Бізнес-школа УКУ на Вітрі на-Дії у Кракові

Разом в труднощах – разом в перемозі! Вже 7-ий «Вітер на-Дії» відбувся цього року у Польщі, в місті Кракові. Бізнес-школа УКУ в черговий раз стала партнером заходу. 2 дні, 25 дискусій, 100 спікерів, 8 виконавців та молитва – це все цьогорічний Вітер у Кракові.

Вітер на-Дії змінює молодіжні середовища та творить нове проактивне суспільство людей, які працюють над власним розвитком та готові будувати майбутнє на основі християнської віри, любові та поваги до кожної людини. В цей час критично важлива підтримка та віра, тож ми радо взяли участь у проведенні заході. 

В межах цієї зустрічі, випускники, учасники та викладачі Бізнес-школи УКУ долучились до проведення панельних дискусій та воркшопів. Разом надихали молодь на створення своєї справи в Україні, давали цінні поради, розповідали про лідерство у часи невизначеності. 

Найважливіші тези цих заходів ми підготували для вас у цій статті.

Панельна дискусія «Якби мені було 20-ть і я розпочинав бізнес зараз»

Чи можливий успішний бізнес у молодому віці? Наші спікерки поділилися своїми історіями щодо старту в бізнесі та дали корисні поради для молоді на початку їхнього шляху. 

У дискусії взяли участь: 

Олена Созанська – засновниця сімейного бізнесу «Smart Space», який перетворює будь-які поверхні на простори для ефективної роботи та випускниця програми Key Executive MBA. 

Христина Марцінковська – teamlead в Plann Ads, учасниця програми MSc in Innovations and Entrepreneurship.

Олеся Дячишин – співзасновниця, СОО та HRD у ігровій студії Thundermark, випускниця програми Key Executive MBA.

Модерувала зустріч Юлія Маруняк – керівниця відділу маркетингу Бізнес-школи УКУ та діджитал експертка.

Олеся Дячишин розповіла про свою першу компанію у сфері торгівлі, яку вона очолила у 23 роки. Підприємство «Готика» займалося продажем паперу та в гонитві за «швидкими грошима» компанія припинила свою діяльність за 5 років. І це було для Олесі цінним досвідом. Наступним важливим етапом в її житті було відкриття студії Web дизайну. Компанія проіснувала на ринку 16 років, та не витримала кризи в часи пандемії. 

«Чоловік, подруга, партнер – не важливо з ким розпочинати бізнес. Та важливо робити це з тим, кому довіряєш.»

Олена Созанська також поділилась своєю історією. Олена розпочинала свій шлях у бізнесі в 18 років. Тоді вона допомагала батькові з його компанією в автомобільній індустрії. Згодом прийшло розуміння, що хочеться розпочати власну справу. Тоді Олена обійняла управлінську посаду у сфері готельного бізнесу та розпочала навчання. 

Ідея зріла три роки. Олена чітко розуміла, що хоче невеличку та свою компанію. І так зародилась ідея створення сімейного бізнесу «Smart Space», яким Олена опікується і сьогодні. 

«Сімейний бізнес – це нелегко, потрібно правильно розподіляти ролі. Та власна справа для мене – це свобода.»

Христина Марцінковська була наймолодшою та не менш амбітною учасницею нашої дискусії. Христина розповіла, як розпочала свій шлях у сфері SMM. Згодом кількість проєктів почала зростати, виконати весь обсяг роботи самотужки не вдавалось, а віддавати проєкти вже не хотілось, адже вони були їй такими близькими та майже рідними. Тоді Христина зібрала власну команду фахівців і делегувала проєкти та завдання. Це дало змогу виконувати роботу швидше, ефективніше та в більшому обсязі. 

У незмінному складі команда працювала 3 роки. В якийсь період прийшло розуміння, що час масштабуватися. Тоді команда постала перед вибором: продовжити працювати в цьому ж складі та напрацьовувати власний бренд або ж приєднатись до ще більшої компанії, що власне і зробила Христина зі своєю командою. В цей час вони побачили перед собою цікаві проєкти та нові можливості, які вони реалізовують у склад діджитал-маркетинг агенції Plann Ads.

Поради від наших спікерок для молоді на старті в бізнесі:

  • Створюйте такі речі, якими ви горите. Ваша справжня ідея не буде вам давати спати, поки ви її не реалізуєте. 
  • Вас має драйвити те, що ви робите. Якщо фокус зміщується лише на гроші, швидше за все ідея не спрацює. 
  • Рефлексуйте та усвідомлюйте, що ви вже зробили і який шлях попереду.
  • Усні домовленості не працюють. Важливі речі обов’язково фіксуйте на папері.
  • Не бійтеся помилок, кожна з них робить вас сильнішими. 
  • Постійно нарощуйте свій нетворк. 
  • Не тримайте гроші, вони мають постійно обертатись. 
  • Протестуйте свою ідею перед тим, як запуститись повністю.
  • Дайте собі можливість прожити усі емоції. 
  • Не бійтесь! Вірте в те, що ви робите, але пам’ятайте, що можете це втратити.

Як стати справжнім лідером?

«Ви запитаєте: лідерами народжуються чи стають. Я маю для вас однозначну відповідь: лідерами стають!», – Андрій Рождественський.

Учасниками дискусії були: 

Андрій Рождественський – викладач Бізнес-школи УКУ, виконавчий директор Центру Лідерства УКУ, бізнес-консультант.

Марта Присяжнюк – Head of HR Qubstudio, учасниця MA in Human Resources and Organization Development. 

Оксана Знак – HR-менеджерка у міжнародній компанії, випускниця магістерської програми HR and Organization Development. 

Дмитро Васильченко – керівник компанії Prosteer Group, випускник програми Key Executive MBA.

«Лідер не повинен шукати всі відповіді в собі. Дуже часто вони є нашій команді і варто просто прислухатись», – Дмитро Васильченко.

Під час цієї дискусії кожен спікер розповів свою історію про те, як їм вдалося застосувати навички лідера з приходом війни. Кожен постав перед вибором і приймати рішення потрібно було дуже швидко, адже від нього могло залежати життя інших людей. Особистість лідера починає формуватись, які тільки ви берете на себе відповідальність, навіть, коли ще не знаєте що робити. 

При прийнятті рішень військові часто користуються двома правилами:  

  1. Неправильне рішення є кращим, аніж відсутність рішення. 
  2. Прийми будь-яке рішення і зроби його правильним. 

Наші спікери дали декілька порад для перших кроків на шляху до справжнього лідерства: 

  • Беручись за будь-яку справу, дати собі відповідь на одне питання: для чого це мені?. 
  • Пізнати себе, свою справжню особистість, цілі та бажання. 
  • Прокладати свій шлях також через дорогу до ближнього. 
  • Не забувати про духовну складову. 
  • Бути готовим до падінь. Адже справжній лідер – не той, хто не падає, а той, хто встає стільки разів, скільки потрібно.

Лідерство – це завжди внутрішня боротьба та готовність до змін. Це про рішучість та готовність платити ціну.

1000 і 1 ідея, які віднайти себе в Польщі. 

Ще одну цікаву зустріч провела Олена Созанська, випускниця програми Key Executive MBA та засновниця сімейного бізнесу «Smart Space», а саме – воркшоп за методологією Дизайн мислення. Цю методику використовували вже давно у різних її проявах, але вперше описали та почали активно застосовувати її в США. 

Під час майстер-класу учасників поділили на команди. В кожної було завдання – знайти проблеми, що найбільше турбують українців, які через війну опинились в Польщі. Після цього потрібно визначитись з пріоритетом та знайти шляхи розв’язання цієї проблеми з врахування різноманітних непередбачуваних обставин.

Етапи розробки продукту або проєкту за методологією дизайн-мислення:

  1. Емпатія. На цьому етапі ви занурюєтесь в процес і шукаєте болі та потреби споживача. 
  2. Визначення пріоритету. Ви обираєте одну проблему з якою рухаєтесь далі. 
  3. Генерація ідей. Важливою ознакою цього етапу є кількість. Чим більше ідей розв’язання проблеми, тим краще. 
  4. Прототип. Створюємо зразок продукту, який буде відтворювати основний функціонал. 
  5. Тестування. Це один з найважливіших етапів, адже перевірка продукту дасть змогу виправити помилки та уникнути великих витрат. 

Учасники згенерували неймовірну кількість ідей для того, щоб покращити життя українців в Польщі та інших країнах. Ми віримо, що вже найближчим часом якісь ідеї будуть імплементовані і полегшать життя людям. А згодом, засновники проєктів матимуть нагоду втілити в життя ще багато ідей для відбудови України. Адже криза – найкращий час для революційних змін.

Бізнес-школа УКУ закликає вас не зупинятись та розвиватись щодня, не відкладати бізнес-освіту на потім, адже зараз – найкращий час бути одним з тих, чиї ідеї спровокують інноваційні рішення та технології. Ми творимо наше майбутнє разом!

Підготувала матеріал Олена Мордачева