Юридичне меню для бізнес-партнерів: як вийти з бізнесу без війни

7 Жов 2019

На що потрібно звернути увагу, оформляючи відносини з партнером по бізнесу? Чи є набір «традиційних» помилок, яких можна при цьому уникнути? Як розібратися із безліччю юридичних питань при оформленні партнерства, і як мирно вийти з бізнесу одному з партнерів? Про це розповів керуючий партнер юридичної фірми «Гринчук та партнери» Андрій Гринчук, який консультує бізнесменів у питаннях партнерства ось уже 15 років і викладає на програмах Львівської бізнес-школи УКУ. Вже 25 лютого у LvBS стартує програма «Бізнес-партнертсво», де Андрій викладатиме юридичні аспекти у партнерстві.

Вхід у бізнес: про що варто подумати на початку

Коли юридичні аспекти партнерства стають надважливими? Коли між сторонами розпочинається конфлікт, а, можливо, взагалі справа йде до суду. Тоді психологічні аспекти, якими партнери керувались до цього, стають нерелевантними. І тоді справа переходить у юридичну площину: що ви можете документально підтвердити?

Саме тому важливо, які ж саме документи партнерам слід скласти на самому початку, коли зародилася лише сама ідея. За словами Андрія Гринчука, це залежить від того, про що домовився бізнес. Однак, найголовніше – юридично закріплені документи повинні якомога точніше відповідати тим фактичним домовленостям, які були досягнуті в результаті перемовин. «Головне: мати чіткі домовленості, бо кожна зі сторін може їх розуміти по-різному. Як часто буває – домовляються про одне, а корпоративні документи скачують з гугла», – додав він.

Як правило, якщо йдеться про партнерський бізнес, то створюється ТОВ, пишуть статут, який може бути викладений настільки по-різному, що статути двох компаній можуть повністю відрізнятися у питаннях захисту інтересів інвестора. «Якщо статуту недостатньо, закон тепер дозволяє мати enforceable – це корпоративний договір, з яким можна прийти в суд. На практиці це поки мало використовують, бо усі з острахом дивляться на нововведення», – розповів Андрій Гринчук.

Дізнатися більше: «Бізнес-партнертсво» [Львів]

Окрім цього, набір документів може змінюватись залежно від розміру інвестиції. Одні юридичні інструменти можуть підійти для менших інвестицій, а інші будуть для них занадто дорогими, або обтяжливими.

Як вийти з бізнесу без війни?

Як партнери виходитимуть з бізнесу – це третє по важливості питання перед початком ведення справ після питань: як вести бізнес та як ділити прибутки.

Домовленості і бачення, як партнери будуть розлучатися, повинно бути викладено у юридичному документі. Таких сценаріїв є десятки і все залежить від розподілу часток у бізнесі. «Якщо партнери налаштовані на конструктив, то тими інструментами, які вже напрацьовані міжнародною практикою, варто скористатись для вирішення, а не «бігати по судах», або скористатись іншими методами, як от відкрити на партнера кримінальне провадження.
Під час програми «Бізнес-партнерство» учасники познайомляться із набором інструментів, «Це як меню у ресторані: коли ти читаєш назву страви та опис – цього достатньо, щоб зробити вибір. Моє завдання на цій програмі: ознайомити учасників саме з юридичним меню доступних інструментів, які є. Щоб у випадку необхідності вони змогли вирішити, чи потрібно звертатися з цим до юриста, але не займатися самолікуванням», – підсумував викладач LvBS.

У світовій практиці є 4 типи медіаторства – способи вирішити конфлікт завдяки третій незацікавленій стороні: «Російська рулетка» (Russian Roulette/Buy-Sell), «Техаська перестрілка» (Texas shoot-out), «Голландський аукціон» (Dutch Auction) або «Мексиканська перестрілка» (Mexican shoot-out), Розділяй та обирай (Divide and choose). Детальніше про кожен з них Андрій Гринчук розповість у межах програми «Бізнес-партнертсво».