Майдан – машина часу. За лічені тижні тут відбулись процеси, на які потрібні десятиліття (відео)

20 Лют 2014

У Києві відбулась зустріч дискусійного клубу «Бізнес Credo» LvBS з владикою Борисом (Ґудзяком), єпархом Паризької єпархїі  УГКЦ, та Валереєм Пекарем, засновником та керівником компанії «Євроіндекс».

Подаємо найцікавіші тези зустрічі, яка відбулась 17 лютого.

Владика Борис (Ґудзяк), єпарх Паризької єпархії УГКЦ 

Солідарність і співпраця у довірі, яка наскільки зворушлива для будь-кого, хто причаститься до Майдану, підказує наступне. Цей рух, ця трансформація остаточно набере повної зрілості, коли ми зрозуміємо, що наші змагання не є тільки для себе, що вони мають принести плід, який виходить далеко за межі нашої країни та етносу. Я це говорю як людина, яка живе у Західній Європі.

Для мене важливо, щоб наше тяжіння до Європи не було споживацькими, мовляв, що нам Європа щось дасть. Цей рух стане остаточно зрілим, коли ми зрозуміємо, що ми маємо щось дати від себе.

Ми входимо у тривалий процес, потрібне терпіння і за ангажування на довгий біг. Потрібна зустріч. Треба шукати формат для спілкування про глибокі речі. Майдан готовий на глибші дискусії, які формують, пояснюють.

Великий бізнес старається займати нейтральну позицію, не вважаючи, що цінності – це те, чим має займатися бізнес. На жаль, часто бізнес і досі вважає, що немає справи до цінностей, і надалі переймається питаннями фінансового характеру. Питання просте – чи моя чи не моя це війна?  І правда у всіх різна. Але об’єднуючим є дороговкази цінностей. Є інтереси бізнесу, є інтереси країни, і важко сказати, де є та межа, де бізнес має піднятись на рівень вище і почати захищати вже не власний інтерес, а й національний. Якщо не зараз, то коли?

Валерій Пекар

Перший удар на Майдані отримують журналісти, медики і священики. Категорії тих людей, які інформують людину, бережуть її тіло і душу. Багато людей вперше почали молитися на Майдані, це і є процес революції свідомості. Бо Церква зуміла дати відповіді на ті запитання, на які довго ніхто не наважувався відповісти.

В Україні відбувається троїста революція: антифеодальна, антиімперіалістична та революція гідності (свідомості). Революція гідності – це революція старих цінностей проти нових. Що має робити бізнес у таких умовах? Звісно можна відсторонитися. Але багато не можуть стояти осторонь. Ми всі розуміємо, що останніми роками в Україні вичерпалися можливості вести бізнес.

Одна з трьох складових Майдану – антифеодальна революція. Тому тут і малий, і середній бізнес, також як і українська інтелігенція, молодь, колишні воїни-афганці. Ці люди, які зазвичай не поєднувані у суспільстві, сьогодні на барикадах як у прямому так і переносному значенні. Бо будь-який бізнес хоче розвиватися у вільній країні. 

Революція проявляє усе найкраще в людях, гідність, прощення, примирення.

Ми переживаємо неприємний момент і найближчими тижнями у нас ще багато неприємних моментів. Якщо нас не буде вести візія, для чого ми це робимо, буде важко.

Майдан прискорює час і події, це наше щастя, що нам дали таку машину часу. На мою думку, це для нас аванс, який маємо відробити. У такій машині часу за лічені тижні відбуваються соціальні процеси, які повністю перетворять цю країну. За нормальних умов на це потрібні десятиліття. Те, що вони відбуваються у 10% населення – цього досить, у цих людей не кількісна, а якісна перевага.  

 Довідка.

У 2011 році ми розпочали роботу над проектом «Бізнес та суспільство: взаємні виклики та впливи», який складається з ряду зустрічей в м.Києві у форматі «business talk» представників бізнесу з провідними мислителями та лідерами суспільної думки в українському та міжнародному середовищі.
Мета цього проекту – створити майданчик та започаткувати активний діалог щодо взаємодії бізнесу та суспільства, проаналізувати сучасні взаємні виклики та впливи, а в тривалішій перспективі – підсилити роль бізнесу у розвитку ключових суспільних процесів в країні.
Гостями попередніх зустрічей стали: ректор Українського католицького університету отець-доктор Борис Ґудзяк, відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі, правозахисник, публіцист Мирослав Маринович, кардинал Любомир Гузар, історик та публіцист Ярослав Грицак, видавець та поет Іван Малкович, громадяський діяч та публіцист Євген Сверстюк.