А що після МВА? Про менторство, що допомагає бізнесу «злетіти»

5 Лис 2021

Валерія Козлова про Нову парадигму: менторство як стиль бізнесу
«Ефективне менторство через призму EQ-Boost» – програма для власників бізнесу, які готові втілювати великі стратегії і ефективно навчати свої команди для цього. Це авторська програма Валерії Козлової, експертки з результативного мислення, розбудови систем у бізнесі і авторки когнітивної дисципліни EQ-Boost, та Ярини Бойчук, CEO LvBS.

Вона є однією з найцінніших у Львівській бізнес-школі. В основу навчання покладено 9 фундаментальних навичок ментора та опанування когнітивної дисципліни EQ-Boost – авторської методології Валерії Козлової, яка поєднує дві системи мислення – раціональну та емоційну. Валерія створила її на базі 20-річного досвіду трансформації систем бізнесів і дослідження чинників, що підвищують швидкість прийняття рішень та досягнення результату. Ознайомитися детальніше можна в книжці авторки. 

Галина Янишівська, СМО LvBS, поговорила з Валерією Козловою та попросила її відповісти на найпопулярніші питання потенційних учасників програми. 

 Як зрозуміти, що програма мені підходить?

Ви завжди можете звернутися до менеджера програми, переглянути відгуки випускників, замовити консультацію чи співбесіду. Є й інший шлях – пройти невеличкий тест. Я наведу чотири ситуації, а ви спробуйте впізнати себе: 

  1.   Ви власник або власниця бізнесу і вас не дуже влаштовує те, що є, але ви не розумієте що саме;
  2.   Ви розумієте, що команда не дотягує до вас. Спливає в голові метафора-порівняння з дитячим садочком: ви ніби взаємодієте з дітьми, але вони вас не чують;
  3.   Команда не встигає робити те, про що ви говорите – розуміння є, але темпи відстають. Або темпи, якими ви рухаєтесь, не дуже вас задовольняють;
  4.   Ви розумієте, що у вас є мрія, але чомусь не доходить до її втілення. Або мрія не така велика, як би хотілося.

Якщо хоча б одна теза вам близька, це означає, що ви ступаєте на дорогу, де у вашому житті, у вашому бізнесі з’являється виклик. І цей виклик – амбітний. Якщо ви наважуєтеся його прийняти, тоді ця програма для вас, бо вона – про якісний квантовий стрибок, про можливість втілення мрії у бізнесі.

Чому поріг входу такий високий – завершити MBA, щоб вступити на «Ефективне менторство»?

Власники приходять на МВА, щоб отримати системні знання, налаштувати бізнес-процеси, зрозуміти філософію бізнесу. І коли все це зроблено, час задуматися над імплементацією візії: для чого ви це створили і яка далі ваша мета?

Тому це дві різні речі: зрозуміти, як працює ваш бізнес, як його вибудовувати і реалізовувати, і як втілити мрію в тому бізнесі, який ви побудували. На менторську програму треба наважитись, бо її виклики – це ті, які власники самі ставлять перед собою. Після навчання на  програмах рівня MBA у бізнес-школі вони вже не новачки, бо пройшли нелегкий шлях. За нашою статистикою, саме вони є цільовою аудиторією програми.

Програма розроблена спеціально для випускників магістерських програм LvBS та МВА-програм інших бізнес-шкіл:

  • власників бізнесу,
  • які приймають стратегічні рішення щодо майбутнього компанії,
  • які відчувають себе відповідальними за побудову та ефективність власної команди.

 Тобто програма рівня MBA дає систему, а Eq-Boost-менторство допомагає злітати з цією системою – або підкорити наступну висоту, або отримати знання і можливості для втілення мрії. 

 Як перевірити, чи готовий я до програми з такою кількістю викликів? 

Один із смертних гріхів ментора – давати інформацію, яка, як менторові здається, потрібна менті. Цим часто «грішать» і власники бізнесу: на своїй швидкості дають інформацію таким чином своїм командам, а потім дивуються і зляться, чому результат зовсім інший, ніж той, який вони очікували. 

Eq-Boost менторство – це зміна мислення і отримання нових змістів. З ним власник бізнесу починає робити інші речі з командами і давати інформацію, з якою команда втілює ідеї.

Власники бізнесів можуть згадати той момент, коли ТОП-менеджер пропонував якесь рішення і захищав його, попри фідбек власника. В основі цього бажання захистити свою ідею – нейробіологія нашого мозку. Тобто ми хочемо задля виживання захищати свою концепцію.

Подібне часто відбувається в компаніях, де я працюю: коли команда хоче втілити свою ідею, а власнику вона здається не достатньо великою – він пропонує свою, і починається такий собі файтинг або фальшива згода – йде конфронтація сторін, відтак бізнес не розвивається.  Чому? Бо треба подолати свій мозок. Треба бути готовим до іншої думки і усвідомити, що є щось, чого ви не знаєте.

На програму точно не варто йти людям, які не готові сприймати знання, що змінять їх мислення. Людям, які не готові до зміни мислення. Для власників бізнесу це енергозатратна програма. Вона дає результат, але цьому треба приділяти час і енергію, адже це зміна парадигми.

Нова парадигма звучить так: менторство як стиль бізнесу. 

Чим менторство відрізняється від коучингу?

Відомий американський нейролінгвіст Ноам Хомський казав, що мова – це останнє, що допомагає людям розуміти один одного, бо всі говорять про сенси різними словами.  Коучинг – це більше про питання і відповіді на них. Наставництво – про можливость навчити тому, що знаєш. Хоча в сучасному світі знання вже не є стратегічним активом: їх треба дуже швидко здобувати, щоб так само швидко імплементувати в свій бізнес. 

А менторство я називаю філософією відносин і стилем сучасного бізнесу. Це про те, щоб показати можливості там, де їх не бачить твій менті. Для цього потрібен той, хто перенесе вас вгору, на вищу систему, де ви зможете побачити ці можливості.

Коли ви вже маєте цю візію, велику стратегію, вам потрібно її втілити. Зараз це складно зробити самотужки. Тому її треба донести команді, і зробити це так, щоб ваші люди не злякалися. І щоб рада директорів не дала фальшиву згоду: сказали, що все ясно, а на ділі роблять по-своєму – так, як вони це зрозуміли. Тоді і результат буде інший. 

Тому менторство включає в себе і вміння доносити свою думку, і вміння піднімати команду на рівень тієї системи, в якій ви придумали візію. 

Менторська програма – це точка входу в пошуках нового знання, яке потрібне для реалізації великої мрії в бізнесі.

 Що програма дає бізнесу, який у цьому Impact? 

Ми задумували цю програму з Яриною Бойчук. Тривалий час вона розповідала мені, як не задоволена амбіціями проектів, які захищають випускники бізнес-школи. Ми об’єдналися в пошуках того, що можна змінити, і зрозуміли, що менторство дає шанс.У процесі створення програми я вклала дві ідеї: 

  1. інше мислення – EQ-Boost мислення, яке дає змогу імплементувати більш сміливі ідеї; 
  2. інший підхід у засвоєнні знань у стилі менторства. 

15 років роботи з бізнесами, як системами, дали мені знання, засновані на практичній роботі з компаніями, тому одним з дуже важливих елементів програми стало результат-орієнтоване мислення. Щоб продемонструвати його, наші студенти формулюють результати в своєму бізнесі. І саме тому як один з результатів навчання – вони можуть змінити бізнес.

Менторська програма – це про можливість отримати знання як, навчаючи команди, піднімаючи їх на рівень системи, яку бачить власник бізнесу, отримувати результати і прискорювати бізнес, імплементуючи ідею.

Менторство, як стиль бізнесу. Запрошую.