Освітня платформа «EdEra»: до та після 24 лютого. Говоримо із засновником – Іллею Філіповим

16 Чер 2022

Ще до початку повномасштабного вторгнення ми зустрілися з Іллею Філіповим, засновником платформи EdEra для того, аби обговорити онлайн-навчання, плани компанії та умови невизначеності з якими стикнулися бізнеси у період пандемії.

Ми активно думали про майбутнє та навіть не здогадувалися, що нас чекає за місяць. Проте, нам вдалося поговорити ще раз, Ілля розповів про те, з якими викликами стикнулася EdEra після повномасштабного вторгнення та які перспективи відкриваються у сфері онлайн-освіти на найближчий час.

До 24.02.2022

Розкажіть, як з’явилася ідея проекту і що вас надихнуло цим зайнятися?

Я саме вивчав фізику на п’ятому курсі університету ім. Тараса Шевченка і дублював майже всі предмети онлайн-навчанням, яке було викладено на сайті Массачусетського технологічного інституту. Відповідно, я бачив, що в нас, в Україні, є певні проблеми з розробкою освітнього продукту. У нас дуже багато розумних людей, експертів, але дуже мало установ і взагалі культура збереглася на такому, мабуть, ще радянському просторі, оскільки у нас мало звертали увагу на дизайн, наратив, на те, щоб це було цікаво і т. д. Я помітив цю відмінність із західною освітою і мені було прикро, що в нас так не роблять, відтак я вирішив розробити один онлайн-курс.

Насправді, я не вирішив розробити проект, а хотів зробити цікавий онлайн-курс з фізики, який би поєднував плюси нашої наукової школи і західної наукової школи. Відповідно я хотів розробити гарний продукт, а потім поїхати у Штати. Коли я зробив цей курс, мене надихнуло те, що дуже багато людей почали приходити або писати, що це дуже класно, і так Ми зрозуміли, що не тільки з фізикою є проблеми і що ми станемо таким містком між тими, хто має знання, і тими, хто їх отримує. 

Якою ви бачите онлайн-освіту в 2022 році і чи вона змінилася за останній час?

Її стало більше. Онлайн-освіта взагалі змінюється весь час. За останні 10 років люди від спокійного перегляду 30-хвилинного відео дійшли до того, що їм складно його дивитися більше ніж 5-6 хв. Зараз є значно більше технологічних рішень, скажімо, VR додається, який дозволяє дуже імерсивно навчатися. Насправді за два роки пандемії онлайн-освіти стало дуже багато різної. Відповідно, середня якість впала, тому що стало дуже багато продуктів, кожен свій марафон позапускав, всі пішли в онлайн і зараз складність у тому, щоб знайти справді щось якісне. Тут треба фільтрувати більше інформації. Але всі зрозуміли, що він необхідний у цьому сучасному світі, це теж позитив.

Через те, що тих курсів стає так багато, як залишатися інноваційним і конкурентоспроможним на цьому ринку?

Не знаю. У нас виходить. Ось є, наприклад, ті, хто просто хоче швидко щось зробити онлайн і заробити на цьому. І для них найголовніше буде правильний маркетинг, їм далі не важливий результат. Окей, вони мають право на існування, але ми з ними якби і не конкуруємо, тому що до нас приходять і ми працюємо з тими партнерами, яким справді необхідно зробити щось інноваційне, якісне і, головне, ефективне, тобто їм важливо, щоби якісь навчальні цілі були досягнуті. Ми не працюємо з інфопродуктами і т.п. На цьому ринку дуже мало людей, і тому ми залишаємося на ньому конкурентними. Це якщо дуже коротко. Насправді якісного продукту на будь-якому ринку з будь-яким сервісом мало. Нам все одно, що буде відбуватися з ринком, тому що у нас є та місія і той важливий диференціатор, ми дуже сильно в освітній експертизі і ми тільки радіємо, якщо на ринку з’являється хтось з цією ідеєю про якісне навчання. Якісного навчання ніколи не буде забагато. На жаль. 

А якою «EdEra» ви бачите за 5 років?

Великою. Зараз у нас 90-95 відсотків продуктів спрямовані на український ринок і ми тільки почали розробляти продукти на західний ринок. У нас буквально декілька продуктів, які є на різних мовах, на 9 мов переведені загалом продукти. І я бачу, що ми дуже сильно вийдемо на західний ринок. Це в нас зараз у цілях, у стратегії, тому я бачу, що це буде декілька або, можливо, декілька десятків офісів по світу. Ми хочемо нести цю ідею далі і, напевно, що я бачу її більше міжнародною компанією. 

А за 10 років якою?

За 10 років… Стільки всього відбувається зараз, що, можливо, я взагалі її не бачу, може це буде «МетаEdEra» в метасвіті. Ми насправді вже думаємо про те, щоб зробити щось у метавсесвіті, типу рекурсивне навчання. Можливо, освіта буде вся цифрова, у нас у всіх вже, можливо, будуть якісь аватари і ми будемо гуляти і навчатися.

Якщо говорити про цей час невизначеності, те, що зараз відбувається в країні, і пандемія, може маєте якісь поради для підприємців, як бізнесу залишатися гнучким у цей час?

Я би хотів насправді привітати підприємців з тим, що зараз такий час. Для підприємців напевно найголовніше вміти швидко змінюватися, адаптуватися, аналізувати, пробувати, тестувати гіпотези і т. д. Тобто я просто пропоную побачити, що це справді неймовірний час можливостей, саме через те, що все так незрозуміло, турбулентно і т. д. Це насправді дуже великий подарунок для того, щоб навчитися робити гарно бізнес. Для мене також це дуже складно, дуже «страшно», але я пропоную подивитися на це під іншим кутом – що якщо у такий час ви навчитеся працювати, то в будь-який інший час буде простіше і цікавіше. Це цікаво зараз. Прикольно. 

Які ви можете дати поради тим, хто  тільки починає свій шлях і хоче бути підприємцем, але до 25. Бо ви почали свій бізнес досить рано як для підприємця і от ці люди, які хочуть щось своє почати у такому віці, що ви можете їм порадити?

Я їм раджу онлайн-курс на «EdEra» – «Окей, ґуґл, як стати підприємцем?», бо там розкриті всі аспекти, справді гарно розкриті. Тобто я тут можу порадити щось на два рядочки, а там на 36 тем все розкрито з людьми з Мегого, Планета кіно, Монобанку і т. д., ми все там розповідаємо. Тобто, перше можна піти і подивитися цей курс. А друге – якщо ви відчуваєте, що це ваше, просто робити, пробувати і т. д. Коли тобі хочеться стати підприємцем, це неможливо втримати, тому якщо час прийде, вам захочеться. І не потрібно вважати, що кожному потрібно стати підприємцем. Або що підприємець – це дуже круто. Ні. Це так само, трішки по іншому просто. Іноді хочеться все кинути і піти працювати на когось. У мене таке через день. Це не всім потрібно насправді, можна просто жити і насолоджуватись життям замість цього.

Після 24.02.2022

Розкажіть, будь ласка, детальніше про труднощі, з якими стикнулася ваша компанія після повномасштабного вторгнення. Як ви з ними справляєтеся?

EdEra переважно працювала на український ринок та з українськими компаніями / представництвами організацій, тож після повномасштабного вторгнення більша частина проєктів та партнерств заморозилася на невизначений термін. Оскільки транші ми отримуємо після досягнення KPI практично в усіх проєктах, фінансове планування одразу постраждало. Проте нам вдалося виплатити заробітні плати за лютий зі скороченням лише на 10%. Деякі тімліди погодилися віддати від 20 до 50% своєї зарплати в рахунок зарплати інших членів команди.

Команда одразу включилася в роботу. Ми розуміємо, що якісна освіта — це надважливо, а особливо в такі складні для країни часи. На щастя, так думаємо не лише ми, адже десь за місяць після повномасштабного вторгнення ми побачили, що слухачі курсів повертаються (наразі кількість слухачів відповідає довоєнній). Тобто навіть в умовах війни українці готові вчитися. Це надихає нашу команду. Зараз ми активно працюємо над концепціями проєктів, щоб розробити нові пропозиції і швидко переорієнтуватися. 

Сервіси, якими ми користувалися, пішли нам назустріч. Ми суттєво зменшили витрати на підписки (більшість іноземних компаній дають знижки користувачам з України або ж надають активним клієнтам три місяці безкоштовного користування), а також домовились з орендодавцем офісу в центрі Києва. До речі, ви також можете допомогти нашій студії, зробивши донат. 

Перше, що ми зробили, — створили проєкти, необхідні для перемоги у війні. Ми вміємо шукати, оформляти та подавати інформацію; це наш профіль. Так з`явився інформаційний ресурс для експертної підтримки цивільного населення під час війни — #вбезпеці. Його фокус — надавати життєво необхідну інформацію мирному населенню та протидіяти російській пропаганді та дезінформації. В рамках проєкту ми розробили понад 150 матеріалів на різноманітні теми: “Як працюють фугасні бомби?”, “Що таке травма свідка?”, “Як зупинити кровотечу?” і багато інших. Наразі охоплення наших матеріалів в рамках проєкту #вбезпеці сягає 4 000 000+ користувачів. Інфографіки розміщували у себе ЗМІ, Верховна Рада України, Олександр Педан, Алла Костромічова, Джамала, Антон Геращенко та ін.

Усі матеріали можна переглянути в наших соцмережах і на платформі #вбезпеці:

Через війну команда, на жаль, розкидана по світу та Україні, і ми не можемо, як раніше, збиратися в нашому затишному офісі. Але нам вдалося організувати ефективну дистанційну роботу. Наразі наша робота побудована так, що ми можемо працювати дистанційно необмежений час. Ми не прив’язані до місця і, маючи інтернет та ноутбук, можемо створювати нові корисні освітні продукти. 

Команда буде й надалі підлаштовуватися під умови і потреби цільових аудиторій, аби приносити максимальну користь Україні. 

Ми з вами говорили про онлайн-освіту у 2022 році. Зважаючи на обставини, які виклики та перспективи ви вбачаєте у онлайн-навчання на найближчий час?

Війна слідом за ковідом посилила розуміння наскільки важливо звертати увагу на розвиток якісної онлайн-освіти. Наразі ми маємо багато внутрішньо переміщених осіб та вимушених переселенців, які не хочуть втрачати зв’язок зі своїми школами, вчителями та і взагалі — Україною. Онлайн-освіта — це вирішення цих проблем і вкрай важливо, щоби наші вчителі опанували інструментарій та методологію для якісного дистанційного викладання. Я думаю, що зараз буде з’являтися багато ініціатив та проектів для підвищення ефективності такого викладання. В EdEra ми також спрямовуємо зараз багато зусиль на те, щоб українці змогли дізнатися про засади методології та використовувати можливості онлайн-освіти у повному обсязі. 

Як ви вважаєте, що може допомогти бізнесу залишатися «на плаву» в умовах війни?

По-перше, віра у свої сили та ефективна боротьба зі стресом. По-друге, розуміння, що світ змінився не востаннє і гнучкість та адаптивність — це наразі вкрай важливі характеристики для будь-якого успішного бізнесу. Тому зараз саме час, щоби зрозуміти можливості свого бізнесу та диверсифікувати ризики. Також саме час пробувати нове у бізнесі, відкривати нові напрямки, експерементувати та намагатися знайти актуальні проблеми, які зможе вирішувати ваш бізнес.

Можливо, маєте якісь особисті поради, як мотивувати себе навчатися зараз? Як зібратися докупи і знову згадати про важливість навчання?

Найважливіше, що наша команда хоче донести до всіх українців: інвестиція в своє навчання і саморозвиток зараз  – це пряма інвестиція у майбутнє країни. Ми часто говоримо, що сильніше українців, тільки добре освічені українці. І будь-яке навчання варто починати з цією думкою. 

Зрозуміло, що в умовах війни надзвичайно складно знайти мотивацію та ресурс, тому ми радимо максимально свідомо підходити до вибору освітніх матеріалів. Спробуйте зробити ваше навчання корисним іншим людям вже зараз і безумовно корисним вам у майбутньому.
Наприклад, якщо ви школяр або школярка, подумайте, які професії будуть актуальні для розбудови в Україні в майбутньому, дізнайтеся про них більше, попросіть батьків або вчителів познайомити вас з представниками ваших професій. Якщо буде можливість, влаштуйтеся на літнє стажування або волонтерство. Так ви зрозумієте, чи підходить вам ця справа і вже будете здобувати необхідні практичні навички. Так само, якщо ви навчаєтеся в університеті – знайдіть організації, які працюють у цікавій для вас сфері та запропонуйте їм свою допомогу.

Якщо ж ви проходите онлайн-курси чи обираєте для себе навчальну онлайн-програму, подумайте, як ці знання випробувати в нових реаліях. Вивчаєте відео-мейкінг чи дизайн? Спробуйте створити відео чи постери про події Україні та поширити їх у своїх соцмережах або закордонним медіа. Такі практичні вправи допоможуть вам краще засвоювати матеріал, а також позбавлять відчуття «провини вцілілого»

І ще одне, навчання це ж не тільки про виконання вправ. Якщо вам важко сконцентруватися та систематично виконувати певні завдання, приділіть час розвитку софт-скілів. Наприклад, розвивайте емоційний інтелект (EI), навчіться розуміти свої емоції, прокачуйте критичне мислення. Освоївши ці навики, допоможіть зробити те саме своїм рідним та близьким.

І наостанок, певно найважливіше – не перевантажуйте себе і не вимагайте від себе забагато. Створіть свій комфортний навчальний план і слідуйте йому.