LvBS у Римі: Глобальні інсайти невеличкої мандрівки

18 Тра 2017

Україна у світі – це щось масштабне та досі до кінця не усвідомлене самими українцями. Частина команди Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS)провела чотири незабутні дні у столиці світу, аби торкнутися до джерел. Адже саме у Римі розпочинався Український католицький університет. Саме у Римі можна відчути масштаби України за своїми географічними кордонами, масштаби відстаней, віри, мистецтва, історії. Саме у Римі можна знайти натхнення для майбутніх перемог.

rm

Поїздка до Риму була насиченою та сповненою зустрічей та розмов, які ще довго приноситимуть учасникам важливі висновки та ідеї.

rm

Від вражаючого Прокатедрального Собору Святої Софії, історичних приміщеннях УКУ, музею Патріарха Йосифа – і до аудієнції з Папою Франциском, кожен крок Римом був наповнений новими знаннями, інсайтами, знайомствами та змістами.

rm

А велич міста спонукатиме повернутися і вивчати його ще більше та глибше.

rm

Окрім must see місць у Римі, команда мала нагоду побачити, як живуть різноманітні українські осередки: учасники мали обід в монастирі Христа Царя, осідку Генеральної Курії ЧСВВ в Римі та зустріч з Протоархимандритом о. Генезієм Віомаром і членами Головної Управи; зустріч з Архимандринею Сестер Чину Василія Великого матір’ю Дією Стасюк в Генеральному домі Сестер Василіянок в Римі; обід в Папській Українській Колегії Святого Йосафата; екскурсію до української редакції Радіо Ватикану, а також відвідини Конгрегації католицької освіти.

rm

Good things come in small packages – таким одкровенням зустрів команду чудовий Рим, а перші інсайти учасники одразу ж спробували спроектувати на уроки для бізнесу:

– рухатися швидко і ще швидше!
– non-stop покращенння продукту (аби у вас завжди була черга з клієнтів, навіть якщо ви просто продаєте морозиво);
– Go global! Ваша сила – у різноманітті.

rm

Проте далі Рим підготував ще більше захопливого! Одне з найбільших вражень залишила зустріч з Монсеньйором Гі-Реаль Тівєжем у Конгрегації католицької освіти у Ватикані. Монсеньйор 30 років очолював IFCU, зараз він працює в Congregation for Catholic Education in the Vatican, голова нової Foundation created by Pope Francis (Gravissimum Educationis) та займається пасторальною роботою в католицьких університетах по всьому світу.

rm

«У світі – 1850 католицьких університетів та 240 000 католицьких шкіл. Ми не просто видаємо дипломи, адже глобальна освіта покликана вирощувати молодих професіоналів, відповідальних громадян для служіння своїй країні, світу та людству загалом. До прикладу, Індонезія – це ісламська країна, де у нас є 13 університетів, а 70% наших студентів тут навіть не є християнами. Чому вони йдуть до нас? Мусульмани, буддисти, віряни інших релігій… Через високу якість! Ми намагаємось мати не надто великі групи, будувати постійну комунікацію між викладачами і студентами, вивчати культуру наших студентів – як вони дивляться на життя, якого значення надають тим чи іншим речам, як ставляться до майбутнього, які їхні цінності. Тому нам дуже часто доводиться перевинаходити речі. Світ уже зовсім інший, ніж 20 років тому. І нашим основним завданням як освітян стає – слухати!», – розповів він.

rm

Разом з тим, очевидним фактом залишається те, що якість освіти має бути бездоганною: «Усе це ми маємо робити не для католиків, а тому, що ми – католики», – додав Монсеньйор Гі-Реаль Тівєж.

rm

Враженнями від відвідин Риму діляться учасники команди Львівської бізнес-школи УКУ:

Софія Опацька, декан-засновник LvBS, проректор Українського католицького університету з науково-педагогічної роботи:

rm

«Коли люди працюють в організації, важливо, аби вони розуміли, звідки виходять джерела цієї організацїі. Для Українського католицького університету ці джерела можна відчути саме в Римі, де УКУ й був створений Йосипом Сліпим, де можна пізнати той його життєвий шлях. Те, крізь що він пройшов та як він діяв там, у Римі, у 1963 році, творить дуже багато очікувань щодо того, як ми будемо думати, як ми будемо діяти зараз. Якщо людина тоді, після 18 років таборів, могла думати про університет і про те, як об’єднати українців світу, то я не розумію, що нам заважає зараз думати великими масштабами та діяти дуже конкретно. Це була неймовірна нагода відчути цю мрію і цей масштаб. Сподіваюсь, усім нам це вдалося!».

Ярина Бойчук, академічний директор LvBS:

rm

«Переповнює відчуття причетності до чогось великого і глобального. Ми добре зрозуміли і візуалізували для себе, як Україна присутня у великому глобальному світі, а також – приналежність УКУ до величезної мережі з 1850 католицьких університетів у світі, які не завжди діють в країнах, де католики складають більшість, де їх може бути 10-20%. Рівень освіти не допускає компромісу! Це не просто надихає, це змушує бути дуже відповідальними».

Михайло Думанський, менеджер магістерської програми MSc in Innovations and Entrepreneurship:

rm

«Поїздка – для розуміння глобальності УКУ, глобальності мислення великих людей. Пізнання Риму як способу життя. Вкотре переконався, що те, що людина бачить залежить від точки зору, з якої вона дивиться. Я побачив зовсім інший Рим. Ми зустрілися з людьми, які мислять так широко та глобально!

Варто відзначити важливість ідентичності. Ідентичність УКУ тут добре відчутна, особливо після зустрічі у Конгрегації: ти відчуваєш себе частиною одного з майже 2 тисяч університетів, де рівень готовності до викликів сьогодення вражає. Ще один інсайт – Йосиф Сліпий як символ українства у світі. На жаль, він ще недооцінений самими українцями!».

Олена Серілко, менеджер програми Key Executive MBA:

rm

Поринути в атмосферу древнього величного міста, дізнатися багато незвичного та цікавого про історію Йосипа Сліпого, УГКЦ та мережу каталоцьких університетів мала нагоду частина команди LvBS і я особисто під час нашої поїздки до Риму. А також познайомитися з спільнотою українців всього світу, що належать до Ордену Святого Василія – отцями та сестрами васильянами. Захопитися красою прекрасних дерев та квітів у віддалених районах міста в поєднанні з кам’янистістю центральних вулиць, які дихають тисячолітньою історією. І, звісно, доторкнутися, побачити та відчути велич неймовірної кількості християнських святинь, які знаходяться у Римі та Ватикані. Поїздка видалася дуже насиченою та сповненою пригод, але водночас надихаючою до подальшого вивчення історії та глибшого розуміння глобальних світових процесів, частиною яких ми також є.

Антон Ткачук, координатор візуального контенту LvBS (на фото – в навушниках):

rm

«Час у Римі став для мене визначальним. Як не дивно, цей візит допоміг вже вдома відчути внутрішню опору, якої все ще дуже бракує моєму поколінню українців. Адже багато з нас їде шукати себе за кордон. Можна прийняти і виправдати такий вибір, втім очевидно, що наш потенціал розмивається.

А в Римі ми мали нагоду почути розгорнуту історію про Йосифа Сліпого, зайти в його помешкання, зрештою, фізично відчути тепло римського сонця, під яким Патріарх думав про розбудову нашої нації, розробляючи ідеї УКУ. І це дуже стримує від зневіри. Крім того, у Римі є чимала спільнота активних українців з чітко визначеною ідеєю сучасної сильної України. Це енергетично важливе місце, потужний український хаб. Тобто, ми вже суттєво представлені глобально, тому важливо розвивати і поглиблювати ці зв’язки.

А найменше очікувань у мене було щодо аудієнції в Папи Римського. Ніколи б не подумав, що ця подія може бути настільки зворушливою. Вона надихнула мене на думку про неперервність навчання і постійне вдосконалення. Тому коли рутина пригнічуватиме, і щоденна діяльність здаватиметься трохи божевіллям (до речі багато хто свого часу вважав наївними і марними зусилля Сліпого) – то я собі згадуватиму цю зустріч, і це, я сподіваюсь, додаватиме мені віри».

rm