Дискусія LvBS: Навіть найсильніший лідер часом буває слабким. І це нормально

3 Гру 2021

Бізнес-школа УКУ продовжує ділитись підсумками масштабної події: Alumni Leadership Day 2021, яка нещодавно відбулась у наших стінах. Так, у межах події Центр лідерства УКУ організував панельну дискусії на тему стійкості лідера/ки.

До обговорення приєднались фахові лідери, які є експертами у різних галузях: Лариса Ґаладза (Larisa Galadza) – канадська дипломатка, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні, Олександр Вдовиченко – командир 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, полковника Збройних сил України) та Андрій Демчук – науковець і фехтувальник, Чемпіон літніх Паралімпійських ігор, Заслужений майстер спорту України, кандидат технічних наук. А модератором дискусії став Андрій Рождественський – СЕО Центру лідерства УКУ,

Ділимось із вами кількома думками щодо сутності сучасного лідера чи лідерки, які пролунали від наших експертів:

З військової точки зору – слабкий має шанс стати сильним, а от окремий тип людей – пристосуванці, з ними потрібно бути обережними, адже це псевдо-лідери, часто, з підміною понять. Водночас, зламатися може і сильний лідер, бо сила не гарантує стійкості.

Якщо дивитися зі сторони спортсмена, стійкість лідера – це топи. Це ті люди, які можуть показувати високий результат, але не завжди вони можуть бути добрими лідерами в колективі. Виховувати в собі цю стійкість має кожен. Ця адаптація росте лише з досвідом, з кожними наступними змаганнями.Коли гравці бачать у тренері впевненість, яка підкріплена здобутками та досвідом, рівень довіри зростає, є позитивна динаміка вмотивованості, яка дає кращі результати у підсумку.

Дипломатичний кут зору на управління вказує на те, що навіть найсильніший лідер буває слабким, це потрібно прийняти та зрозуміти і в жодному разі не боятись цього. Прикрита слабинка з часом проростає назовні: ви зриваєтесь на підлеглих чи рідних, що прямо веде до дестабілізації клімату в колективі, сім’ї чи команді.

І вразливість, і сила лідера – це вплив на інших людей, на їхній емоційний стан і фізичний стан. Тому треба завжди спостерігати за їхніми настроєм і попереджати, що будуть виклики і будуть часи слабкості, тож треба вміти домовлятись і проговорювати проблемні питання.

Кожна людина – це особистість, якщо постійно гнути її, то вона рано чи пізно трісне. Кожному фаховому керівнику потрібно знати, де треба натиснути, а де відпустити. Людина не може бути довго ефективною у постійному стресі.

Стійкість лідера – це додаткова опція, яка виводить його на вищий рівень розвитку. Ми повинні бути впевнені у своєму внутрішньому світі: якщо в всередині бардак, тоді стійкість швидко розсиплеться.

І, насамкінець, треба вміти розслаблятись як духовно, так і фізично. Дихання – це той доступний кожному інструмент, коли завдяки правильній подачі кисню в організм ти можеш знайти правильне рішення у екстреній ситуації. Не забуваймо, що інколи наш найкращий лікар у стресі – це сон.