Найважливіше в бізнесі те, чого не можеш продати, – владика Венедикт на програмі reflexio

18 Лют 2015

«Праця над собою – це найкращий бізнес, бо ти інвестуєш у себе», – так владика Венедикт Алексійчук звернувся до учасників програми reflexio.Триденна програма для управлінців на перетині бізнесового, гуманітарного та філософського просторів відбулась у Львівській бізнес-школі. Віднайти нові смисли та внутрішні сили для руху вперед у цей складний час змін учасники reflexio намагались у дискусіях та зустрічах на перетині.  

Програма розпочалась із натхненного сніданку з ректором Українського католицького університету о. д-ром Богданом Прахом. Ректор розповів про виклики, з якими він зустрічається як управлінець та духівник, і пропонував власні рішення. «Багато питань керівник може вирішувати сам, але його завдання підштовхнути до прийняття рішень своїх колег і стимулювати їх брати відповідальність за ці рішення. Якби не було тяжко, якби не хотілося сказати зле слово, пам’ятайте усмішка може вирішити дуже багато конфліктів», звернувся ректор до підприємців.

«Якби я був Богом…» – з такого провокативного запитання розпочали філософські читання
на reflexio з Володимиром Турчиновським, керівником міжнародного інституту етики та проблем сучасності УКУ: «Коли ти виходиш з тої засади, що приймаєш людину цілісно, а не як робота, якого можна запрограмувати то розумієш,  що любити означає приймати іншого таким який він є. Там, де любов глибока, щира, вона водночас, дуже вразлива до болю і ран».  

Перший день програми продовжили розмовою з істориком Ярославом Грицаком про цінності і чому їх можна намастити на хліб. «Цінність це те, що вас мотивує. Аби зрозуміти, чим є для вас цінність, дайте собі чесну відповідь на запитання: заради чого я готовий не поспати дві ночі, віддати свою зарплатню, свій час, а іноді і своє життя»?  

Професор УКУ розповів про стратегію розвитку для відсталих країн (за Александром Гершенкроном) і про три кроки, які, на його думку, слід зробити Україні, щоб вибратися з кризи:
– Нам потрібен стрибок: тактика «повільно, але впевнено», не працює
– Стрибок стається, коли є консенсус, що гірше вже бути не може
– Щоб подолати історію, ключовою є політична воля

Другий день учасники провели у тиші Унівського монастиря, однієї з найдавніших християнських святинь України. З ієромонахом студійського уставу о. Василем Захарусем управлінці розглядали питання відповідальності, саморозвитку, рефлексії. День у монастирі також став чудовою нагодою долучитись до молитовного життя.

«Якщо ми хочемо побачити як діє Бог, то не можемо залишатися на своєму попередньому місці. Якщо будете просити Бога про більшу відповідальність і про ширші межі – Бог буде вам допомагати і посилати потрібних людей, – звернувся до управлінців о. Василь. – Молитися про поширення меж означає молитися про чудо. Думаєте, чудес сьогодні не буває? Згадайте Майдан… Чудо  це втручання Бога у життя людини, коли стається щось таке, чого природно не мало б статися. Чи ми віримо, що чудо може бути тут, у нашому житті?», це питання дляуправлінців священик залишив відкритим.  

Він також закликав підприємців не молитися про завдання рівне вашим силам, а молитися про силу рівну вашим завданням: «Ритм життя нас так затягує, що в однин момент, може здатися, що все в житті залежиться від нас. Тоді ми забуваємо, що є правдивим джерелом нашої сили і натхнення. Бодай на день чи на тиждень побудьте сам на сам із собою у тиші і мовчанці, аби відчути голос Бога. Якщо ви будете продовжувати робити те, що завжди робили, ви завжди будете отримувати те, що завжди отримували», підсумував о. Василь Захарусь. 

На програмі учасники мали нагоду прослухати лекцію про символізм ікон від відомого мистецтвознавця та іконописця Романа Зелінка, відвідати галерею сучасного іконопису Iconart, власноруч робити свічки.  Також управлінці переглянули фільму про Блаженнішого Любомира Гузара і мали дискусію з о. Ростиславом Пендюком.

Reflexio закінчили у митрополичих палатах собору св. Юра зустріччю з владикою Венедиктом (Алексійчуком), єпископом-помічником Львівської архиєпархії УГКЦ: «Найважливіше в бізнесі те, що ти не можеш продати. Праця над собою – це найкращий бізнес, бо ти інвестуєш у себе, –  звернувся до управлінців єпископ. –  Бог завжди має нам що сказати, але треба призупинятися, щоб почути Його. Коли ми є цілісними особистостями, наближеними до Бога, то і навколо нас є цілісність».

Владика наголосив,що феномен Бога у тому, що Він завжди в нас вірить, а довіра дає відвагу рости.

 

Відгуки учасників програми reflexio

Сергій Контірук, корпоративний директор з юридичних питань «Астра Київ»
Програма reflexio дає нагоду поринути у власне світовідчуття, усвідомити себе та своє місце в цьому швидкоплинному світі. Особливо це важливо для нас, українців, у цей складний і важливий час для нації, для країни та цілого світу час. Усвідомлення себе приходить через, на перший погляд, просту річ – через повернення до основ, до розуміння місця, яке займає Бог у нашому житті, до розуміння важливості відновлення викривлених зматеріалізованим сьогоденням наших стосунків із Богом. Осмисленню усього цього сприяла неперевершена атмосфера усіх заходів, що були заплановані чудовою професійної командою LvBS УКУ, та всі учасники, кожен з яких був активним творцем такої атмосфери.

Роман Романчук, генеральний директор СУШИЯ
Критично важливо бути людиною сильною та гармонійною в душі та з Богом. Без цього, немає порядку всередині. Якщо немає порядку в собі – марно сподіватися, що можна впорядкувати все навколо себе; зокрема і в бізнесі. На програмі я зрозумів, якщо Бог є на першому місці – все інше також на своїх місцях. Ми маємо «приймати» людей такими як вони є. Це дозволить відкривати будь-які межі та обмеження щодо потенціалу розвитку будь-якої людини: чи це працівник, чи партнер.

Тарас Яценко, керівник інтернет-порталу «Твоє місто»
Особисто мені ці три дні допомогли дуже добре усе впорядкувати і розставити усе «по поличках», відкрили мудрість, яка, мабуть, полегшує життя. Думаю, що reflexio крутіша від будь-якої бізнес-освіти, бо стосується фундаментального. А звідси вже йде усе решта. Мої управлінські висновки з програми: робити максимум можливого там і тоді де ти є, просячи у цьому благословення у Господа, слухати уважніше інших, іноді відволікатись від усього, щоб порефлексувати.

Олег Денис,  віце-президент компанії SoftServe
Reflexio – чудова нагода оцінити важливі речі у своєму житті. Бажаю всім розширити свої горизонти і не боятися просити Бога про сили для цього.

Іван Бойко, керівник «Арія МотоRS»
Мої управлінські висновки з програми reflexio: слід робити час від часу паузу для молитви та роздумів. Бачити у всіх  випробовуваннях  Бога, дякувати Йому за можливість проходити  їх з Ним. Дякувати також за успіхи і досягнення найперше Богові, а потім усім іншим.

Олександр Зачешигрива, директор з розвитку бізнесу компанії «Дe НОВО»
Виявляється, що три дні в правильному місці і правильній компанії, можуть дати можливість знайти в собі сили, натхнення і віри на ціле життя.

{album_64}