Бізнес, культура та історія на першому модулі Key Executive MBA

11 Жов 2024

Початок навчального року для магістерської програм Key Executive MBA Бізнес-школи УКУ розпочався з глибоких і змістовних обговорень. Перший модуль створив умови для інтеграції бізнесу, культури та історії в єдиний контекст, де кожен учасник, який вступив на навчання у 2024-му році, міг осмислити нові виклики та можливості в сучасному складному середовищі. Учасники не лише вивчали теорію, але й занурювалися в реальні кейси, дискутували з лідерами думок і розвивали стратегічне бачення, яке необхідне управлінцям у сьогоднішньому динамічному світі.

Дискусійний день «Наративи про контексти у складності» об’єднав в авдиторії учасників Key Executive MBA, MSc in Managing Impact-Driven Organizations та MSc in Technology Management. Розпочали з панельної дискусію про економічний, культурний, соціальний, бізнесовий та духовний аспекти українського контексту разом з виконавчим директором Центру економічної стратегії Глібом Вишлінським, професоркою КНУ та головою Наглядової Ради УКФ Наталією Кривдою, директором Інституту психічного здоров’я УКУ Олегом Романчуком, деканом-засновницею Бізнес-школи УКУ Софією Опацькою, політологом і військовим капеланом УГКЦ отцем Андрієм Зелінським та модератором розмови, засновником та головою «Інституту фронтиру», членом Наглядової Ради «Суспільного» та  Євгеном Глібовицьким. 

Читайте також: Яка сьогоднішня система координат українських підприємців? Інсайти з дискусії на магістерських програмах Бізнес-школи УКУ

Суспільні тренди від Євгена Глібовицького

Опісля Євген Глібовицький провів лекцію про суспільні тренди, де здійснив інтегруюче введення-екскурс між персональним, локальним та глобальним контекстами. Він розповів про шлях індивідуальної трансформації, на який встав кожен зі студентів УКУ та розкрив особливості та можливості цього шляху. Євген поділився специфікою спільноти УКУ, очікувань, різноманіття досвідів, людей, які тут взаємодіють і що це означає для кожного студента та побажав бути відкритими до всієї творчої напруги, яка тут панує. 

«УКУ є місцем широкого пошуку. Будьте тут відкритими до різних досвідів і людей. Університет не має права власності на ваш прогрес, ви несете за нього відповідальність. Ваше завдання – знайти місце, де ви зможете зробити свій внесок і виконати свою місію», – сказав Євген до учасників.

Дізнавайтесь більше про програму Key Executive MBA

Наративи складності від Дейва Сноудена

Унікальні знання про аспекти складності для прийняття рішень учасники програм дізнавались з перших уст від Дейва Сновдена та Олексія Молчановського. Дейв Сноуден — консультант з менеджменту та дослідник у галузі управління знаннями та застосування науки про складність. Сноуден є засновником The Cynefin Company, сінгапурської консалтингової фірми з менеджменту, що спеціалізується на складності та розробці сенсів. Він вперше викладав для студентів Бізнес-школи УКУ.

Під час цієї лекції студенти обговорювали те, що бізнес-світ вимагає вміння реагувати на нестабільність, аналізувати багатофакторні ситуації та управляти ризиками. Це допомагає ефективно працювати з інформаційним перевантаженням, враховувати людський фактор та оцінювати довгострокові наслідки рішень, зокрема етичні й соціальні аспекти. Учасники отримали завдання: проаналізувати, як ці тренди впливають на їхні організації, працівників та клієнтів, і яку стратегію управління варто застосовувати для ефективного вирішення проблем у складних умовах.

Читайте також: Історія, сьогодення та майбутнє від засновників та лідерів Бізнес-школи та УКУ на Big Start 2024

Культура як система в Jam Factory Art Center

У третій навчальний день учасники магістерської програми Key Executive MBA мали навчання поза межами кампусу: у Центрі сучасного мистецтва Jam Factory, де разом із культурним антропологом та менеджером проєктів у сфері культури і креативних індустрій Миколою Скибою розпочали курс «Культура як система».

«Культура виникла і розвивається навколо теми смерті, адже саме це питання спонукає людей задуматися: звідки ми, чому живемо на цьому світі і що залишаємо після себе? Турбота про пам’ять про померлих стала основою для зародження культури як явища», – таким лейтмотивом Микола Скиба відкрив перше заняття модуля.

Андрій Лінік, директор ЛКП «Львівське радіо», поділився досвідом створення культурних проєктів у Львові, зокрема таких ініціатив, як Дім Звуку та Дім 42. Він також розповів про сучасні напрями мистецтва, зокрема science art та bio art, які поєднують науку та технології з творчістю. Андрій наголосив, що подібні проєкти сприяють розвитку інноваційного мистецького середовища. 

Разом з Тетяною Федорук, операційною та виконавчою директоркою Jam Factory Art Center і випускницею Key Executive MBA 2023, учасники відвідали екскурсію мистецьким центром. Після завершення навчальних лекцій вони поспілкувалися з Гаральдом Біндером, істориком та інвестором «Фабрики повидла», який поділився, що мотивувало його прийняти рішення інвестувати в розвиток культури в Україні.

« Я історик, і я завжди вважав, що суспільство – це не лише матеріальні речі. Нація складається з людей, їхніх економічних активів, ресурсів, але також і з культури. А культура – це не лише виставки та театр, це все, що створює цінності, які виховують суспільство» – розповів Гаральд.

«Великі книжки для Великого бізнесу» з Ярославом Грицаком

Останній день модулю учасники провели в Домі Франка, обговорюючи книгу «Sapiens: Людина розумна. Коротка історія людства» Ювала Ноя Харарі. Ця книга, як і 11 інших, входять у програму курсу «Великі книжки для Великого бізнесу», який Ярослав Грицак викладає для програми Key Executive MBA. 

Завершення цього насиченого модуля заклало основу для глибоких і масштабних рефлексій, що триватимуть протягом усього навчального року. Інтеграція культури, бізнесу, історії та суспільних викликів допоможе учасникам побачити світ крізь призму складності та невизначеності, що є необхідним для лідерів, які формують майбутнє. Модуль не лише надихнув учасників на нові звершення, але й заклав фундамент для їхнього професійного та особистісного розвитку.

Дізнавайтесь більше про програму Key Executive MBA: https://lvbs.top/24k