Владика Борис Ґудзяк до бізнесменів: «Люди з особливими потребами на підприємствах – це неймовірна додана вартість»

21 Лис 2016

Центр «Емаус» за підтримки Львівської бізнес-школи УКУ організував сніданок Владики Бориса Ґудзяка із представниками компаній Львова. Ця зустріч стала нагодою поділися з керівниками бізнесу успіхами і перспективами розвитку проекту працевлаштування людей з розумовою неповносправністю, який «Емаус» розпочав три роки тому.

vladyka1

«Одного разу я запитала у Володі, хлопця зі синдромом Дауна, який мешкає у Домі «Емаус», чи має він мрію. Він відповів: «Так, я хочу бути офіціантом, – розповідає Крістіна Англєс д’Оріак, керівник Центру «Емаус». – Саме тоді відкривалася Трапезна в УКУ. Тож я запитала, чи міг би Володя працювати там. Так розпочався наш проект працевлаштування друзів з розумовою неповносправністю. Це чи не перше починання такого роду в Україні. Ми вже маємо успішний досвід співпраці з компаніями «!FEST», «Nestle» та «Ашан». Я вірю, що завдяки цій зустрічі наш проект набере нової динаміки».

Проект працевлаштування – це спосіб, як вирішити проблему ізоляції людей з особливими потребами, допомогти їм реалізовувати себе, заробляти гроші та бути корисними для суспільства, кажуть в «Емаусі». Право людей з неповносправністю на працевлаштування підтверджене законом у багатьох країнах світу і в Україні також. Однак для працедавців така ініціатива – виклик.

collage123

«Люди з розумовою неповносправністю мають нижчий рівень інтелекту, вони повільніші, а для бізнесу важливою є рентабельність та ефективність, – додає керівник «Емаусу». – Ми усвідомлюємо, що працевлаштування наших друзів не може бути тільки справою милосердя. Ми хочемо, щоб люди, які беруть участь у цьому проекті, відповідали вимогам ринку праці. Відповідно наше завдання – надати їм необхідну підготовку, щоб працевлаштування було комфортним і для неповносправних осіб, і для працедавців».

Залучення людей з розумовою неповносправністю до проекту працевлаштування відбувається поступово. Соціальний працівник «Емаусу» дає підопічному пробні завдання, аби зрозуміти його здібності та інтереси. Участь у тренінгах-семінарах допомагає людям з особливими потребами розвинути соціальні навики. Коли з’являються відповідні вакансії, «Емаус» пропонує їх підопічним. Важлива умова проекту – на початках соціальний працівник супроводжує підопічного на місці праці. Якщо необхідно, Центр «Емаус» проводить для колективу, де працюватиме особа з неповносправністю, семінари про особливості спілкування з людьми з особливими потребами.

Олена Пилипів, учасниця проекту працевлаштування Центру «Емаус», вже 10 місяців працює в пекарні гіпермаркету «Ашан Південний».

«З точки зору супроводу співпраця з «Емаусом» – найкращий приклад, який я бачив, – ділиться Олексій Закашанський, начальник сектору людських ресурсів «Ашан Південний». – Інтеграція Олени була подекуди простішою і легшою, аніж людей з багаторічним досвідом роботи або молодих працівників, які вважають, що можуть все. Олена ж боялася, але це був гарний страх. На початках вона навіть не посміхалася, але вже через місяць, коли я побачив її усмішку, то зрозумів – все гаразд. У втіленні таких проектів треба бути відкритим і ставити досяжні цілі. Олена не працює 40 годин на тиждень, як інші працівники. Але 20 робочих годин – це вже її перемога».

vladyka2

«Я працюю в «Ашан», бо я поділяю цінності цієї компанії, – зізнається Альдо Де Гауденці, керівник магазину. – Завдяки працевлаштуванню Олени ми показали своїй команді, як можна цінності втілювати в реальність. Цей приклад допоміг колективу проявити свої добрі сторони і стати кращими. У продуктивності праці у відділі ми не зробили чуда, але ми виграли на рівні людських стосунків».

Команда, яка 20 років тому створювала Український католицький університет, прагнула, щоб виш зайняв унікальну нішу серед освітніх закладів України. Складна ситуація в політичній сфері та великий рівень корупції мають одну важливу підставу, вважає президент УКУ владика Борис Ґудзяк, – українці не довіряють один одному.

«Присутність людей з особливими потребами в нашому університеті має серед іншого творити також атмосферу довіри. Це не є наша соціальна подачка бідним людям. Наші друзі є доданою вартістю, вони серед нас – бо ми їх потребуємо. У Колегіумі УКУ вони допомагають молодим людям опустити фасади, не боятися та будувати стосунки у більш відкритий безпосередній спосіб. Я надіюся, що ваші клієнти будуть мати неймовірну додану вартість через присутність друзів з особливими дарами на ваших підприємствах. Який це привілей, коли ми можемо не лише надати певний продукт або послугу, а й збагатити чиєсь життя!», – звернувся владика Борис до учасників бізнес-сніданку.

На зустрічі були присутні представники: магазину «Ашан Південний», «Ашан Львів-Сокільники», «Наш край», «Скриня», компанії «Нестле Львів», «Адекко Україна», «Львівхолод», «Маркетуніверсал», «Концерну Галнафтогаз», «Просто добрий хліб», «Багет-кафе» та ресторану «Дім легенд».

vladyka3

Джерело: UCU.edu.ua