4 поради від владики Бориса (Ґудзяка), які можна втілити вже сьогодні

18 Вер 2014

Владика Борис (Ґудзяк), президент Українського католицького університету прочитав лекцію «Перспектива гідності в час війни: перемога правди, примирення та як подолати спокусу паніки»  17 вересня на міжнародному фестивалі сучасного мистецтва «Гогольfest», освітніми партнерами якого виступили Львівська бізнес-школа та УКУ.

«Навантаження, яке ми переживаємо вже протягом 10-ти місяців, далеко ненормальне. Питання в тому як давати собі раду з цими всіма викликами, як не чутися приреченими, бути вільними і як знаходити, плекати гідність, за яку скільки наших братів і сестер віддають своє життя?». Відповді на ці та інші питання владика Борис намагався дати на «Гогольfest».

Роз’яснюючи поняття гідності, владика Борис зазначив, що частиною гідності є те, коли твої зусилля винагороджують. «Щоби творчість підприємця мала нагоду для реалізації, щоб були рівні правила гри, рівність перед законом, щоб твої і мої зусилля могли приносити плід. Коли цього нема, ми відчуваємо, що наша гідність є приниженою. Але така гідність, яка хоче винагороди, дуже залежна від зовнішніх обставин, і ними вона може бути перекреслена. Революційним в християнстві є те, що розуміння гідності є іншим. Гідність людини полягає не у тому, що вона здобула, а в тому, що такою її Бог створив. Гідність людини є божественною, бо людина створена на образ і подобу Божу. І невинні люди, які були розстріляні на Інституцькій − це перекреслення святості людини, це топтання Богом даної гідності людини». На думку владики, з одного боку, це було негативне нівечення священної гідності, а з іншого − повна жертва людьми свого життя.

Владика також прокоментував політичну ситуації в Україні: «Україна та політичне керівництво у дуже важкій ситуації. Відбувається смертельний шантаж: українська армія була обезкровлена роками, і цей бій є нерівним. Але саме сьогодні відбувається паломництво від страху до гідності», − наголоси єпископ.

Насамкінець президент УКУ закликав у цей непростий час випробувань все ж знаходити приводи для вдячності, заохотив відвідувати у гостпіталях поранених. «Це відсуває нарікання, невдоволення. Провідайте хворого − це пояснить для вас багато речей. Найцінніше, що ви можете сказати − послухати їх. Бо найгірше, що може бути для людини у такій ситуації − це ізоляція».

4 поради від владики Бориса (Ґудзяка), які можна втілити вже сьогодні:

1. На годину раніше лягти спати;
2. На годину менше використовувати інтернет;
3. Перед сном перелічити 25 приводів до вдячності (або хоча б 10);
4. Відвідати пораненого бійця в шпиталі.