Як почати інвестувати: 10 кроків від професора Колумбійського університету

20 Бер 2019

«Інвестиції – це не складно. Ви робите так, щоб ваші гроші працювали на вас. Ви не повинні шукати ще одну роботу чи працювати понаднормово, щоб збільшити дохід – це зроблять правильні інвестиції», – таку думку висловив відомий приватний інвестор та професор Columbia University – Gregory Muth під час закритого засідання клубу LvBS Investment Lab. За його словами, найважчий крок в інвестиціях – перший.

Gregory Muth

Також під час зустрічі Грег Мюс порадив компаніям з великою капіталізацією, які мають багато готівки на балансі, мати можливість підвищувати дивіденди та мати невеликий leverage (фінансовий чи кредитний важіль). На думку професора, ось перші 10 кроків для того, щоб почати інвестувати:

1. Приведіть свої фінанси до ладу. Оцініть та проаналізуйте ваші доходи, витрати, кредити і тільки після цього зможете визначити, яку суму будете інвестувати.

2. Вивчіть базові речі. Ви можете не бути професіоналом в фінансах, але повинні розуміти, що таке облігації, акції, ETF та мати базове розуміння портфельної теорії, диверсифікації тощо. Розпочати можна з есе Ворена Бафіта або статті на Investopedia.

3. Визначте цілі.

4. Окресліть схильність до ризику. Зрозумійте, який ви інвестор: вас влаштує малий ризик і мала дохідність або великий ризик і більша потенційна дохідність. Можливо, щось посередині?

5. Знайдіть свій інвестиційний стиль. Для цього поверніться до попереднього пункту.

Gregory Muth1

6. Зрозумійте витрати на інвестиції. Дізнайтеся про комісії, management fee, трансакційні витрати, податки.

7. Знайдіть інвестиційного консультанта або брокера.

8. Виберіть, у що будете інвестувати, використовуючи інструменти (див. другий пункт).

9. Контролюйте свої емоції. Не дозволяйте страху або жадібності керувати вами.

10. Періодично переглядайте і корегуйте свій портфель. Ваги активів в портфелі змінюються і виникає необхідність у ребалансуванні портфелю, або ж навіть у зміні стратегії.

gregory myth3

Професор Грегорі Мюс відзначив важливість ініціативи створення інвестиційного клубу LvBS і наголосив: незалежно від того, власними коштами ви розпоряджаєтеся, чи керуєте інвестиціями інших людей, завжди потрібно балансувати між готовністю ризикувати та виваженістю.

Стежте за новинами LvBS Investment Lab на сторінці у Facebook.

Довідка:Приватний інвестор та професор Columbia University (США), раніше займав посаду CEO у  WSL PURE, філантропній організації Світової ліги серфінгу. Грегорі побудував успішну кар’єру фінансиста, включно із створенням та керівництвом компанією StrategicMed, яка є національною організацією боротьби із хронічними захворюваннями; Президент та СЕО організації International Medical Care, яка займається запровадження моделей надання первинниної медичної допомоги у країнах, що розвиваються.