Сергій Лесняк: Розумні бізнесмени вивчають військові стратегії

20 Лип 2016

Чим корисні військові стратегії для бізнесу? Як досвід управлінських рішень українського козацтва можна перенести на сучасний бізнес? Уже цього тижня відповіді на ці запитання спробують знайти учасники першого в Україні семінару «Бізнес як військова стратегія: досвід Хотинської битви», організованого Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS).

Sergii LesniakСергій Лесняк, викладач з міжнародного бізнесу LvBS, який вперше переклав українською мовою трактат «Мистецтво війни», написаний у Китаї понад дві тисячі років тому, розповів, як виникла ідея такого навчального циклу:

«Коли я приїхав до Китаю, мене цікавила культура, історія, тексти, які бізнес читає для натхнення, кращого стратегічного планування та пошуку ефективних управлінських методик. Серед них була і праця Сунь Цзи, яку я читав і до переїзду в Китай, але в перекладі. Дуже багато успішних топ-менеджерів та підприємців читають цей текст, думають над ним, медитують. І не лише у Китаї!

З часом військова тематика захоплювала мене все більше. Я зрозумів, що вона цікава не лише для Далекого Сходу, але й сучасна стратегічна наука, навіть такі відомі уми, як Мінцберг в управлінській науці чи Кіссінджер у політичній, згадують Сунь Цзи дуже часто, аналізують його, наголошуючи, наскільки це важлива книга.

До чого тут українське козацтво? Є дуже багато історії, якої ми не знаємо, окрім одиноких постатей. І можливо саме зараз час у різний спосіб цю історію вивчати. Це мій перший аргумент.

Другий аргумент: розумні бізнесмени завжди вивчали військові стратегії. Гадаю, варто й бізнесу в Україні почати це робити! Мене надихнув проект вченого Майкла Юсіма, який реалізує подібні речі у Wharton business school. Він возить своїх студентів у Геттісбург, на місце відомої битви Громадянської війни у США, де вони на місці бою вивчають управлінські рішення, логістику та інші важливі деталі. Через ці аналогії можна взяти дуже багато корисного для бізнесу.

Читайте детальніше: Семінару «Бізнес як військова стратегія: досвід Хотинської битви»

Ми також не повинні обмежувати своє знання лише сухими цифрами для бізнесу, натомість треба постійно розширювати свої горизонти. Однин із методів пізнання бізнес-дійсності – це вивчення своєї культури та історії, в чому ми наразі поза контекстом. Це – спроба подивитися інакше на українську історію, спробувати взяти з неї щось для сучасності, для розуміння себе, для розуміння того, як приймати рішення та й зрештою це цікавий спосіб провести час.

Гетьман Петро Сагайдачний (як основна дійова особа Хотинської битви) – це, перш за все, дуже цікавий приклад стратегічного лідера, який думав на багато років наперед. У нас таких лідерів я зараз не бачу. Не маючи абсолютної влади, він був лідером найвищого масштабу і міг передбачати багато подій.

Друге: він активно використовував свої переваги, аби досягнути того, що було важливим для стану козацтва.

Третє: він був надзвичайно рішучим та дипломатичним. Ці якості дуже нечасто зустрічаються у комплексі.

Навчальний проект планується як цикл семінарів. Хотин – це пілотне місто. Ми обрали красиве місце, підібрали цікавих викладачів. Нашими викладачами будуть: Павло Шеремета – засновник Школи управління УКУ, Вадим Задунайський, доктор історичних наук, професор, дослідник козацтва і бойових мистецтв козаків. Я прочитаю вступну частину.

В Україні дуже багато історичних подій, які можна проглянути через таку матрицю військових стратегій та бізнесу. Були успішні та неуспішні битви, їх перелік дуже великий. А отже, є над чим працювати. Для України це інновація і додана вартість для бізнес-освіти.

Цей проект спрямований на нас, на наше суспільство. Аби ми подивились на себе під іншим кутом. Сподіваюсь, він буде корисний для багатьох управлінців!»

Khotyn

Довідка: Львівська бізнес-школа УКУ оголошує про старт циклу семінарів для управлінців на основі нового для української бізнес-освіти формату: навчання через ознайомлення з битвами та історичними подіями та проектування аналогій на сучасність. Сьогодні в бізнесі ми шукаємо рішень, звертаючись до досвіду інших країн, шукаємо ідей в нових концепціях та течіях. Вперше в Україні LvBS пропонує в унікальний спосіб вивчити управлінські теорії на основі української історії, зокрема, військового досвіду українського козацтва. Перший семінар у межах цього циклу відбудеться 22-23 липня.

Мандрівка лідерства розпочнеться з мальовничого Кам’янця-Подільського, після цього – переїзд до Хотинської фортеці. Окрім навчальної частини учасники програми також зможуть спробувати себе в козацьких бойових мистецтвах, приготувати справжній куліш і поспівати козацьких пісень.