Маркетингові стратегії в умовах війни. Як працюють Ajax Systems, Liki24 та Кормотех?

3 Бер 2023

Як змінилися маркетингові стратегії в топових українських компаніях у новому контексті та які показники відслідковують маркетинг-команди, аби знати, куди рухатися і як досягти результатів? Яку роль у компанії виконує маркетинг при створенні продукту? Як приймаються рішення щодо виходу на зовнішні ринки і як обираються нові ринки? Який маркетинговий інструмент працює найкраще?

«Маркетингові стратегії в умовах війни»: дискусія під такою назвою відбулася для учасників магістерських програм MSc in Innovations and Entrepreneurship та MSc in Marketing Management Бізнес-школи УКУ. Маркетинг-директори трьох українських компаній Ajax Systems, liki24 та Кормотех поділилися своїм досвідом:

Валентин Гриценко – маркетинг-директор компанії «Ajax Systems»,
Олег Любарець – маркетинг-директор компанії «Liki24»,
Ігор Блистів – маркетинг-директор та директор з інновацій компанії «Кормотех».

Модерували дискусію: Олександр Акименко – академічний директор магістерської програми з інновацій та підприємництва Бізнес-школи УКУ та Андрій Миронюк – співзасновник Tkachenko&Myroniuk Marketing Agency.

З деякими думками експертів ділимося також з вами:

Валентин Гриценко: «Функція маркетингу в Ajax Systems – це місток між RnD та командою з продажів, а також місток з клієнтами».

Олег Любарець: «Продукт є невід’ємний від маркетингу і навпаки».

Ігор Блистів: «У певний момент ми поставили собі запитання: ми хочемо бути нішевим гравцем на ринку, який «копіпастить» продукти конкурентів, чи гравцем, який розробляє власні продукти? І тоді ми вирішили відійти від першого, створивши власні продукти та розвиваючи напрям RnD в компанії».

Як змінився маркетинг в новому контексті?

ІБ: «Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми обрізали всі маркетингові витрати, крім соцмереж. Задовго до війни у нас були соціальні проєкти і ми зрозуміли, що можемо й нам потрібно їх продовжувати, що ми й зробили.
Окрім того, споживачі, як хотіли балувати своїх тварин, так і продовжували це робити під час війни. Ми створили кампанію «Любов завжди вчасно» – і це був супер успішний продукт».

ОЛ: «Ми навпаки залишили все, крім соцмереж. Зі стратегічного планування ми перейшли на тактичне, робили постійні апдейти. Продаж ліків у лютому-березні впав майже до нуля.
Також ми змістили фокус на міжнародні ринки, масштабувалися на ринок Румунії та Італії. Важливим елементом в компанії залишилася лояльність до людей та клієнтів».

ВГ: «Наша модель – це В2В продажі, вони в нас проходять через партнерів. Нам важливо було зосередитися на закордонних ринках і показати, що питання війни не стане ризиком для наших партнерів. До повномасштабного вторгнення частка України займала 15-20% в загальному обороті компанії, цьогоріч це 5%, при тому, що обороти за рік зросли на 40%».

До слова, компанія Ajax Systems зараз представлена у 170 країнах світу, Кормотех –  у 33 країнах,  liki24 – на 3 ринках.

Попри це експерти запевнили, що, незважаючи на успіх на міжнародних ринках, Україна для них залишається в пріоритеті. Саме цей ринок планують розвивати, збільшувати виробничі потужності чи ставити його в приклад іншим.

Що відрізняє українських маркетинг-фахівців від іноземних?

На думку наших спікерів, українські маркетингові спеціалісти більш глибокі, зацікавлені та амбіційні. Й українські таланти – це величезна перевага на глобальному ринку.

ІБ: «Кмітливість, сміливість – це точно більше по український маркетинг. Також в нас досить вибагливий український споживач. Тому, якщо ви навчитесь задовільняти українського споживача, вам буде легше на іноземних ринках».

Який маркетинговий інструмент працює найкраще?

ОЛ: Однієї чарівної пігулки немає. Працює комплекс і важливо розуміти на якій стадії знаходиться ваша компанія».

ІБ: «Як на мене, що точно завжди буде працювати – це створення цінності для вашого клієнта».

ВГ: «Унікальної пігулки точно не існує. Що в нас добре працює в компанії, так це візити партнерів на наш завод. Навіть, попри війну, вони відбуваються».

Читайте також: Тренди в маркетингу 2023 від експертів Бізнес-школи УКУ. Які тренди в маркетингу переважатимуть у 2023 році?  Розвиток штучного інтелекту, а з цим і поява нових можливостей, як от глибинний аналіз даних споживачів, ну і звісно й нових викликів. Тренд зі сталого споживання, а з ним і зменшення відходів. Безпека даних, омніканальність, метавсесвіт і Next-gen shoppers. Що все це означає та що ще нас чекає в сфері маркетингу у 2023 році? Ми з’ясовували це разом з експертами Бізнес-школи УКУ.

Підготувала Олена Янковська