Блог інноваторів: Про цінності, добро та зло від Мирослава Мариновича

10 Тра 2018

«10 років свого життя я перебував у таборах, проте 20 років я є в УКУ», – так з оптимізмом розпочав свою надихаючу промову на Магістерській програмі з інновацій та підприємництва Львівської бізнес-школи УКУ Мирослав Маринович, дисидент, член-засновник Української Гельсінської групи, а сьогодні – віце-ректор УКУ. Нотатки із зустрічі зробив учасник групи MSIE6 Олег Чагарин.

BM

«Пан Мирослав свою лекцію розпочинає з такої історії: «Дрогобич 90-х. Підприємець має завод, де люди погано працюють і є постійні нестачі. На зборах підприємець говорить: «Піднімаємо заробітні плати і домовляємось, що ви перестаєте красти». Результат ви знаєте». Це один з моментів, який привертає увагу до цінностей. Ще одна історія: Радянський союз закуповував на заході різноманітні технології. Західні спеціалісти говорили: «Ви купуєте технології, але також мусите купувати матеріали». Радянська влада відмовлялася закуповувати матеріали і ці технології впроваджували тут як вміли.  Результат також зрозумілий. Мораль така: ми беремо суспільні технології (парламент, конституція, демократія) на заході, думаємо, що запровадимо їх у себе і все буде гаразд, але так не виходить. Проблема – людський матеріал. Отож, якщо хочемо змінити суспільство, мусимо змінити цінності. Але річ у тому, що цінності на індивідуальному рівні змінюються різко. Коли хтось кидає курити, він може в перший день викурити 20, в наступний день – 19 сигарет і т.д. Але коли йдеться про те, щоб перестати брехати, то ми не можемо собі сказати: «Сьогодні я брешу 20 разів, завтра – 19 і т.д.». У цінностях є 0 або 1.

Ми можемо говорити собі, що живемо в державі, де на цінності всім начхати. Та однією з помилок марксизму є те, що буття визначає свідомість. На думку п. Мирослава, «все формує свідомість. А вже потім буття через петлю зворотного зв’язку впливає на свідомість… Сьогодні потрібне моральне дисидентство. Коли ми живемо в аморальному суспільстві, потрібно поводитись так, ніби ми праведні».

Читайте також:  Маркетинг – стратегічна точка всього, що робить компанія

BM2

Про добро і зло: «зло знайде собі шпарку само. Добру треба помагати». У бізнесі все працює так само. Можна плисти по течії і вся система буде деградувати. Можна використовувати зло, будуючи на ньому бізнес. Але є третій варіант, коли бізнес сприяє ціннісним процесам. І цей варіант – робити ті речі, які є суспільно корисними. «Думай про себе так, дбай про свої інтереси так, щоби добре було суспільству і державі».

І, насамкінець, ще кілька цитат з зустрічі:

«Потрібно зрозуміти, що якщо ми зробимо вибір на користь добра, то переможемо».
«Коли ви є на духовній позиції, ви розумієте, що зло є успішним у руйнуванні, але коли приходить час будувати, будує тільки добро».
«Цінності ігнорувати не можна, бо інакше ви загубите своє життя».
«Тільки добро може перемогти і запалити людські серця».

Цікавить навчання на Магістерській програмі з інновацій та підприємництва? Набір розпочато.