експерт з довготермінових стратегій, директор з розвитку компанії «pro.mova» Євген Глібовицький.

3
За словами Глібовицького, те, як Шептицький управляв процесами, як ставився до ключових питань у економіці та суспільстві, показало, що він мислив категоріями сучасності, будучи діячем ще на зламі XIX-XX століть. «Нам дуже важливо «перекласти» Шептицького сучасною мовою. Книжка пана Мирослава є початком великої праці з поширення вчень про Митрополита та його ідей, яку варто перечитувати щороку, оскільки вона буде постійно відкриватися по-новому», – сказав він. 

33
«Коли я читав книжку Джима Колінза «Від хорошого до величного», я думав, хто ж у нас є тим лідером V рівня? Відповідь очевидна – це Шептицький. Подивіться, як пережила Українська греко-католицька церква підпілля і як процвітає зараз на його спадщині. Мене вразила актуальність слів Митрополита сьогодні. Бо, наприклад, якщо говорити про теперішнє місцеве самоврядування і спосіб формування бюджетів, то спочатку іде економіка, потім якісь інші статті витрат, а культура і мистецтво ідуть за залишковим принципом. А Шептицький наголошував: коли йдеться про те, щоб народ зайняв у історії передове почесне становище, це може дати тільки культура, оперта на сильні моральні основи.  Тому в цій книзі я знаходжу чіткі відповіді щодо того, що ми маємо робити для майбутнього», –засновник та генеральний директор ВАТ «Троттола», співзасновник та член Наглядової ради LvBS, громадський діяч, співзасновник Комітету підприємців Львівщини, IT Кластера, Антикорупційного форуму, стратегії та візійного розвитку Львова; почесний сенатор УКУ Ярослав Рущишин.

4
«Ця книжка просякнута словом «служіння». А його чомусь забули сучасні політики – і старі, і молоді. А служіння Кир Андрея полягає в тому, що він не відбирав народ, який приходив на молитву у його церкву, не ділив людей на різні категорії, аби працювати з розумнішими. Митрополит бачив широкий спектр і намагався всіх зрозуміти, і служити їм якнайкраще», –  сказав член правління Асоціації випускників УКУ, керівник проектів в ГО «Центр UA», ведучий авторських програм на «UA Суспільне» та «Громадське телебачення» Андрій Андрушків.

8
 «Оманливим є вважати, що громада і суспільство не цікавляться тонкощами складних процесів. Послання Митрополита, хоч і не були простими, втім мали велику популярність: мій прадід розповідав, як їх читали та обговорювали, ідеї Шептицького були частиною суспільної дискусії.
Митрополит Андрей пропагував економічну співпрацю, коли маленькі громади можуть конкурувати з великими державними підприємствами, створюючи кооперативи, і вони мають отримувати повноту влади і повноту відповідальності, що є головним принципом успіху країни. Тому ця книжка не має бути для УКУ та для бізнес-школи УКУ, вона має бути для ширших кіл», – зазначив Андрушків.

6
 «Митрополит завжди і у всьому виходив зі своєї релігійності – де є співдія, там є Бог. Його ідеї є актуальними для різних сфер, зокрема й економічної: згадайте, злам століть, коли класова боротьба була головною ідеєю, коли хтось мусить виграти (пролетарії), а інші програти (буржуазія). Це типова нульова сума, win-loose. У відповідь на це католицька церква вустами Папи Римського Лева XIII сказала: має бути не класова боротьба, а співпраця. Від цього виникає добробут у державі. Капіталістам потрібні робітники і навпаки. І тепер можемо говорити, що та частина світу, де ринкові відносини привели до того, що запанувала позитивна сума – виграла. В той час ми, де переміг принцип нульової суми, досі борсаємося…», – розповів автор книги, дисидент та проректор УКУ Мирослав Маринович.

7 «А щодо бізнесу: успішний підприємець не той, хто обманув свого контрагента, а хто співпрацює, таким чином отримує прибуток і успіх. Важливими є: розуміння добра і зла, самоорганізація, і ціннісна освіта. Шептицький вважав, що передумовою для всього була відсутність ненависті. Він завжди казав: любіть своє і дбайте про нього, але не треба при цьому ненавидіти чуже. Все треба пропускати через серце», – підсумував Мирослав Маринович.

9
Книгу видано у партнерстві з Видавництвом Старого Лева за підтримки випускників Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS): магістерської програмиKey Executive MBA,магістерської програми зінновацій та підприємництва, а також магістерської програми з управління персоналомта організаційного розвитку, яким автор складає велику подяку.

10
Придбати книгу можна у книгарнях, онлайн та у крамничці LvBS.
Наступна презентація  книги «Митрополит Андрей Шептицький і принцип ‘позитивної суми’» відбудеться 28 травня у Івано-Франківську.