Як отримати максимум від навчання у LvBS: розповідає Богдан Гнатковський, MSTM Alumnus

3 Лис 2021

Богдан Гнатковський, ​​випускник програми MSc in Technology Management, CEO and Co-Founder у Propertymate вважає навчання у LvBS другим найкращим рішенням, що змінило його життя. Він розповів нам про історію навчання, і про те, що був далеко не найкращим студентом. Натомість склав фінальну дипломну роботу на 97 балів зі 100 і отримав звання відмінника курсу.

Львівській бізнес-школі УКУ ви можете проходити через багато невідомого та складного. Завжди є дві сторони у процесі здобування освіти – і від тебе залежить більше, ніж ти думаєш. Тож якщо ви хочете отримати максимум користі і досвіду від навчання у LvBS – я маю 8 порад, як це зробити. 

Be Present and Be Intellectually Honest with Yourself

Кожен раз, коли ми потрапляємо у новий соціум (особливо, коли він сформований не нами), у нас є соціальний імпульс здатись кращими, ніж ми є насправді. У процесі навчання важливо бути таким, який ти є в житті – ставити багато питань і відверто признаватись, якщо ти чогось не знаєш. Поруч з тобою є ціла група учасників навчання, які мають схожий досвід до твого. І я певен, що усі ми прийшли навчатись не просто так. Проблеми у бізнесі є абсолютно природніми для всіх. І не варто замовчувати те, рішення щодо чого може бути вирішене одразу в аудиторії. 

Будьте в моменті. І постійно у контексті – не лише лекційному, а й у власному. Як саме ви можете накласти навчальний кейс на ваш бізнес? Запитуйте постійно це у себе. 

Get Something out of Everything

Якщо ви вважаєте, що ви вже знаєте щось, або якщо інформація не є релевантна – ви помиляєтесь. Перший навчальний модуль у нас був по підприємництву. На лекції викладач розповідав про те, що я вже знав і чув – для мене ця інформація була не новою. Вкінці лекції він запросив гостьового спікера, який розповідав про технологічний бізнес у сфері нерухомості. Це так зрезонувало з моїм досвідом! Було багато інсайтів, які я чув вперше. Тож намагайтесь отримати максимум від кожного модуля, лекції, викладача і співрозмовника. 

Get Close to Each other

Сила у спільноті. Станьте якомога близькими із своєю навчальною групою – вам ще разом працювати і удосконалюватись цілих 2 роки. Насправді чим швидше ви це зробите, тим швидше ви оціните користь від спілкування з учасниками навчання. Повірте, ви багато вивчатимете не лише від викладача, а й один від одного. З кожним наступним випуском ком’юніті випускників MSTM збільшується. І це справднє ядро  експертизи. Тож будьте у контакті, адже у ви не просто знайомі. У вас є спільна риса і те, що об’єднує – ви випускники магістерської програми із схожим (а то й різним) досвідом.

Нещодавно у нас у команді була критична ситуація із Cyber security assessment у компанії, адже ми працюємо із дуже великими вендорами. У нас було обмаль часу для вирішення цього питання. І я звернувся до Назара Тимошика, випускника MSTM, з яким ми товаришували і тримали контакт. Ситуація справді вирішилась миттєво. Сила у спільноті, це справді так.

Implement Things Fast

Знання є корисними, коли ми їх використовуємо. Зі свого досвіду я давно помітив, що якщо ти не застосовуєш знання на практиці упродовж перших двох тижнів, тоді є дуже велика ймовірність, що ти цього взагалі не зробиш. Зробіть якийсь проект, відкрийте міні-компанію, на якій ви одразу протестуєте ці знання. Це у будь-якому разі дасть можливість щось покращити у процесах, або прийти до нових інсайтів. Не відкладайте це у довгий ящик.

Find a Mentor (or a few)

Спільнота – це середовище класних людей. Вони із великою ймовірністю досягнули у 10 разів, або й у 100 разів більше, ніж те, де ти зараз знаходишся зараз. Коли ти потрапляєш у це середовище (не важливо, чи це викладач, чи випускник попередніх років), вони будуть схильні і відкриті допомогти тобі з чимось. У вас є спільність – жага до знань, удосконалення, інновацій. Люди люблять бути дотичними до чогось нового, свіжого, якщо у них є експертиза і вони готові з тобою це розділити. Максимально використовуйте це! З такими менторами добре працювати довготривало, бути на постійному зв’язку. 

Із викладачем Марком Шупером (Co-Founder та Executive Director у The Sprouts Foundation), ми спілкувались ще багато раз, і для мене це було справді цінно.

Always Go Out to Have A Beer with Your Lecturer and the Group

Насправді афтерпаті – це щось! Неформальне середовище сприяє відкритості людей. Створюйте моменти поза аудиторією – у них криються неочікувані інсайті, ти чуєш багато досвіду і порад від одногрупників. 

Try to Have Fun

2 роки – це тривалий період. Не будьте надто серйозними. Сприймайте усе з гумором, стягуйте бар’єри, будьте відкриті. Якщо дивитись на це у форматі навчання, у Бізнес-школі УКУ це не скучно.

Always Ask Questions and Ask for a Feedback

Завжди отримуй відгук про свої знання, роботу. У Бізнес-школі УКУ дають напрямок як отримати певні знання. Але запитання перетворюють цей напрямок на справжню дорожню карту. Тож питайтесь про усе, що спадає на думку, не думайте про банальність чи нерозумність запитання. У всьому є свій сенс. Таким чином ти закриваєш цей пазлик, якого тобі не вистарчає для великої картинки.