Innovation across Border: учасники LvBS поїдуть на стажування у Норвегію

26 Чер 2015

У LvBS стартував другий етап україно-норвезького проекту з інноваційної освіти, який Львівська бізнес-школа УКУ  реалізовує у партнерстві з університетом Норвегії NTNU та компанією Innoco за підтримки Норвезького Міністерства закордонних справ.

«Innovation across Border»  – це три семінари у Львові, після яких 30 учасників магістерських програм LvBS (MS in Innovations and Entrepreneurship, MS in Technology Management, MA in Human Resources, Good Governance) поїдуть на 10-ти денне стажування у Норвегію. Вони відвідають інноваційні компанії, урядові структури, університети, муніципалітети. Кожен з учасників обрав ті компанії чи урядові організації, які найкраще допоможуть йому реалізувати власний проект у бізнес-школі або досвід, яких буде цінним у їхній роботі, наприклад, на державній службі.

«Україна зараз переживає час змін, і Норвегія підтримувала Україну і буде на далі
підтримувати
», – наголосив на відкритті проекту у бізнес-школі Сігбйорн Літланд, перший секретар посольства Норвегії в Україні.

 

У рамках першого дводенного семінару учасники прослухали курс про культуру  Норвегії та особливості ведення бізнесу у цій країні.  «Норвегія доволі дорога країна, – розповідає професор NTNU Шур Дагестад (Sjur Dagestad), співзасновник компанії Innoco. – Це також спокійна країна, вона безпечна, чиста, у нас добре налагоджене управління. На перший погляд, норвежці можуть видатися вам закритими, але всередині ми дружні, нам лише треба трішки часу для знайомства. І найголовніша особливість норвезької культури – усі рівні».

Шур Дагестад також додав, що норвежцям не притаманно працювати після 16 години: «Ми працюємо сконцентровано та інтенсивно з 8:00 до 16:00, далі  це лише наше приватне життя. Якщо ви  у Норвегії працюєте після 16, значить ви погані батьки», – усміхається професор.

Другий день семінару учасники прослухали курс «Design Thinking & Innovative Approaches to Corporate Citizenship» від Федеріко Лозано (Federico Lozano), співзасновника Callosum. Дизайн-мислення – це методологія інновацій, яка використовує інструменти традиційного дизайну, щоб допомогти бізнесу та суспільству бути більш креативним. Одне з основних завдань цієї методології – отримати розуміння потреби людини. На запитання, що означає бути інновативним, Федеріко відповідає: «Ви повинні вміти співпереживати зі своїм клієнтом. Щоб створити найкращу інновацію: ви, по-перше, маєте знати клієнта. По-друге, треба навчитися як робити великі речі малими кроками. Головне не бійтеся впасти: тільки через падіння і невдачі, ви можете дізнатись, які інновації працюють, а які – ні».

Федеріко Лозано прожив у Норвегії останні три роки і вважає, що особливість цієї країни  у тому, що суспільство там працює як злагоджений механізм, а інституції функціонують ефективно: «Я навчився від норвежців дуже багато і щодо ведення бізнесу, і щодо ефективного врядування».

Дводенний семінар закінчився дискусією з відомим українським дисидентом, правозахисником, проректором Українського католицького університету Мирославом Мариновичем. Говорили про уроки Майдану для України і цілого світу, як правильно обирати джерела інформації та який внесок може зробити кожен з нас для змін у країні. «Нам потрібні люди, які живучи, у недосконалій державі, будуть поводитися відповідно до тих цінностей, які вони хочуть бачити у цій країні, – вважає проректор УКУ.  – Важливо не просто ці цінності декларувати, а втілювати в життя. Відтворити зараз обставини, коли зародилося життя – неможливо. Але життя весь час триває: змінюються обставини, умови. Так само ми не можемо відтворити ту високу температуру Майдану у суспільстві. Але навіть, якщо температура падає – те, що було народжене на Майдані має жити – це і є обов’язок кожного відповідального громадянина».

 

Катінка Колсакер, партнер та консультант норвезької компанії Innoco початок цього важливого проекту для обох країн коментує так: «Завдяки «Innovation across Border» студенти LvBS мають можливість розвинути свій бізнес, отримати нові компетенції, досвід і, водночас, створити нову цінність для своєї країни, суспільства. Ми з нетерпіння очікуємо на українських підприємців у Норвегії, щоб поділитися нашим досвідом у творенні інновацій та формуванні культури корпоративної соціальній відповідальності».  

Про те, чому учасники вирішили взяти участь у відборі на стажування у Норвегії розповідає Антоніна Лихошва, HR-координатор ENI Україна, учасниця програми  MA in Human Resources and Organization Development: «З точки зору HR, Норвегія – це країна, яка орієнтована на добробут людей. Бізнес там працює так, аби орієнтуватись не лише на прибуток і збільшення оборотів, а й дивитися глибше – на людину, її потреби, місце в компанії. У Норвегії усі рівні і голос кожного має вагу. Я думаю, для багатьох керівників в Україні – це новий досвід, і саме ці ідеї я б хотіла розвивати тут».

Додамо, що попереду на учасників проекту чекають два навчальні семінари в Україні, а у листопаді вони поїдуть до Норвегії на 10-ти денне стажування.