«Коли ти маєш здатність тримати світи, що розвалюються, тоді ти не маєш права не діяти». – Найцікавіше з дискусій на LvBS Alumni Leadership Day

22 Лис 2022

Повномасштабне російське вторгнення змусило багатьох власників бізнесу в Україні зіткнутися з непередбачуваними ризиками та змінити не тільки звичний темп роботи, але й вектор діяльності. Для когось це стало руйнівним аспектом, а хтось у нових реаліях знайшов для себе й нові можливості. У межах події Alumni Leadership Day від Бізнес-школи УКУ та Центру лідерства УКУ відбулися панельні дискусії, під час яких спікери, серед яких випускники LvBS, ділилися власними кейсами кризового менеджменту та говорили про стійкість бізнесу, про резильєнтність та те, що потрібно робити, аби втриматись «на плаву».

Перше обговорення про «Служіння та відданість. Як характер лідера/ки допомагає знаходити енергію, баланс та натхнення» у межах LvBS Alumni Leadership Day було присвячене роботі з відданістю і соціальною відповідальністю. До обговорення приєднались випускники LvBS, які є експертами у різних галузях:

Віталій Коваль – керівник Рівненської обласної військової адміністрації;

Андрій Римарук – керівник військового відділу благодійного фонду «Повернись живим»;

Тетяна Ставнича – президентка благодійної організації України «Карітас України»;

Інга Кординовська – власниця юридичної компанії, яка під час війни заснувала та очолила гуманітарний волонтерський центр Одеси (ГО «Адвокація міста»).

Ділимося з вами кількома думками щодо сутності лідера чи лідерки в кризових ситуаціях, які пролунали від наших експертів. Зокрема, на думку спікерів, у наших реаліях головним є вміння бачити проблему та знайти сили в собі на пошук цінних ресурсів, які допоможуть її вирішенню. В умовах децентралізації дуже важливо правильно вибудувати місію,  бо саме від цього залежить рівень довіри до бізнесу. Дія через надію на краще допомагає в комунікації дарувати нові сенси, а вміння брати на себе відповідальність означає відсутність права від неї відмовитись.

Як наголосив Віталій Коваль: «Ми всі лідери, ми не маємо права не приймати рішення, яке б воно не було. Ми всі повинні не боятися помилок. Усвідомлення того, що ти є частиною великої системи, великої нації, а також усвідомлення того, що ми нарешті завершили тему меншовартості та в нас з’явився комплекс переможця. З чим я всіх хочу привітати”. Розповідаючи про свій кейс оперативного створення гуманітарного штабу в Одесі, Інга Кординовська висловила свою думку в чому для неї полягає лідерство: «Коли ти маєш силу брати відповідальність, маєш ресурс, маєш здатність тримати світи, що розвалюються та бути опорою собі та іншим, ти не маєш морального права в такі моменти не діяти».


Друга панельна дискусія про «Життєстійкість бізнесу. Роль лідера/ки в стійкості компанії під час війни» була зосереджена на темі стійкості бізнесу в нових для країни реаліях. Своїми кейсами ділилися:

Олег Лагодієнко – підприємець, консультант, засновник компанії Ethicontrol у Миколаївській області;

Володимир Лагута – полковник ССО. З березня 2022 військовослужбовець ЗСУ, полковник. Почесний член громадської спілки «Рух ветеранів України», лицар ордену «Богдана Хмельницького 3 ступеня;

Сергій Пилипів – CEO у Grafix. Компанія з Харкова, релокувалися в Івано-Франківськ, також відкрили філію компанії у Львівській області. Підприємство продовжує працювати в Харкові, відкриває нові напрямки;

Роман Казанко – керуючий партнер у Броварский завод котельного обладнання Арденз та в Arma Motors (Київ);

Олексій Агілов – директор розвитку мережі компанії Нова пошта у Харкові та Харківській області.

Головною думкою цієї панелі стала важливість організованості підприємства, як єдиного організму, та вміння йти на ризики, що є ключовими факторами кризової відбудови діяльності. Усвідомлення відповідальності навіть під час війни допомагає знайти альтернативні рішення, бо, не зважаючи на складне становище бізнесу в сучасних реаліях, в кризових обставинах конкуренція не зникає, а від власних рішень може залежати рівень довіри до бренду та його репутація. Розуміння неминучості настільки кардинально змінює ставлення людей, що це перетворює підприємство на потужний механізм, чим потрібно користуватись в цей нелегкий для всієї країни час. Кризові обставини допомагають прямо зараз підприємствам переглянути свою ефективність та зробити висновки, які допоможуть вдосконалити свою діяльність на всіх рівнях виробництва. 

Підприємство Романа Казанка з початку повномасштабної війни зазнало суттєвих ушкоджень. Попри великі ризики він залишився в Києві та продовжував активно працювати. Поділившись своїм прикладом кризового лідерства, Роман сказав: «Я думаю, що у зв’язку з тим, що в перші дні війни ми прийняли рішення, що в разі захоплення ми не будемо працювати під московитами, а виходячи з того, що всі наші бізнеси мають величезні капекси, якщо говорити прагматично, в нас вибору для програшу не було. Якщо регіон було б захоплено, бізнес вмирав би. Ми ставили або все, або нічого,  це дуже допомагає приймати правильні рішення і не сумніватися. Коли мене питають, як я визначився зі своїм вибором, я відповідаю, що коли, наприклад, у вас є 10 мільйонів та фізично великий вектор, що можна з цими грошима зробити, тиранія вибору вбиває багатьох людей на початку війни. В мене рецепт простий – просто витратьте ці гроші на ЗСУ, тоді вам все стане зрозуміло. Ви дуже швидко включаєтеся, виживаєте. Зразу після цього починаєте діяти на всі 300% та в унісон з усією країною».

Цьогорічна подія була присвячена пам’яті Героя Олега Воробйова, учасника програми MSc in Technology Management Бізнес-школи УКУ, який загинув від рук російського окупанта на передовій фронту 30 травня 2022 року. Ми заохочуємо всіх бажаючих приєднатися до збору коштів, зробивши пожертву в Стипендійний фонд імені Олега Воробйова. Ця благородна справа допоможе назавжди зберегти ім’я Героя в пам’яті поколінь, який віддав своє життя за щасливе майбутнє нашої країни та дасть можливість талановитим українцям здобути стипендію: https://lvbs.top/2mh