Рефлексії із зустрічі Книжкового клубу. Книга Вацлава Сміла «Як насправді влаштований світ»

Чергова зустріч Книжкового клубу, членами якого є випускники та учасники магістерських програм Бізнес-школи УКУ, була присвячена книзі «Як насправді влаштований світ. Минуле, теперішнє і майбутнє з погляду науки» Вацлава Сміла. І відбувалася вона в компанії Miligus учасниці програми Key Executive MBA Олени Гусєвої. Ця книжка пояснює сім найбільш фундаментальних реалій, які керують нашим виживанням і процвітанням. Більше про зустріч клубу і рефлексії від прочитаної книги його учасників – читайте в нашій статті.

«У нас ніколи не було стільки інформації під рукою, як сьогодні, але більшість не знає, як насправді влаштований світ».

Вацлав Сміл — чесько-канадський науковець і політичний аналітик, почесний професор на факультеті навколишнього середовища Університету Манітоби у Вінніпезі (Канада). Його міждисциплінарні наукові інтереси охоплюють широку сферу досліджень енергетики, навколишнього середовища, харчування, населення, економіки, історії та державної політики.

Зустріч Клубу проходила традиційно в компанії одного з випускників/ць чи учасників магістерських програм Бізнес-школи УКУ. Цього разу члени клубу відвідали компанію учасниці програми Key Executive MBA Олени Гусєвої Miligus. Бренд Miligus народився 1,5 роки тому. До війни Ательє Олени Гусєвої займалось промисловим дизайном одягу та виготовляло одяг для fashion брендів та дизайнерів. Наприкінці квітня 2022 року вони випустили першу проєктну партію тактичного одягу, а вже в червні 2022 року народився бренд Miligus.

«Ми нічого не знали про тактичний одяг від слова зовсім: до цього ми шили з натурального шовку, тканин з кропиви та евкаліпту, але, якщо в тебе є ціль, то ти до неї дійдеш. Ми вивчили всі стандарти, які потрібно, всі нюанси, які є в тактичному одязі.  В 2022 році в червні місяці вже народився наш бренд, який ми зараз розвиваємо. На сьогодні ми одягнули близько 50000 людей», – розповіла Олена Гусєва. Зараз компанія виготовляє 20% fashion продукту і 80% тактичного одягу та експортує товари до 24 країн світу.

Ми зібрали найцікавіші посили та думки з книги, які винесли для себе учасники клубу:

  • Чому люди живуть в коридорі торнадо: бо ризик є менший, ніж тебе вдарить блискавка. Адже всі вже можуть все передбачити і підготуватися. 
  • Має бути реалістична оцінка де ми є і куди рухаємось, без перебільшень в одну чи іншу сторону. Сміл намагається зробити це реалістично і навести аргументи на свою позицію.
  • Виявляється, що ми знали, що пандемія має бути, ми знали, що війна відбудеться. Тільки треба було спостерігати, що за чим відбувається, щоб помітити. Ми перестали визнавати, що може статися зло, щоб не піддавати маси паніці. Ми хочемо забувати, бо думаємо, що ми точно забудемо і це з нами не трапиться. Це як в дитинстві: ми закривали очі, і думали, що нас ніхто не бачить.

  • Теперішнє ми цінуємо більше (його дорожче оцінюємо), ніж майбутнє. Альпініст може в майбутньому купити спорядження дешевше, але потім в нього можливо буде не те здоров’я, можливо болітимуть коліна, тому він купить зараз, хоч і в рази дорожче, щоб отримати це задоволення саме зараз.
  • Нам слід визнати обмеженість власного розуміння, скромно підходити до вирішення всіх планетарних проблем і визнати, що поступи, відступи і невдачі далі залишатимуться складниками нашої еволюції.
  • Коли найкращий час садити дерева – 20 років тому. Коли наступний найкращий час садити дерева – сьогодні. 

Компанія Miligus, в якій проходила зустрч клубу, демонструє, як вона втілює сталий розвиток в дії: відрізки тканин віддають в школу кравецької майстерності, там вчаться строчити, далі віддають їх назад на виробництво і з них шиють утеплені підкладки. Синтетику віддають на виробництво матраців.

Наступну книгу «Чому нації занепадають. Походження влади, багатства і бідності» авторів Дарона Аджемоґлу, Джеймса Робінсона, читаємо та обговорюємо в кінці листопада. Деталі та реєстрацію чекайте згодом.

Нагадуємо, мета Книжкового клубу LvBS – об’єднати випускників довкола читання і рефлексій передусім бізнес-літератури, але не лише її, із залученням експертів і в клубному форматі Alumni LvBS. Це також можливість спілкуватись у спільноті Alumni, lifelong learning, особистісний розвиток. Книжковий клуб діятиме на постійній основі, зустрічі відбуватимуться раз у два місяці. Книжки обиратимуть учасники клубу з переліку, який формуватиметься за рекомендаціями викладачів школи, світових бестселерів, топ-книг із різних напрямків. Членом клубу можуть стати випускники магістерських програм LvBS, гостями можуть бути учасники магістерських програм LvBS та запрошені експерти.