Мати етичний хребет – потреба будь-якого бізнесу, – Грегорі Мюс учасникам МВА

27 Бер 2018

Як етика пов’язана з успішним бізнесом, організаційною культурою і корпоративною соціальною відповідальністю? Чим загалом є соціальна відповідальність бізнесу і якою є роль керівників організацій? Про це під час зустрічі з учасниками програми KeyExecutiveMBA Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS) розповідав професор Columbia School of Professional Studies Грегорі Мюс.

GM

У межах зустрічі говорили також про те, що означає для компанії мати організаційну етику; про етику як складову лідерства, організаційної культури й корпоратиної соціальної відповідальності, а також, чому етичне лідерство вище за врядування і навіть законодавство.

«Етика є важливою для успіху всіх організацій як корпоративних, некомерційних, урядових, так і академічних. Зараз це актуальна тема в усьому світі, адже порушення етичних норм у середовищі топ-менеджменту світових компаній стає ганьбою на весь світ. Очевидно, що проблем у цій сфері є чимало. Тому й через навчання у Львівській бізнес-школі Українського католицького університету для вас дуже важливо перейняти цю тему», – наголосив Грегорі Мюс.

За його словами, ефективне лідерство вимагає високоякісного прийняття рішень, виконання цих рішень і постійний контроль за поведінкою. «Проявляти відвагу і сміливість – це також наш вибір. Згадайте, чи було у вас таке, що ви бачили, що коїться щось не те, але змовчали?», – запитав спікер.

GM2

Лідери, які самі дотримуються професійної етики, стають натхненням для інших працівників. Ефективний лідер, за словами Грегорі Мюса, сам має діяти по совісті. «В суспільстві навіть лідери з моральними цінностям діють дуже по-різному. Однак ви, як керівники, так чи інакше будете впливати на конкретні зміни і рішення, і будете подавати приклад», – додає професор.

Він також пояснив учасникам програми Key Executive MBA, серед яких власники та керівники бізнесу, що люди мають схильність вдаватися до неетичних дій, якщо вони перебувають під тиском. Якщо перед працівниками поставлені реалістичні цілі, тоді ризик менший. А при нереалістичних цілях більше ризиків, що вони будуть переступати моральні межі. Важливо також поставити працівників у рівні умови й частіше нагадувати їм, що їх цінують.

Дізнатися більше про програму Key Executive MBA

«Корпоративна соціальна відповідальність загалом означає, що ви дбаєте не лише про своїх працівників у компанії, ви дбаєте і про суспільство. Якщо ви не піклуєтесь про це, ситуація матиме вплив і на організаційну культуру компанії», – пояснює спікер.
Грегорі також поділився 4 простими етичними правилами, що будуть корисні для бізнесу:

Моральні (етичні) стандарти не гарантують ідеальної поведінки чи ситуації. Етика передбачає активні зусилля, спрямовані на запобігання неетичній поведінці та швидкому, рішучому та прозорому реагуванню у разі виникнення проблеми етики.

Моральні (етичні) принципи вищі за принципи управління в компанії. В управлінські принципи слід закладати моральні принципи. Це стосується рішень компаній щодо проведення аудитів, ротацію аудиторів, конфліктів інтересів.

Етика і моральні принципи вищі, ніж закон. Є речі, які вважають законними і правомірними, а є такі, які вважаються етичними. І це не обов’язково одне й те саме.

Етика й мораль вищі за корпоративну соціальну відповідальність бізнесу. Корпоративна соціальна відповідальність відокремлена від етики, але вона має включати етичний контроль компанії.
«Лише від вас залежить, в тому числі, і від отриманих тут знань, як бути правильним, грамотним лідером. Адже саме лідери є рушіями змін», – завершив він.

GM3

Грегорі Мюс є приватним інвестором та викладачем у Колумбійському університеті, головним виконавчим директором WSL PURE, благодійної організації World Surf League, Санта Моніка, Каліфорнія. Інші досягнення, які продовжили успішну фінансову кар’єру також включають роль засновника та позицію головного виконавчого директора StrategicMed, Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, національну практику боротьби із захворюваннями та демографії, спрямовану на боротьбу із хронічними захворюваннями; посаду президента і головного виконавчого директора Міжнародної медичної допомоги, Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, штатна модель організації охорони здоров’я (HMO), що пропонує первинну допомогу в західному стилі на ринках, що розвиваються. Він залишається активним у сфері медичної допомоги як засновник та провідний член ради директорів Assist America, Inc., штат Прінстон, штат Нью-Джерсі. Gregory Muth має 12 років досвіду державної служби з Міністерством юстиції США – Федеральним бюро розслідувань та Міністерством оборони США. Він розпочав свою фінансову кар’єру в Chemical Bank [сьогодні J.P. Morgan Chase], який очолює HSBC Bank Group, Banque Indosuez та First Boston Corporation.
Він є діючим або колишнім членом правління багатьох приватних та некомерційних організацій. Він є членом Ради з просування та підтримки освіти; Некомерційний Координаційний Комітет Нью-Йорка.

Читайте також: Для позитивних змін у суспільстві потрібна енергія бізнесу, – Мирослав Маринович у LvBS