Постаті й ідеї, що роблять нас сильнішими: у Бізнес-школі УКУ презентували Спогади про Любомир Гузара

26 Лют 2024

Одна з місій Бізнес-школи УКУ та Українського католицького університету поширювати знання та вчення, зокрема серед підприємців, велетів нації, якими були Митрополит Андрей Шептицький, Патріарх Йосип Сліпий чи Патріарх Любомир Гузар. Унікальне видання про Патріарха Любомира Гузара днями презентували у Бізнес-школі УКУ в межах навчального модулю програми Key Executive MBA 22. Учасники навчальної програми, випускники Бізнес-школи , підприємці та лідери думок прийшли послухати спогади про Блаженнішого від людей, з якими він тісно спілкувався за життя. 

Книга «Спогади. Любомир Гузар» вийшла у партнерстві з фундацією та видавництвом «Портал» і укладена на основі розмов з Блаженнішим, записаних на його прохання в 2014-2016 роках. Видання проілюстроване фотографіями з приватних архівів, чимало з цих світлин опубліковано вперше.

Ярка Бойчук, СЕО Бізнес-школи УКУ, на початку зустрічі підкреслила, наскільки важливо дізнаватися більше про українських духовних лідерів, адже «їхні ідеї роблять нас зараз сильнішими». «Це надважливо, аби чим більше людей дізнавалися про таких визначних постатей як Любомир Гузар, таким чином формуючи силу для розвитку України», – сказала вона.

Бізнес-школа Українського католицького університету ще за життя Патріарха Любомира Гузара мала на меті поширювати його вчення серед підприємців, зокрема проводячи зустрічі з ним, а в 2016 році LvBS спільно з видавництвом УКУ видали книгу «Де скарб Твій. Бесіди Любомира Гузара з підприємцями». Книжка сформована на основі цих зустрічей Блаженнішого Любомира з підприємцями – «Наша зневіра не має виправдання. Беріться до роботи», – наголошував Блаженніший Любомир Гузар під час презентації цієї книги. Тут ви знайдете 11 настанов Владики Любомира підприємцям.

«Працювати з Блаженнішим Любомиром для Бізнес-школи УКУ завжди було дуже цікаво, і це збагачувало нас усіх. Блаженніший розумів роль українського бізнесу у відновленні та змінах в Україні. Він радо погоджувався на спілкування з підприємцями, адже у той час в нашій країні таке спілкування між бізнесом та духовними людьми не було ще мейнстрімом. Нещодавно, на 16 річницю заснування Бізнес-школи УКУ. ми також згадували, що Блаженніший Любомир підтримав ідею створення бізнес-школи в УКУ. Як людина, вихована в США, він розумів важливість розвитку підприємців»,- розповідає декан-засновниця Бізнес-школи УКУ та проректорка Українського католицького університету Софія Опацька.

Пройшло 9 років відтоді, на жаль, Блаженнішого уже немає з нами, але спогади про нього живі і зараз кожен українець може ближче пізнати його постать у новій книзі  «Спогади. Любомир Гузар». Як зазначила модераторка презентації  Валерія Козлова, директорка програми Key Executive MBA Бізнес-школи УКУ, унікальність цієї книги в тому, що вона показує Патріарха Любомира з іншого ракурсу і дає глибше розуміння його особистості не лише як людини церковної. «Його життєвий шлях, його принципи є зараз особливо актуальними для українців, в тому числі для бізнес-спільноти, більша частина якої є підприємцями лише у першому поколінні й потребує ціннісних орієнтирів для своєї діяльності», – наголосила вона.

Тому знаково, що презентація книги відбулася саме в стінах Українського католицького університету для учасників програми Key Executive MBA, які є власниками та топ-менеджерами українських компаній, які хочуть масштабувати бізнес в Україні та на міжнародних ринках на засадах етичних принципів, які відомо обирають соціальну відповідальність своєї діяльності та розуміють це як більш сталу бізнес-модель, які знають історію, культуру та філософію і вміють використовувати ці знання для створення дієвих рішень. На подію завітали учасники та випускники магістерських програм Бізнес-школи УКУ, а також представники товариства «Бориса і Гліба».

Запрошені на презентацію спікери знали Блаженнішого у різні періоди його життя і поділилися спогадами про зворушливі епізоди спілкування з ним, які розкривають, можливо, менше відомі для широкого загалу грані його особистості. Так, Борис Білинський, друг і однокласник Любомира Гузара, український онкохірург, професор, знав Блаженнішого з дитинства, але вони підтримували близьке спілкування і в останні роки життя Патріарха. «Не було тем, про які би він не хотів говорити, – згадував товариш. – У розмові зі мною він був більш ліберальний, міг вислухати чужу думку і міг визнати, що ми чогось не знаємо».

Владика Гліб (Лончина), який свого часу в Італії перебував в одному монастирі із Блаженнішим Любомиром і дуже добре знав його особисто, розповів, що Любомир Гузар завжди користувався великим авторитетом. Він розглядав можливість переїхати до Канади, але обрав інший шлях і в 1993 році повернувся до України: «Тут він прямо розцвів. Він уже був на своїй землі, поміж своїм народом».

Як зазначив Ярослав Грицак, професор, історик, публіцист та викладач, який виступив науковим редактором книги «Спогади. Любомир Гузар», її наукова цінність в тому, що через біографію такої величної постаті «можна краще зрозуміти цілу добу». Водночас, додав він, ця книга має для українців також і велику терапевтичну дію, особливо у теперішній час. Ярослав Грицак відзначив велике почуття гумору, яке було у Патріарха і яке, на думку історика, є ознакою свободи духу. «Жартувати може лише вільна людина», – переконаний він.

Леся Харченко, журналістка й упорядниця видання, співрозмовниця Блаженнішого Любомира, записала понад 50 годин інтерв’ю з ним, а також створила документальний фільм «Сходи Якова», героями якого став Любомир Гузар і ще двоє його однокласників – уже згаданий Борис Білинський і син командира УПА Юрій Шухевич. Пізніше взятися за підготовку такої книги спогадів їй доручив сам Патріарх.

У цьому виданні Леся Харченко зуміла передати автентичність прямої мови Любомира Гузара, а саме мову Львова 1930-х років із домішками суто американських слів. Вона називає його найбільшим моральним авторитетом. «Таких людей, які змогли стати над історією, насправді дуже мало. Ця людина – це ключ до України, не тої, яка зараз є, а яка має бути і колись буде. На таких цінностях має будуватися суспільство. В його спогадах є відповіді на всі питання», – наголосила упорядниця.

Олена Хіргій, засновниця фундації та видавництва «Портал», де й побачила світ книга «Спогади. Любомир Гузар», переконана, що бізнес – це не просто про гроші, це про сенси. Сама родом із Криму, Олена уже в дорослому віці відкрила для себе українську мову й українську історію. А після знайомства з Ярославом Грицаком її захопила ідея впорядкувати всю історію України і видати все те, чого ще немає, почавши з дитячих книжок про різні історичні періоди. Саме в її видавництві вийшла і книга Ярослава Грицака «Подолати минуле: глобальна історія України». А книгу спогадів Любомира Гузара, без сумніву, на сьогодні можна назвати найбільшим виданням «Порталу» і найкращою книгою про Блаженнішого.

Олена Хіргій також висловила думку, що Патріарх Гузар не випадково обрав Лесю Харченко, людину не з церкви, для підготовки своїх мемуарів. Завдяки цьому, вважає вона, зараз Блаженніший може промовляти до більшої аудиторії і ділитися своїми ідеями зі значно ширшим колом людей.

Учасники презентації також торкнулися питання, як життєвий шлях і досвід Патріарха може підтримати українців у сьогоденні і допомогти рухатися далі, в тому числі і підприємцям, адже багато з них навчається на програмах UCU Business School.

Упорядниця книги Леся Харченко зазначила, що при спілкуванні з Любомиром Гузаром її вразила широта його мислення, що не властива пострадянським людям. «Він розумів, що для того, аби щось реалізувати, треба це гарно підготувати, – зазначила вона. – Також він знав, що в основі мають лежати цінності. Намагався встановити в Україні інститут авторитетів – так виникла ініціатива «Першого грудня»».

Ярослав Грицак своєю чергою зазначив, що Блаженніший не боявся революційних кроків і «асиметричних рішень». А саме таким було рішення про перенесення у 2005 році осідку глави УГКЦ зі Львова до Києва, ба більше – на лівий берег Дніпра. «Не бійтесь», – не раз повторював Патріарх слова Папи Івана Павла ІІ, саме про це він говорив і на Майдані під час Революції Гідності.

Сам Блаженніший Любомир на зустрічі з бізнесом у 2015 році, присвяченій постаті Митрополита Андрея Шептицького, сформулював для чого нам спогади і пам’ять про наших національних лідерів: «Наша ціль є практична – пізнати, щоб наслідувати».

Запрошуємо також до перегляду відео з Блаженнішим Любомиром Гузаром, записаних у 2015 році, зокрема на зустрічах з підприємцями, організованих Бізнес-школою УКУ.

“Не шукайте швидких і легких рішень, думайте на пекрспективу”, – Бл. Любомир до підприємців (відео)

Як бути багатим?, – Блаженніший Любомир Гузар зустрівся з підприємцями у Києві

Знайдіть час для тиші, – Блаженніший Любомир до підприємців (відео)