Cleanweb: чи можна вирішити енергетичні проблеми України за допомогою ІТ? ( ain.ua)

6 Тра 2014

Алекс Романюк, Smart Energy Forum

Чи можуть інформаційні технології допомогти вирішити енергетичні проблем України? Чи може український ІТ-сектор спрямувати свій підприємницький талант, щоб звільнити Україну з міцних обіймів викопних енергоносіїв? ІТ-спеціалісти вже взялися вирішувати проблему глобальної енергетики та обмежених ресурсів за допомогою мережі під назвою Клінвеб (Cleanweb). Можливо, саме тепер настав час Україні йти вперед?

Клінвеб – це коли ІТ-революція зустрічається з революцією розумної енергетики. Дехто називає її Клінтех 2.0 (Cleantech). Це сектор, який швидко розростається та використовує великі масиви даних, мобільну обробку даних та можливість взаємодії для підвищення енергетичної і ресурсної ефективності, сприяє поширенню відновлювальної енергетики та надихає економіку спільного користування (наприклад, спільне проживання від  AirBnB чи спільне користування автомобілями від Zipcar).

Україна шукає швидких шляхів для енергетичної безпеки та сталого розвитку, тож рішення їй потрібні швидкі. Клінвеб може допомогти з кількох причин, як-от:

  1. Клінвеб – це найшвидший та найдешевший спосіб підвищити енергоощадність. Енергоощадність означає менші рахунки за електроенергію та меншу енергетичну залежність від сусідів.
  2. Клінвеб може мобілізувати динамічний український сектор ІТ для створення розумних енергетичних рішень. Такі програми, як Brain Basket Foundation, які прагнуть перетворити Україну на потужний центр інформаційних технологій, можуть спрямувати українські ІТ-таланти на вирішення енергетичних проблем України, водночас вклинюючись в глобальну мережу Клінвебу.
  3. Не потрібно значних інвестицій. Рішення на основі клінвебу потребують мало коштів і здатні швидко виходити на ринок.

Спільноти клінвебу утворюються по всьому світу, починаючи з 2012 р. Клінвебівські хакатони проходили у таких містах, як Бостон, Роттердам та Тель-Авів. А 16-18 травня перший такий захід відбудеться і в Україні, у Львові – Форум екологічно безпечної енергетики (Smart Energy Forum).

Команди-переможці на попередніх клінвебівських хакатонах розробили додатки для спільного користування автомобілями, додатки для розумної утилізації та сталої мобільності. Які ж ідеї і прототипи створять у Львові? Чи можна буде перетворити ці ідеї та прототипи на корисний продукт для суспільства і ринку?

Останнє питання не так вже і легко вирішити. Воно непокоїть Львівську бізнес-школу та учасників MSc in Technology Management. І для Львівської бізнес-школи, і для Greencubator, Smart Energy Forum – це крок до формування в Україні еко-системи клінвебу зі зв’язком у глобальних масштабах, яка б давала успішні рішення, продукцію та сприяла створенню успішних компаній.

Важливу роль у цьому процесі відіграють партнерства. Слід налагоджувати стосунки між підприємцями, програмістами, активістами та представниками влади. Саме тому нам особливо приємно, що Microsoft., Львівський кластер IT-BPO та місто Львів стали партнерами у проведенні Форуму екологічно безпечної енергетики.

Можливості, які відкриває клінвеб

У чому ж можливості клінвебу? Які компанії вже сформувалися? Спраглі на електроенергію українські заводи і житлові будинки – це перші претенденти на рішення клінвеб. У США компанії C3 та Opower використовують великі масиви даних, щоб ефективніше постачати енергію для приватних і комерційних користувачів. Іспанська Optimitive надає онлайн-інструменти для моніторингу енергоспоживання у промислових процесах.

Такі компанії як Clean Power Finance і Mosaic використовують інтернет для залучення фінансування для сонячної енергетики чи проектів з енергоощадності. В еру затягування пасків та скорочень бюджетів це правильний шлях.

А компанії, побудовані на основі економіки спільного користування, AirBnB і Zipcar, про які вже йшлося, дозволяють своїм споживачам зменшити витрати шляхом спільного користування ресурсами. Компанії у сфері клінтех також проникають у галузь управління відходами і сільське господарство.

Усі ці ринки існують і в Україні та просто-таки волають про потребу клінвебівських рішень. Чи зможе український ІТ-сектор вхопитися за цю нагоду? Чи будуть інвестори їх фінансувати?

Міжнародний досвід свідчить, що так. Для інвестора клінвеб пропонує обізнаність у секторі ІТ. Зазвичай компаніям з клінвебу потрібні незначні капіталовкладення, і вони швидко створюють додану вартість. Саме це і цікавить інвесторів.

Відкриті дані, відкритий уряд, відкрита сталість

Cleanweb: чи можна вирішити енергетичні проблеми України за допомогою ІТ?

Клінвеб розвивається на основі потужного збільшення даних та їх більшої доступності. Саме розкривання цих даних допоможе досягти ефективності. Наприклад, обмін транспортними даними може сприяти формуванню ефективніших послуг за використання меншої кількості ресурсів. Ділячись даними із енергоспоживання, енергетичні компанії можуть покращити управління енергоспоживанням. Нещодавно місто Роттердам об’єднало зусилля з голландським клінвебівським хакатоном, разом їм вдалося надихнути команди-учасниці на створення рішень децентралізації енергетики для міста. Для цього місто Роттердам розкрило значні масиви даних учасникам Хакатону.

Український Майдан полягав саме у тому, щоб добитися відкритого уряду, громадянської відповідальності та добробуту для країни. Однією з найбільших перепон для досягнення цих цілей є корумпована та марнотратна українська енергетична галузь. ІТ-сектор має потенціал зробити значний внесок у подолання цих перешкод. Чи готовий він до цього?

Джерело: ain.ua