Битва під Берестечком: уроки для управлінців з програми «Бізнес як військова стратегія»

16 Лип 2018

У Львівській бізнес-школі УКУ ( LvBS) є особлива традиція вивчення стратегії бізнесу через досвід військових баталій та доленосних рішень відомих військових лідерів – безпосередньо на місці подій! 1 липня 2018 року відбувся уже третій семінар із циклу «Бізнес як військова стратегія» для управлінців.  

1

У попередні роки семінари проходили у Кам’янці-Подільському, Хотині та Збаражі – у стінах фортифікаційних споруд важливих історичних місць України.

3

Цього року протягом двох днів учасники разом з викладачами Школи та дослідником козацтва Вадимом Задунайським вивчали непрості уроки історії на території  національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» та Дубенського замку. Вони робили висновки, будували свої військові стратегії, відвідали поле бою і перенеслись у минуле.

5

Для чого українському бізнесу вивчати військову стратегію? Коментує один із менторів програми Сергій Лесняк, викладач з міжнародного бізнесу LvBS: «Питання про те, як йти до перемоги і як визначати свої слабкі і сильні сторони – вони актуальні завжди. Тобто у цьому проекті ми говоримо, швидше, не про інструментарій, а про те, як можна оживити своє стратегічне мислення. Загалом цікавість до стратегічної культури – це дуже важливо, і в Україні ( як у державі, так і в суспільстві, і у бізнесі) стратегічної культури бракує. Ми, українці, дуже ситуативні і через це ми рідко будуємо системні бізнеси, які можуть конкурувати у світі».

6

Якими ж є уроки від українського козака XVII ст. для українського бізнесмена XXI ст.?

Ретельно плануй і будь пильним в підготовці своїх планів. Нехай люди, які стоять за твоїми плечима, будуть готові діяти при будь-яких змінах.

Будь рішучим. Приймай рішення швидко, але зважено. Знай свої сильні сторони, а ще краще знай сильні сторони свого суперника.

Комунікуй. Будуй сильну команду, де всі знають місію своєї роботи і знають, чим їхня праця додає до загальної місії.

Будь обачним у виборі партнерів. Зважуй до найменших дрібниць альянси, які створюєш. Союзник може зробити тебе, як неймовірно сильним, так і знищити в найнесподіванішу мить.

Будь розсудливим. Не самолюбуйся!

Будуй і люби свою країну, як це робили козаки!

8

Приклади військових стратегій варто застосувати до сучасного бізнес-контексту, оскільки військовий досвід допомагає зрозуміти і вивчити управлінські теорії, а також знайти правильні стратегічні бізнес-рішення.

9