Історія успіху: розробник, що допоміг Львову зекономити 18 млн. гривень

22 Гру 2015

ІТ-шник мало не з народження Зеник Матчишин ще в 10-му класі створив свою першу програму, якою користуються й досі. А тепер його система енергоефективності uMuni допомогла Львову заощадити понад 18 млн лише за перші сім місяців використання. За словами розробника, найкраща мотивація – переконання, що Україна може домінувати на світовому ринку технологій. Зеник Матчишин розповів Tvoemisto.tv, звідки виникла ідея uMuni та як створити успішний стартап.

фото: LVbs

Зеник Матчишин, 32 роки, розробник системи енергоефективності uMuni, навчається на MS in Technology Management Львівської бізнес-школи УКУ

ДовідкаuMuni –  «розумна» система оптимізації витрат на енергоресурси, яка розрахована передусім на підприємства, офісні будівлі, муніципалітети. Керівники таких установ за допомогою системи можуть швидко збирати дані про споживання ресурсів у будівлі, глибше аналізувати ефективність їх використання та швидше реагувати на аномалії. Система працює в ручному та автоматичному режимах.

Вільний час присвячує сім’ї, вивчає східні культури та полюбляє фантастику.

Зараз читає «Zero to One» («Від нуля до одиниці») Пітера Тіля.

У музиці не має особливих вподобань, слухає рок, синкоп, альтернативі напрямки.

Любить фільми, в яких складно передбачити сюжет. Зокрема стрічки азіатського режисера Такеши Китано.

Освіта – системний аналіз та управління в ЛНУ ім. Івана Франка. Зараз вчиться на програмі MS in Technology Management у Львівській бізнес-школі.

Про шлях в IT

Мав 8 років, коли батько показав, як натискати кнопку «Enter». Мені це сподобалося. І з такого юного віку я завжди за комп’ютерами.

Про першу роботу

Перші гроші заробив ще в школі. У 10-му класі створив систему обліку міжнародних транспортних перевезень. Здається, програмою користуються до сьогодні. Вона відносно проста, але допомогла замінити папери, збільшити швидкість обробки інформації.

Про ідею проекту uMuni

Проект започаткували в травні 2014-го року на хакатоні Smart Energy Hackathon, організованому Львівською бізнес-школою УКУ та Greencubator.. Це такий майданчик, де можна створювати енергетичні проекти. В мене, як львів’янина, було відчуття, що деякі речі в цій сфері в місті можна робити краще. Енергоменеджмент у Львові, мені видається, є з 2006-го року. Але влада вже дійшла до технологічного порогу, після якого старатися – мало, треба мати якісь інструменти, механізми. Тож на хакатоні і зародилася ідея проекту uMuni. Це система енергоуправління на рівні міста, на рівні країни.

Вона допомагає збирати і систематизувати дані про енерговитрати та пов’язані з ними речі: процеси в будівлях, заміну техніки тощо. Наприклад, можна вказати тарифи та типи лічильників у приміщеннях, щоб проводити збір даних з них з різною періодичністю. Або занести в систему інформацію про індивідуальне опалення чи пластикові вікна. Отримувати актуальні дані можна щогодини чи щодня. Це скорочує час реакції.

uMuni для енергоменеджера– це те саме, що бухгалтерська система для бухгалтера. Тобто без неї можна обійтися, але доведеться вести весь облік на папері, що значно довше.

Про назву uMuni

Фокус проекту спочатку був на муніципальних речах. Тому uMuni розшифровується як «your municipality». Зараз увесь львівський муніципалітет асоціюється з будівлею міської ради в центрі міста. Але насправді – це величезний механізм з великою кількістю людей і процесів. Ідея в тому, щоб все це трохи наблизити до людей як в масштабах міста, так і в масштабах країни. Звідси й назва – ваш муніципалітет.

Про досягнення uMuni

За 7 місяців використання системи Львів зміг зекономити 18 мільйонів гривень. Мені складно сказати, який відсоток із тих 18 мільйонів – наша заслуга, але він суттєвий.

Місто використовує проект з грудня 2014-го року, а з літа 2015-го вже всі будівлі комунальної власності є в нашій системі. До того ж, ми проводимо пілот з мережею на 100 магазинів, Львівською обласною державної адміністрацією, Львівводоканалом, Київською міською державною адміністрацією Деснянського району. Тривають переговори з керуючою компанією про використання системи на ще двісті будівель, а також із одним ринком. І починаємо підготовку до пілоту з банком.

Про мотивацію

В ІТ є технологічні цикли. І кожні 4-5 років йде радикальна зміна всього. Наразі домінують західні речі. Мене мотивує думка про те, що коли буде йти захід на новий технологічний цикл, ми можемо бути не в ролі спостерігачів, а в ролі тих, хто домінує на ринку, вносить свій продукт. І я хочу, щоб рішення з України були домінуючими на всіх наступних таких циклах.

Про секрети успішного стартапу

Перше – первинний досвід в стартапі не здобувається. Щоби починати власну справу, треба вже розуміти, що це та навіщо, мати уявлення про роботу з людьми, управління проектами, побудову задач. Тобто цілий букет. І це треба здобути в іншому місці.

Друге – фінансовий ресурс. Гроші звідкись самі не беруться. Треба їх або накопичити і потроху витрачати. Або взяти. Але думати: «Я почну ідею, а потім знайду гроші», не варто.

Особистий розвиток і відкритість до інших – це теж дуже суттєво. Адже коли ви створюєте продукт, якого ще нема, 90% речей, які ви будете чути, такі: «Такого нема, бо це нікому не треба» або «Це вже є, то чому ти це робиш?» До цього треба бути готовим. Треба для себе зрозуміти, чому саме ви це робите. І, використовуючи це як компас, рухатися далі.

Про плани

Реальність така, що тарифи на електрику виростуть на 270%. Газ теж плавно ростиме. Такого сюрреалістичного соціалізму, який був двадцять останніх років, вже не буде. Тому доведеться адекватніше ставитися до енерговитрат. І це стосуватиметься не тільки муніципалітетів, а всіх. Тобто uMuni буде розширюватися на всю Україну.

Спілкувалась Яна Гончарова

Джерело Твоє місто