Лідерство в горах. Нові виклики в нових реаліях

25 Сер 2022

Вже 8-ий рік поспіль учасникам магістерських програм Бізнес-школи УКУ випадає чудова нагода долучитись до авторського курсу Світлани Бугай та Андрія Рождественського «Лідерство в горах» та в реальному житті побачити, як працює команда в умовах кризи. 

Цьогоріч в програмі взяли участь 37 учасників Бізнес-школи УКУ. Протягом трьох днів вони не просто вивчали лідерство поза межами аудиторії, а проходили ментальні та фізичні випробування, на основі яких формували своє вміння працювати з командою та викристалізовували чесноти лідера. Ночівлі в наметах, складні завдання, круті підйоми, мінливі погодні умови та відсутність благ цивілізації. Це все та багато іншого чекало на наших учасників під час курсу «Лідерство в горах».  Ми поспілкувались з авторами навчальної програми і вони розповіли нам про первинну ідею її створення, як вона трансформувалася з 2014 року та в чому цінність такого підходу.

Світлана Бугай – викладачка Бізнес-школи УКУ, бізнес-тренерка, консультантка та співавторка курсу «Лідерство в горах» розповідає: 

Цей курс має ще іншу назву «Прийняття рішень в умовах невизначеності». Ми будували програму так, щоб людям постійно доводилося приймати рішення в невизначених умовах. І, коли вони зіштовхнуться з ними в реальному житті, то вже мають в голові ці схеми прийняття рішень. Невизначеність дуже лякає людину, і це природно. Та важливо знайти механізми, які навчать не лякатися, а приймати швидкі та правильні рішення. Тож ми поставили перед собою завдання – поєднати фізичне навантаження в горах та лекційне наповнення, щоб створити програму на перетині. 

Цей курс було створено у 2014-2015 роках і ми постійно його оновлюємо та доповнюємо відповідно до запиту нашого суспільства та життєвих обставин в країні. Протягом цього часу ми фактично готували людей до того, що з нами трапилося 24 лютого 2022 року. Адже до цього часу програма була більше, як вишкіл, а зараз ми отримуємо зв’язок від хлопців з передової, що, завдяки цій та декільком іншим програмам УКУ, їм вдалось сформувати свою свідомість. І це дало нам розуміння того, що свою місію для певної кількості людей нам таки вдалось виконати. 

За її словами, тепер все змінилось. Людям вже не потрібно готуватись до чогось, а вміти жити в тій ситуації, яка є зараз, і вона направду дуже невизначена. Тому цього року в програму було закладено трохи інший контекст. Якщо до 24 лютого це було більше про вишкіл, то зараз ця програма більше про те, як не загубити себе, – додає Світлана. 

Зовнішній світ зараз дуже провокує на те, щоб втратити ту «людськість в собі», та дуже важливо в цей час її не загубити. Ця програма направлена на розкриття в собі лідерського потенціалу через дорогу до себе, до ближнього та до Бога. Кожній людині тут вдається знайти свої максимально актуалізовані відповіді, яких вони подекуди навіть не шукали, та зараз вони дуже на часі. Саме це робить курс «Лідерство в горах» загальним та індивідуальним водночас. 

Цього року участь у програмі взяли учасники всіх п’яти магістерських програм Бізнес-школи УКУ. Для учасників Key Executive MBA та MSc in Technology Management цей курс був обов’язковим, тоді як  для інших програм він входить до складу курсів вільного вибору. Чудовим фактом також є те, що цьогоріч до нас приєдналися учасники спільноти Alumni, які з певних причин не змогли приєднатись до курсу раніше. 

Андрій Рождественський – виконавчий директор Центру Лідерства УКУ, викладач Бізнес-школи УКУ та співавтор цього курсу розповів нам більше про те, як проходило навчання цього року, в чому відмінності мислення різних груп та особливості підходу до подолання перешкод.

Першими у програмі взяли участь учасники програм Key Executive MBA та MSc in Technology Management. Ні для кого не є секретом те, що ІТ компанії мають трохи інші моделі управління, лідерства та менеджменту. Ці особливості можна було добре побачити та порівняти у двох групах, прослідкувати їх відмінності у прийнятті рішень та реалізації процесів.

Щодо учасників Key Executive MBA, то можна сказати, що вони були більш згуртовані, швидко приступали до виконання завдань та певним чином нагадували роботу військового підрозділу. В той час, коли учасники програми MSc in Technology Management підходили до завдань більш виважено, спершу проговорювали план їх виконання і вже тоді приймали рішення. Важливим фактом є те, що обидва підходи прекрасно працюють. Учасники обох програм впоралися з усім завданнями та вклалися у дедлайни, що стається нечасто. До прикладу, дві інші команди наступного заїзду (учасники програм MA in Human Resources and Organization Development, MSc in Innovations and Entrepreneurship, MSc in Marketing Management та LvBS Alumni) не вклались у первинні часові межі та змушені були застосовувати свої навички переговорів для отримання додаткового часу.

Цікаво було також спостерігати за взаємодією команд. Під час першого заїзду команди постійно працювали за формулою win-win. А от під час другого – можна було спостерігати потужне суперництво зі застосуванням усіх морально дозволених тактичних можливостей блокувань дій конкурента. Це призвело до виникнення конфлікту і необхідності його вирішення в обмежений час. Згодом учасники визнали, що для ефективної кооперації між командами їм не вистачає навичок активного слухання та ведення переговорів.

На програмі ми використовуємо останні напрацювання військових, але з адаптацією застосування цього в цивільному житті. Чудово було також те, що і в першому і другому заїзді були священники. Щодня вони робили невеличкі промови на духовні теми, адже ми віримо, що лідерство – це не лише про навички та характер, а й про розвиток духовної складової. Ми розпочали практикувати такий формат за участі отця Любомира Яворського, випускника програми Key Executive MBA. І тепер продовжуємо підтримувати таку традицію.

Чому варто пройти курс «Лідерство в горах»? 

  • Це один з найкращих в Україні продуктів experiential learning, який дає змогу навчатись не в теорії чи за допомогою кейсу, а в реальному житті. Сидячи в аудиторії, в комфортних умовах, дуже легко сказати, які рішення ви б прийняли. Та, потрапляючи в нетривіальні ситуації в режимі реального часу, людина отримує змогу побачити, як дійсно вона може в таких умовах поводитись і отримати фідбек від своїх товаришів по команді. 
  • Це також дає змогу усвідомити всі ті знання, які учасники отримували на магістерській програмі до цього і переосмислити можливість застосування їх у житті. 
  • Учасники програми мають нагоду протестувати свої межі, зрозуміти свої блоки та побачити, на що вони дійсно здатні. 
  • Це також гарна можливість перезавантажитись. Адже протягом декількох днів учасники залишаються без зв’язку і просто виживають у поточних умовах.

Станом на 24 серпня 2022 року програму пройшло понад 1000 людей. І навіть через роки учасники повертаються до тренерів зі зворотним зв’язком та подяками. Світлана розповідає, що такі коментарі є надзвичайно цінними. Адже, якби не було, програма має дуже сильне емоційне забарвлення, яке тримає людину ще певний період після курсу. Та рефлексія й усвідомлення своїх глибин приходить згодом, і це є чи ненайкращим ефектом.

Ось що кажуть учасники, яким вдалось пройти курс «Лідерство в горах» цього року: 

Павло Овчар, помічник голови правління з соціальної та інформаційної політики в Кривбасзалізрудком: «Я насправді перезавантажився. Проблеми, які тебе переповнюють в житті на час курсу відходять на другий план і ти відчуваєш себе частиною команди з певними цілями. Це нагадує маленьку родину, де ви вивчаєте один одного, пристосовуєтесь, намагаєтесь бути корисними, опановуєте нові навички та виходите за власні межі. І приходить розуміння, що в команді ти можеш зробити набагато більше.»

Марта Присяжнюк, Head of HR y QubStudio: «Я знайшла відповідь на запитання, як зробити так, щоб команда була самоорганізована, і з цим я піду до власників бізнесу та CEO та разом з ними буду працювати над тим, щоб сформувати таку команду.»

Дмитро Брусо, Co-Founder у NoGrab та Flutter developer в onDiem: «Раніше я думав, що мислю стратегічно та в довгостроковій перспективі, але після проходження курсу «Лідерство в горах», я зрозумів, що це абсолютно не так. Зараз переді мною стоять нові запитання: А що далі? Як правильно мислити стратегічно? Чим я буду керуватись завтра при прийнятті рішень? Я дуже вдячний тренерам курсу та Бізнес-школі УКУ за цю можливість.»

Ми нагадуємо, що вступ на магістерські програми Бізнес-школи УКУ триває. Переходьте за посиланням та дізнавайтесь більше про наповнення програм та цьогорічні умови вступу. Слідкуйте за нашими анонсами та не пропускайте важливі заходи в LvBS. Також довідатись більше про наступні події з навчання лідерству можна на сторінці Ascenders та Центру Лідерства УКУ.

Підготувала матеріал Олена Мордачева