Бізнес-освіта в укритті. Як зараз проходить навчальний процес в LvBS?

5 Гру 2022

За 285 днів вторгнення росії в Україну сигнал про повітряну небезпеку лунав на нашій землі понад 18317 разів. Щодня мільйони українців перебувають під загрозою можливих ракетних ударів, щодня потерпають від наслідків російського терору: без світла, тепла й води. Попри все це бізнес продовжує працювати, не опускаючи рук: відкриваються нові заклади, налагоджуються нові канали закупівлі та продажу товарів, підприємці надають якісні послуги та сервіс, створюють ефективну взаємодію з клієнтами, але і знають все про потужності генераторів, запаси харчів для своїх родини та родин працівників та збирають кошти на допомогу ЗСУ.

Разом з тим представники бізнесу думають і про свій розвиток та подальше зростання. Лише цьогоріч на магістерські програми Бізнес-школи УКУ вступило більше сотні людей. 

Загалом станом на зараз в LvBS навчається 200 учасників магістерських програм, та за останні 6 місяців більше 250 людей провчилися на коротких та середньострокових програмах. Чи є розроблений план дій щодо навчання під час повітряних тривог, наскільки Бізнес-школа готова до блекауту і як справляється з викликами?, – ми розпитали у Христини Дольної, операційної директорки LvBS. 

Як зараз відбувається навчання у Бізнес-школі УКУ? З якими найбільшими викликами зіткнулися в новому навчальному році у зв’язку з війною?

Ми часто чуємо, що пандемія Covid-19 підготувала українців до більшості викликів сьогодення. Я погоджуюсь з цим, але є одна дуже важлива відмінність. Якщо у період пандемії твій дім був осередком безпеки, то зараз він таким не є, або й взагалі частина людей його втратили. 

За своїми спостереженнями, ми зіткнулися, як мінімум, з двома хвилями викликів. Спочатку переконатись, що повернення до офлайн-навчання на кампус УКУ є безпечним, наскільки це зараз можливо, та вирішити питання з навчанням тих учасників, які не мають змоги приїхати до Львова, або виїхали за кордон. Завдяки тому, що ми є частиною УКУ, будівлі якого мають сховище, ми змогли повернутись на навчання офлайн вже у травні 2022 року. Відтоді ми провели не одне заняття в укритті, викладачі та учасники пристосувалися та ділили спільний простір так, щоб можна було продовжити курси, незважаючи на труднощі та, головне, перебуваючи у безпеці. 

Вирішивши питання з безпекою, осінь нас зустріла новими викликами: перебоями з електропостачанням та інтернет-зв’язком. Тож тепер маємо напрацювання на випадок різних сценаріїв, а саме: 

  1. навчальний процес під час повітряної тривоги в укритті
  2. навчальний процес під час вимкнення електроенергії
  3. навчальний процес під час повітряної тривоги та вимкнення електроенергії

Вимкнення світла, повітряні тривоги, розряджена техніка як ці фактори впливають на навчальний процес?

Ми продовжуємо навчання і відсутність освітлення не означає відсутності світла, яким діляться усі учасники наших програм. Університет подбав про наявність генераторів, які підтримують живлення на нульовому та першому поверсі будинків на території кампусу. Також один із корпусів має генератор, який покриває цілу будівлю. Тож ми розробили нову «інструкцію-порадник» для наших викладачів та колег, як ми діємо у разі ситуації з вимкненням. Максимально стараємось використовувати світловий день, а презентацію переводимо за потреби на комп’ютери учасників та колег.  Викладачі готуються ретельно і мають заготовлені декілька варіантів матеріалів у паперовому форматі (роздруковані чи оформлені на фліпчартах). Також частина матеріалів надсилається напередодні учасникам, щоб вони могли зберегти їх собі на власних пристроях та не потребували інтернет-з’єднання для їх використання.

Складніше, звісно, врахувати ризики виключення енергії в учасників, які доєднуються до модулів онлайн. Адже допомогти їм на відстані ми не можемо, якби нам цього не хотілось. Вони максимально стараються знайти місця та можливості для безперебійного зв’язку, а ми зі свого боку стараємось фіксувати ті частини матеріалу, які вони пропускають через відсутність зв’язку. 

Як учасники зі свого боку реагують на ці виклики, наскільки вони відкриті до них і як це впливає на їхню resilience?

Через велику невизначеність ми помічаємо, що час прийняття рішення про участь у програмі (нових учасників) скоротився до двох тижнів перед стартом навчання. Раніше місця на програмах «розбиралися» задовго до їхнього старту. За нашою статистикою, опісля масових ракетних обстрілів ворога ми стабільно фіксуємо кілька відмов і розуміємо, які ризики для нас це несе.

З іншого боку нам неймовірно приємно, коли бачимо як, не зважаючи на відключення електроенергії та повітряні тривоги, учасники продовжують реєструватись на програми, здійснюють оплати та максимально докладають зусиль, щоб доїхати до нас на навчання з Одеси, Харкова, Кропивницького чи багатьох інших куточків нашої країни. 

Я дуже люблю вітати групи, в яких старт навчання. Радію, коли бачу багато піднятих рук тих, які вперше у нас навчаються (а це за моїми спостереженнями 40% від групи). Дехто каже, що навчання для нього є тим переключенням уваги і дозволить створити своєрідний план, що ось є початок та кінець, і ми спільно до нього йдемо. Хтось давно приглядався і все не міг зважитись/знайти час і зараз приймає це рішення, адже коли, як не зараз?

Щодня ми переконуємось, що спільнотність та об’єднання людей дають відчуття підтримки та можливості проходити виклики сьогодення. Ми дуже пишаємось нашою спільнотою випускників і тим, як вони підтримують одні одних та які проєкти вони запускаються під час війни. А щорічна зустріч випускників, де вони діляться своїм досвідом, здобутками та факапами, найкращий доказ цьому. 

Також ми максимально стараємось бути на зв’язку як з учасниками програм, так і з викладачами, комунікувати, що зроблено та які є умови, щоб ми могли продовжувати навчання в офлайн-форматі.  

 

Щоб ви порадили тим людям, які попри всі виклики та незручності не відкидають бажання навчатися, але не впевнені, чи це буде ефективно в сьогоднішніх умовах? Бізнес-освіта на часі?

В першу чергу важливо зрозуміти, який результат ви хочете/ставите для себе та вашої компанії впродовж та по завершенню навчання. Наприклад, це можуть бути нові знання/вміння, нові контакти/потенційні клієнти, чи почути досвід інших людей з бізнесу, які проживають та еволюціонують у таких самих умовах. Це все можливо, головне – ваша відкритість та готовність чути досвід інших та «покласти на стіл» власний. Адже ділитись перемогами легше, та коли ви ділитесь невдачами чи моментами спаду та як при цьому змогли рухатись далі, тим більше довіри та підтримки спільноти ви отримаєте. 

Невизначеність лякає кожного з нас і часом складно прийняти ще одне із сотні рішень, які доводиться приймати щодня. Та часто так трапляється, що, навчаючись, ви отримаєте частково відповіді на свої виклики від ваших колег із групи, викладачів та Бізнес-школи загалом. Адже лінійка наших продуктів побудована таким чином, що ви можете обрати зручний для вас формат та тривалість навчання, і ми радо підкажемо/проконсультуємо, яка із програм найкраще покриє ваші запити.

Підготувала Олена Янковська