Нотатки Книжкового клубу: як трактують роль випадковості Alumni LvBS?

27 Кві 2021

Учасники Книжкового клубу обговорили книгу Насіма Талеба «Обдурені випадковістю. Незрима роль шансу в житті та бізнесі». Журнал «Fortune» назвав її однією з 75 найрозумніших книг. Випускники Львівської бізнес-школи УКУ аналізували книгу, розбирали кейси, пропонували цитати й ділились враженнями від прочитаного.

Зустрічі Книжкового клубу відбуваються в компаніях випускників LvBS. Цього разу зустріч відбулась в компанії Innocode AS. Приймав Валерій Шипунов, випускник програми MSc in Technology Management, член Ради випускників LvBS.

«Мені було десь 17 років. Я навчався в Харкові на першому курсі. На літніх канікулах ми поїхали з товаришем погуляти у Київ. У якийсь з цих днів я йшов Хрещатиком і познайомився з чоловіком, з яким ми через три роки заснували компанію Innocode AS. Цю історію ми завжди розповідаємо як приклад випадковості.

Я читав книгу Насіма Талеба декілька разів. Часто згадую її в різних ситуаціях, не тільки в робочих, а й сімейних. Всім треба самотужки обпектися. Коли ти розповідаєш про певний власний досвід, то хочеться ще й повчити. Але, окрім того, що все є випадковим, кожна людина має різний досвід», – зазначив Валерій Шипунов, партнер та CTO у компанії Innocode.   

Співведучим події був також випускник програми Key Executive MBA, голова Патріаршої комісії у справах молоді, заступник Голови Душпастирської ради отець Ростислав Пендюк. 

«В різних контекстах, здається, що ти все знаєш, що ти точно впевнений куди йти. Ми всі трохи переоцінюємо свої знання, вміння і недооцінюємо ймовірність того, що ми можемо помилятись. Це така думка, яку варто час від часу пригадувати», – зазначив отець Ростислав Пендюк. 

Експерткою на зустріч було запрошено Ярину Бойчук, CEO LvBS, яка писала рецензію до українського видання книги.

«Ми не помічаємо і забуваємо тих, кому не вдалося. Але читаємо, вивчаємо, захоплюємось різними історіями успіху, намагаємось почерпнути щось звідти. Ті, хто вдумливо читають, можливо, шукають собі моделі для копіювання і навіть не заглядають глибше. 

Ми не приділяємо достатньо уваги везінню. Всі успіхи виправдовуємо знаннями, зусиллями та вміннями. 

Але уявіть, що якщо до своїх успіхів теж підключити комплексний аналіз: наскільки там було знань, роботи, контактів, а наскільки – везіння? Можливо, я сьогодні зустрів правильну людину, без якої б це не відбулось? Насім Талеб все піддає сумнівам і є досить критичним», – резюмувала Ярина Бойчук, CEO Львівської бізнес-школи УКУ.     

Як пройшла перша зустріч Книжкового клубу, присвячена книзі «Мислення швидке й повільне» Деніела Канемана

Крім того, співведуча Оксана Герман, випускниця програми Key Executive MBA, власниця «УНСП Львів Трейдінг», запропонувала для рефлексії кейс-завдання. Як зрозуміти які ризики у вашому бізнесі можуть статися? Як працювати з людьми щодо їх реакції на ризики? 

Під час обговорення, учасники з’ясували, що оцінювати та усвідомлювати ризики повинні власники чи керівники бізнесу. А штучне створення кризової ситуації гарне тренування для працівників. Іншими словами, це репетиція ризику, коли команда виробляє навички в умовах невизначеності на кількох спроектованих ситуаціях, що стає основою для дій в реальних непередбачених кризових ситуаціях. 

«Керівництво американського парку розваг щотижня проводить лекції на тему безпеки для працівників парку. Крім того, за дві години до відкриття, під час щоденної перевірки, кожен менеджер може отримати несподівану несправність атракціону як тренування», – зазначила Марта Чопик, випускниця MA in Human Resources and Organization Development.

Насім Талеб – лівансько-американський есеїст, математик, колишній трейдер і фінансовий аналітик, філософ, науковець, який у своїх працях розглядає проблеми випадковості та ймовірності. «Обдурені випадковістю» (2001) була першою книгою Талеба для широкої публіки на тему недооцінки людьми ролі випадковості в житті. Вона входить до серії «Невизначеність» «Incerto», яка об’єднує такі книги, як «Чорний Лебідь», «Антикрихкість», «Прокрустове ложе». 

Насім Талеб є випускником Сорбонни та Вортонської школи бізнесу, співробітником Курантівського інституту математичних наук, університету штату Массачусетс, Лондонської бізнес-школи та Оксфордського університету, професором інженерії ризику Нью-Йоркського університету. Співредактор журналу «Ризик та аналіз рішень» (з вересня 2014), провадить викладацьку діяльність в області фінансів. 

Довідка. Мета Книжкового клубу – об’єднати випускників довкола читання і рефлексій передусім бізнес-літератури, але не лише її, із залученням експертів і в клубному форматі Alumni LvBS. Це також можливість спілкуватись у спільноті Alumni, lifelong learning, особистісний розвиток у поєднанні з візитом в компанію, адже однією з ідей є проведення кожної зустрічі у компанії на запрошення випускників.

Очікуйте анонсу старту наступного Книжкового клубу LvBS Alumni у травні.