Перша домедична допомога – коротко про головне. Послідовність дій при кровотечах від Григорія Мацишина.

5 Бер 2022

У цьому дописі ми зібрали основну інформацію, яка прозвучала на вебінарі для Бізнес-школи УКУ. Повний вебінар на цю тему можна переглянути за посиланням. Григорій є інструктором з домедичної допомоги на Курсах першої допомоги CAB, Всеукраїнській та Європейській раді реанімації і він розповів нам, як варто надавати допомогу при кровотечі.

Що потрібно мати в аптечці для надання першої допомоги при кровотечах: джгут (бажано турнікет), рукавички, маркер, термоковдра, вода, атравматичні ножиці, бинти та пов’язки, ізраїльський бандаж, дезінфекційний розчин (наприклад хлоргексидин).

  1. Переконайтесь, що ви знаходитесь у безпеці. При наданні будь-якої допомоги це важливо і тільки тоді варто розпочинати рятувальні заходи. Щоб не втрачати час, варто попросити інших людей поряд викликати швидку допомогу.
  2. Важливо використовувати одноразові рукавички. Під час роботи з кровотечами це обов’язково.
  3. Визначте тип кровотечі. Існує два види – критична та некритична.
    Саме при критичній кровотечі ми найперше надаємо домедичну допомогу. Ознаки критичної кровотечі: калюжа крові або пляма, що збільшується, фонтануюча кров, травматична ампутація.
  4. Якщо ви бачите критичну кровотечу, то на кінцівках постраждалого можна використовувати метод накладання джгута. Накладайте джгут-турнікет максимально високо на кінцівках (руки/ноги). В разі відсутності джгута можна використати лямку наповненого вагою рюкзака або тканину з палкою.
    Важливо не використовувати: пакети, дроти та кабелі. Обов’язково потрібно зафіксувати час накладання джгута та повідомити про це медикам. Можна це робити маркером/ручкою на лобі постраждалого
  5. Якщо ви бачите кровотечу у ділянці плечей або паху, варто використати метод прямого тиску та максимально затиснути рану. Якщо кров не зупиняється – робимо тампонування рани та затискаємо. При кровотечі на шиї, зазвичай спрацьовує інстинкт самозбереження і поранений затискає рану самостійно, тоді ми дотискаємо її поверх рук постраждалого.
  6. Послухайте, чи дихає постраждалий, після того, як зробили все, щоб зупинити кровотечу. Якщо це так, поверніть його на бік, накрийте термоковдрою або чимось, що є під руками. Якщо постраждалий не дихає, може бути потреба провести серцево-легеневу реанімацію (відео за посиланням).
  7. При некритичних кровотечах: промиваємо рану водою або дезінфекційним розчином (наприклад хлоргексидин) та накладаємо бандаж. Не варто промивати рану зеленкою чи йодом.
  8. При кровотечі з носа опускаємо голову вниз (не закидуємо назад), закриваємо крила носа на час близько 10 хвилин. 

Бережіть себе та допомагайте іншим! Слава Україні!