Лідерство в умовах невизначеності: гірські випробування учасників програми KEMBA

20 Лип 2017

Незабутнє поєднання практики і теорії – це про унікальний курс «Лідерство в горах», а точніше «Лідерство в умовах невизначеності». Його учасниками цьогоріч стала 15 група програми Key Executive MBA, а також приєдналися представники програми MA in Human Resources and Organization Development і MSc in Technology Management.

Lid

За словами менеджера програми Key Executive MBA Олени Серілко, чотириденна програма була насичена як навчальною частиною, так і практичними кейсами, а особливо змаганнями та завданнями для команд на виявлення особистих лідерських якостей та вміння працювати в команді. Цей навчальний модуль, що є обов’язковим в програмі КЕМВА, проходив у заповіднику поблизу урочища Козьмещик Закарпатської області та в Івано-Франківську. «Всі дні природні та погодні умови складалися якнайкраще для реалізації планів авторів курсу – від вітру та злив до яскравого літнього сонця. Орієнтування на місцевості, робота в командах, подолання смуги перешкод, швидка реакція в екстрених ситуаціях, розгадування ребусів, підкорення вершин, підготовка короткого тренінгу і відверті особисті рефлексії – далеко не всі завдання, які довелося виконувати та долати нашим учасникам», – каже Олена Серілко. Разом вони піднялися одразу на дві гори: Говерлу та Петрос.

Lid2

Один з учасників програми Key Executive MBA Максим Павлюк ділиться своїми враженнями: «Аналізуючи попередні очікування, маю зауважити: було відчуття, що модуль «Лідерство в горах» буде цікавий і незвичний. Але реальність значно перевищила очікування. Я маю туристичний досвід, тому підготовка цього курсу не викликала в мене складнощів. Найцікавіше й незвичне почалося з самого початку… Невизначеність – червоною смугою протягнулася крізь весь модуль. Я побачив, як цей фактор впливає на командоутворення, роботу в команді, взаємодію різних людей у некомфортних умовах, подолання як внутрішніх психологічних, так і цілком фізичних бар’єрів. Неможливо переоцінити практики з обговорення подій за минулий день. Коли ти, наче з іншого боку, очима інших учасників можеш подивитись і проаналізувати вчинки і ситуації, що виникли внаслідок прийнятих рішень. Надзвичайно корисно розуміти взаємозв’язки, тобто, за яких умов, під тиском яких обставин змінюється поведінка людей, приймається певне рішення».

Lid3

Максим Павлюк також особливо відзначив останній, теоретичний день, який розклав по полицях попередній практичний досвід: «Повернувся я не тільки в чудовому настрої і заряджений енергією, а й з відчуттям цілісності, відчуттям, що я ЗНАЮ, як працює команда, розумію роль і чесноти лідера. А найбільша зміна, що відбулася у людських стосунках – це те, що їхали ми в гори, як колеги, а повернулися друзями. Модуль вчергове довів: поєднання практики і теорії – найкращий варіант навчання».

Lid4

А учасниця програми MA in Human Resources and Organization Development Катерина Гірна додає: «На початку модуль «Лідерство в горах» сприймається доволі легковажно, як просто прогулянка в гори. І лише там, в процесі, приходить розуміння того, що ж таке лідерство і як воно виявляється. Досвід перебування стихійної команди в незнайомому оточенні, у непередбачуваних обставинах, з необхідністю приймати рішення в умовах невизначеності – легко екстраполюється в кожну бізнес-ситуацію. І той набутий досвід і висновки стають безцінними. Отож, якщо ви побачите у своїй навчальній програмі обов’язковий чи факультативний модуль «Лідерство в горах», запишіться без роздумів!».

Lid5

Разом з тим співавтори цього унікального курсу Андрій Рождественськийта Світлана Бугай розповідають: «Наш світ повний на невизначеність. Насправді, він є більш волатильний, ніж передбачуваний. Наша ж психіка хапається за стабільність. Завдання цього курсу – подивитися на себе зі сторони, як на лідера, який стикається (через низку змодельованих подій) із невизначеністю, проаналізувати свою поведінку та реакції команди. Курс побудований таким чином, що учасникам важко грати «соціально бажані» ролі -– вони починають діяти природнім для себе способом і це гарна платформа для рефлексій та фідбеку».

Lid6

«Найкраще цей модуль можна описати словом «незабутній», – підсумовує Олена Серілко. – Складно передати всю цінність такої практики та досвіду, адже по закінченню навчання емоції та натхнення наповнили всіх».

Нагадаємо, до кінця липня триває реєстрація на програму Key Executive MBA як і на інші магістерські програми Львівської бізнес-школи УКУ.