Сімейний бізнес і наука: конференція від IFERA

29 Лип 2022

Нещодавно представниці нашої спільноти взяли участь у міжнародній науковій конференції від IFERA в Іспанії.

IFERA (International Family Enterprise Research Academy) – міжнародна науково-дослідна академія сімейного бізнесу, заснована в 2001 році. Вона є некомерційною асоціацією, що об’єднує мережу іноземних вчених, дослідників та інших зацікавлених сторін, які займаються дослідженням сімейного бізнесу.

Цьогоріч тема конференції була зосереджена навколо механізмів передачі в спадок сімейних компаній. Зокрема, торкалися проблеми обміну компетенціями між поколіннями, внутрішньої трансформації за умови зміни глобальних тенденцій, збереження сталих традицій та цінностей. Не обійшлося і без обговорень українського сімейного бізнесу. Іноземні дослідники продемонстрували високу зацікавленість у вивченні українського ринку та висловили чимало слів підтримки, що неймовірно надихає та додає впевненості у повсякденній роботі: чи то бізнес, чи наукова сфера.

Роксоляна Вороновська, CEO LvBS Consulting і керівниця Центру сімейного бізнесу, та Соломія Саврук, менеджерка Центру сімейного бізнесу, презентували партнерське  дослідження, над яким працювали впродовж року спільно з Edhec Family business Center. Його ціль – визначити основні риси ведення українського сімейного бізнесу, простежити його динаміку і оцінити ринковий вплив. Нещодавно воно було доповнене цікавими деталями з нових розмов з ключовими управлінцями компаній про зміни, що відбулися після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Під час конференції наша команда отримала чимало корисних коментарів від міжнародної наукової спільноти. Дослідники глибоко зацікавлені в українському контексті корпоративного управління, зокрема – у кризові часи. Наші роботи зможуть стати вагомим внеском для підсилення класичних теорій. Соломія Саврук переконана: «Саме унікальні вміння українських сімейних компаній управляти бізнесом, бути неймовірно стресостійкими, гнучкими та динамічними, а разом з тим й зростати, є непересічним феноменом для світу. Тому ми не маємо права зволікати у дослідженнях та поширенні цієї інформації глобально!»

Сімейний бізнес саме зараз демонструє власну стійкість і здатність дієво підтримати економіку в моменти кризи – так він вже вкотре актуалізує потребу в його вивченні. Зі слів Роксоляни Вороновської: «Цікаво спостерігати, як сімейний бізнес стає окремим потужним напрямком у сфері управління»

Переконані: ще більше дослідницьких досягнень і бізнес-перемог –  попереду!