Управління у Львові стане ефективнішим – у місті стартує проект «Smart city»

23 Бер 2015

Управління у Львові стане ефективнішим за допомогою використання методів та інструментів підходу «Smart City». Провідні фахівці світу та учасники з 11-ти міст України протягом 5-ти днів працюватимуть у семи ключових підрозділах Львова для впровадження проекту «Розумне місто».

Український католицький університет спільно з Львівською бізнес-школою (LvBS) та Львівською міською радою запускають перший в Україні 5-денний проект для міст «Smart City», який триватиме  24-28 березня.  Вестиме курс д-р Юрій Паращак,  почесний професор Carnegie Mellon University, заслужений директор IBM Research Smarter Cities, співзасновник Urban Systems Collaborative у Нью-Йорку, гостьовий викладач на програмі MS in Technology Management LvBS.

«Smart Cities» – це практичний курс, під час якого учасники зможуть отримати широке розуміння нової галузі  Urban Systems (міські системи), яка використовує реальні дані, щоб допомогти містам покращити якість життя своїх мешканців.  Новий підхід до функціонування міста «Smart Cities» вже застосовують по всьому світу, зокрема,  в таких містах, як Дублін, Лондон, Манчестер, Барселона, Ніцца, Нью-Йорк, Міннеаполіс, Чикаго, Сан-Франциско, Гуадаладжара, Ріо-де-Жанейро, Сантьяго, Пекін, Шанхай, Токіо, Крайстчерч, Таунсвіль і Перт.  Ці міста розуміють, що за допомогою використання та аналізу реальних даних, вони можуть робити більше з меншими затратами, і покращувати різні аспекти функціонування міста, наприклад, управління дорожнім рухом, економічний розвиток, туризм, викиди в атмосферу, енергетика, обробка стічних вод, очищення води та оновлення інфраструктури.

У Львові над вирішенням стандартних задач міста під керівництвом одного з кращих світових експертів працюватимуть 70 людей з Одеси, Вінниці, Львова, Києва, Харкова. Це представники ІТ-галузі, міського самоврядування, наукових інституцій, громадських організацій. Як результат, ці групи вироблять план розвитку міста, базуючись на аналізі даних та кращих методиках.

Юрій Паращак, який допомагав будувати  центр управління містом у Нью-Йорку, вважає, що міста можуть стати розумнішими, якщо зрозуміти як функціонує їхня система і як вона впливає на функціонування інших підрозділів: «На основі цього можна робити аналіз і, базуючись на конкретних даних, приймати рішення. Кожне місто і кожен структурний підрозділ має свої цілі, але чи запитують себе керівники, як ці цілі допомагають місту? Міські підрозділи мають не конкурувати, а взаємодіяти і співпрацювати. Якщо скоординувати та об’єднати їх зусилля, то можна вирішити багато проблем.  На проекті «Smart city» ми розглянемо як завдяки  аналізу даних, планам та прогнозам можна забезпечити стійкість міста».  

Юрій Паращак також додає, що завдяки правильному аналізі даних, міста майбутнього зможуть прогнозувати свою діяльність і краще розуміти як взаємодіють його підсистеми. «Це все відбуватиметься прозоро і завдяки цьому можна заощадити від 20 до 50% витрат. Фахівець з урбаністичних даних – нова професія, яка з’явиться незабаром. З’являтимуться також  нові компанії, навіть у автомобільній промисловості, які будуть ці дані збирати, – підсумовує фахівець. – Міста майбутнього зможуть прогнозувати результати своїх рішень».

Проект  «Smart city»  складатиметься із кількох етапів. Спочатку учасники прослухають лекції, які окреслять як новий підхід, зокрема інструмент Data Analytics for Smart Cities, використовує поєднання даних про функціонування і планування міст, соціальних та інших даних з метою покращення життя у містах. На основі реальних прикладів вони обговорять, як різні міста використовують ці дані, і проаналізують їхні успіхи, щоб зрозуміти кращі практики «розумних міст» у світі для впровадження проектів на місцях.

Після 1-денних лекцій слухачі працюватимуть в установах міста Львова, щоб на практиці краще зрозуміти принципи планування та функціонування міст, як працюють його різні структурні підрозділи, і з якими труднощами вони стикаються.. Вони працюватимуть у таких підрозділах: управління транспорту і зв’язку, департамент економічної політики, управління міжвідомчої координації, ЛКП «Львів водоканал», управління туризму, ГУ МВС України у Львівській області та Інститут міста. Учасники курсу збиратимуть та аналізуватимуть дані в групах, на основі яких підготують звіт та пропозиції, які 28 березня представлять перед керівництвом міста Львова.

Серед менторів проекту: Костянтин Контокоста, заступник директора CUSP в Нью-Йоркському університеті, Анна Дайсон, засновник «Школи архітектури, науки та екології» CАSE, Меттью Басс, заступник директора з розробки програмного забезпечення Corporate and Alumni Relations у Carnegie Mellon University, Ентоні Каррато, IBM, головний архітектор в IBM Analytics, організатор системи «Supporting Smarter Cities».

«Це унікальний проект, єдиний у своєму роді в Україні, та й у світі загалом. Вперше учасники з університетів, компаній і державних установ не просто зберуться, щоб дізнатися більше про функціонування і планування міст, а також отримають можливість попрацювати в установах міста», –  підсумовує Юрій Паращак.

У планах організаторів проекту впровадження проекту «Smart city»   у інших містах України.

Детальніше про проект «Smart city»

Контактні особи:
Михайло Думанський, mdumanskyi@lvbs.com.ua,+38(067) 675 66 08
Василь Матяшовський, vmatyashovskyy@lvbs.com.ua, +38 (093) 2103543