Як бути багатим?, – Блаженніший Любомир Гузар зустрівся з підприємцями у Києві

5 Чер 2015

«В Україні є олігархи, але вони не є олігархами, я б радше назвав їх скоробагатьками, які нагромадили швидко великі фінанси і не знають, що з ними робити. Багатими треба вміти бути», таку думку висловив Блаженніший Любомир (Гузар) на зустрічі з підприємцями у Києві.

На зустріч з Архиєпископом-емеритом Української Греко-Католицької Церкви у рамках дискусійного клубу «Бізнес Credo»  Львівської бізнес-школи УКУ прийшли понад 200 підприємців. Говорили про спадщину митрополита Андрея і його уроки для сучасних українців. Модерував зустріч Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні.

Щодо уміння бути багатим Блаженніший Любомир додав: «Митрополит Андрей Шептицький умів бути багатим. Він інвестував у людей, у культуру: засновував музеї, фундації… А скільки митців, науковців митрополит відправив на навчання за кордон. Гроші він використовував для добра народу, розвитку культури, і це добрий приклад для сучасних підприємців».

На думку Блаженнішого, українці мають усі задатки, аби бути підприємцями, але нам бракує підприємливого духу: «Ми маємо талант бути підприємцями, економічними діячами – ми можемо бути дуже творчими і свідомими бізнесменами, треба тільки цього хотіти. Ми, українці, не маємо відваги починати бізнес», – вважає владика. 

Знайдіть час для тиші: найцікавіші тези зустрічі з Блаженнішим Любомиром 

Він також додав, що в Україні ще досі є труднощі з народним проводом. «Нам бракує проводу, який би організував і провадив народ до висот. Треба багато працювати, маючи перед собою довгострокові цілі, при цьому усвідомлюючи власні духовні цінності. І таким чином, ми будемо зразком для інших».

Блаженніший вважає, що підприємці можуть бути чесними і підтверджує це прикладом з власного досвіду: «Я такого підприємця зустрічав і гордий, що мав нагоду таку людину пізнати. Кожен з вас як підприємець може бути людиною, яка заслуговує на повне довір’я як людина чесна. Але пам’ятайте, тільки ви вирішуєте: чи хочете блистіти діамантами чи хочете блистіти чеснотами?».

Цитуючи Аристотеля, Блаженніший підсумував: «Гроші не роблять нас щасливими, вони просто заспокоюють наші нерви». І порадив управлінцям хоча б раз на рік знайти тиждень, щоб забути про бізнес і побути в тиші побути наодинці з собою.  

Довідка

Участь у зустрічах дискусійного клубу «Бізнес Credo» – це можливість для власників та топ-менеджерів поспілкуватись у форматі «business talk» із провідними мислителями та лідерами суспільної думки в українському та міжнародному середовищі.

Гостями попередніх зустрічей були: президент Українського католицького університету владика Борис Ґудзяк , відомий польський режисер Кшиштоф Зануссі, український правозахисник, публіцист Мирослав Маринович, Блаженніший Любомир Гузар, відомий науковець та історик Ярослав Грицак, видавець і поет Іван Малкович, публіцист та літературознавець Євген Сверстюк (1928-2014 р.р.), громадський діяч та український підприємець Валерій Пекар.